Musik hjälper hjärnan att utvecklas hos för tidigt födda

Det verkar som att även de allra minsta av oss kan uppskatta bra musik. Nu visar schweizisk forskning att specialkomponerad musik kan hjälpa till med utvekclingen av hjärnan hos för tidigt födda.

I Schweiz föds i likhet med andra länder i snitt en procent av alla barn för tidigt eller prematurt, det innebär att de föds före graviditetens 32:a vecka.

 

Stressig miljö stör hjärnans utveckling
De medicinska framsteg som gjorts innebär att majoriteten av dessa barn kommer att överleva, men ungefär hälften riskerar att utveckla neuropsykologiska störningar, så som inlärningssvårigheter eller känslomässiga störningar. Det beror på att hjärnan av förklarliga skäl ges andra förutsättningar jämfört med om de skulle varit kvar i livmodern hela graviditeten. Intensivvård kan till exempel vara en stressig och bullriga miljö, med dörrar som slår och larm som klämmer fast.

LÄS OCKSÅ: Varför kan jag inte få låten ur hjärnan?

Samarbete med en kompositör
Nu har Forskare vid Universitetet i Genève (UNIGE) och Genèves universitetssjukhus (HUG) undersökt om musik kan bidra till att motverka detta. Tillsammans med kompositören Andreas Vollenweider skapade man skräddarsydda ljud. "Det var viktigt att dessa musikaliska stimuli var relaterade till barnets tillstånd", säger Lara Lordier, forskare vid HUG och UNIGE.

"Vi ville strukturera dagen med trevliga stimuli vid lämpliga tider.” En viss sorts musik för deras uppvaknande, en musik som passar att somna till och en annan musik för att samverka under uppvakningsfaserna." fortsätter hon.

LÄS OCKSÅ: Stressa ned med musik

Tre olika ljudsekvenser
Vollenweider skapade tre ljudmiljöer för de små, var och en åtta minuter lång framförd antingen av en pungi – en indiansk ormtjusarflöjt, en harpa eller klockor.

 

Forskarna skannade barnens hjärnor med hjälp av magnetröntgen MRI och fann att att man såg förbättringar i resutatet av hjärnans utveckling hos de som lyssnade på musik jämfört med de som inte gjorde det. Barnen visade i synnerhet prov på ökad anslutning i hjärncirkulationen med "salience network” – det som upptäcker inkommande information och bestämmer vad som är relevant - viktigt för lärande, kognitiva uppgifter och socialt beteende.

LÄS OCKSÅ: Musik kan vara bra för hjärthälsan

Hur påverkas barnen i förlängningen
De första barnen som tog del av projektet är nu sex år gamla och forskarna hoppas kunna följa upp och se om medverkan medfört några positiva fördelar för barnen när de blivit större.

Av redaktionen

Källa: Science focus


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

 

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

 

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

 

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

 

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.