Annons
Annons

Musik och teater minskar risken för depression

Att vara en kulturtant halverar risken att drabbas av depression visar en ny brittisk studie. Risken att drabbas av depression som äldre minskar om du går på bio, teater eller museum.

Redaktionen

12 januari, 2019
Musik och teater minskar risken för depression
Dela inlägget

Att vara en kulturtant halverar risken att drabbas av depression visar en ny brittisk studie. Risken att drabbas av depression som äldre minskar om du går på bio, teater eller museum.

Äldre som tar del av film, teater eller museiutställningar minst en gång i månaden minskar risken att drabbas av depression med hela 48 procent. För dem som går regelbundet men mer sällan minskar risken med 32 procent. Det visar resultaten av en studie som följt över 2000 britter under tio år, studien har tagit hänsyn till socioekonomiska faktorer och hälsa skriver SVT Nyheter.

Hälsa är mer än kost och motion
Hälsa handlar inte bara om att äta rätt och motionera. Även stimulans av hjärnan är en viktig del i ett friskare liv och forskning visar att bland annat musik, dans och teater sätter igång en rad hälsofrämjande processer i kroppen och vissa experter menar att det borde vara en del av friskvårdsbidraget särskilt som många inte har intersse för eller förmåga att ägna sig åt fysiska aktiviteter.

LÄS OCKSÅ: Skippa träningen – gå på konsert istället

Men även att ”konsumera” kultur genom att gå på teater eller lyssna på musik kan alltså bidra till att förbättra den mentala hälsan hos äldre. Man vet även som Kurera rapporterat om tidigare att musikupplevelser har positiv inverkan på hälsan.

 Bland annat visar en dansk studie från universitetet i Aalborg att de som deltar aktivt i musiklivet antingen genom att själv utöva musik eller genom att gå på konsert mår bättre både fysiskt och psykiskt jämfört med de som aldrig lyssnar på musik live.

LÄS OCKSÅ: Stressa ned med musik

Kultur på recept hjälper
Kultur på recept finns på flera håll i landet och nyligen infördes det i Västra Götalandsregionen. Det har använts i Jönköpings län sedan 2013 och även testats i Skåne och Stockholm. Tills nu har det inte funnits någon vetenskaplig forskning som slår fast att det fungerar men en utvärdering som gjorts i Jönköping har visat flera positiva resultat. Bland dem som fått kulturunderstödd rehabilitering minskade exempelvis symptom på ångest, depression och stress och återgången till arbete ökade. Nu har dessutom en vetenskaplig studie vid Jönköpings universitet påbörjats för att ta reda på vilka effekter KUR har.

Av redaktionen

Källa: SVT Nyheter, Göteborgs-Posten och Kurera

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons