Musik hjälper hjärnan att utvecklas hos för tidigt födda | Kurera.se

Musik hjälper hjärnan att utvecklas hos för tidigt födda

Det verkar som att även de allra minsta av oss kan uppskatta bra musik. Nu visar schweizisk forskning att specialkomponerad musik kan hjälpa till med utvekclingen av hjärnan hos för tidigt födda.

I Schweiz föds i likhet med andra länder i snitt en procent av alla barn för tidigt eller prematurt, det innebär att de föds före graviditetens 32:a vecka.

 

Stressig miljö stör hjärnans utveckling
De medicinska framsteg som gjorts innebär att majoriteten av dessa barn kommer att överleva, men ungefär hälften riskerar att utveckla neuropsykologiska störningar, så som inlärningssvårigheter eller känslomässiga störningar. Det beror på att hjärnan av förklarliga skäl ges andra förutsättningar jämfört med om de skulle varit kvar i livmodern hela graviditeten. Intensivvård kan till exempel vara en stressig och bullriga miljö, med dörrar som slår och larm som klämmer fast.

LÄS OCKSÅ: Varför kan jag inte få låten ur hjärnan?

Samarbete med en kompositör
Nu har Forskare vid Universitetet i Genève (UNIGE) och Genèves universitetssjukhus (HUG) undersökt om musik kan bidra till att motverka detta. Tillsammans med kompositören Andreas Vollenweider skapade man skräddarsydda ljud. "Det var viktigt att dessa musikaliska stimuli var relaterade till barnets tillstånd", säger Lara Lordier, forskare vid HUG och UNIGE.

"Vi ville strukturera dagen med trevliga stimuli vid lämpliga tider.” En viss sorts musik för deras uppvaknande, en musik som passar att somna till och en annan musik för att samverka under uppvakningsfaserna." fortsätter hon.

LÄS OCKSÅ: Stressa ned med musik

Tre olika ljudsekvenser
Vollenweider skapade tre ljudmiljöer för de små, var och en åtta minuter lång framförd antingen av en pungi – en indiansk ormtjusarflöjt, en harpa eller klockor.

 

Forskarna skannade barnens hjärnor med hjälp av magnetröntgen MRI och fann att att man såg förbättringar i resutatet av hjärnans utveckling hos de som lyssnade på musik jämfört med de som inte gjorde det. Barnen visade i synnerhet prov på ökad anslutning i hjärncirkulationen med "salience network” – det som upptäcker inkommande information och bestämmer vad som är relevant - viktigt för lärande, kognitiva uppgifter och socialt beteende.

LÄS OCKSÅ: Musik kan vara bra för hjärthälsan

Hur påverkas barnen i förlängningen
De första barnen som tog del av projektet är nu sex år gamla och forskarna hoppas kunna följa upp och se om medverkan medfört några positiva fördelar för barnen när de blivit större.

Av redaktionen

Källa: Science focus


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.