kvinna håller i äpple

Foto: Anna Alverhag

Allergisk? Använd musselolja istället för mediciner

Efter att ha radat upp alla allergimediciner på bordet framför sig tänkte Pernilla: ”Nä, så här mycket mediciner kan inte vara bra”. Hon beslutade sig för att göra något åt saken.
Med musseloljan har hon nu varit besvärsfri i flera år.

Det här med allergier är sällan rättvist. En del har inga allergiska besvär överhuvudtaget medan andra får andningsbesvär och rinnande ögon av nästan allting i omgivningen. Pernilla Nordström hör till den senare kategorin.
– Jag är allergisk mot hur mycket som helst. Pollenallergin kom när jag var 12 år och den har blivit värre och värre med åren. Gräs, timotej och gråbo reagerar jag jättestarkt på. Dessutom är det massor av frukter och grönsaker jag inte tål – äpple, päron, persika, groddar, morötter…

Må bra under allergimånaderna
Men det är pollenallergin som är värst för Pernilla. Eller åtminstone var det så förut. Redan i mars då de första partiklarna börjar dyka upp i luften kom de klassiska symptomen som ett brev på posten. Ögonen och halsen kliade och näsan ”snörpte ihop sig”.
– September var alltid min favoritmånad på hela året, för då var det fortfarande ganska varmt och trevligt ute men samtidigt fanns det inte så mycket i luften som gav besvär.
För att må bra under allergimånaderna använde Pernilla allt hon kom över – tabletter, ögondroppar, nässpray och kortison som hon inhalerade via halsen och näsan. Till slut kände hon att det blev för mycket.
– Jag hade hur mycket mediciner som helst och när jag såg allting samlat framför mig såg det bara för hemskt ut! Dessutom var jag trött på de biverkningar jag fick.

 

Provade kosttillskott
När Pernilla fick tips om att prova kosttillskottet Lyprinol istället blev hon intresserad. Lyprinol är välgörande för luftvägar och andningsorgan och har en hög andel av fettsyrorna omega-3, omega-6 och omega-9 samt naturligt förekommande antioxidanter – allt härstammande från den berömda grönläppade musslan från Nya Zeeland.
– När jag bytte till Lyprinol slutade jag använda alla mina mediciner, förutom möjligen lite nässpray ibland. Jag märkte en effekt direkt, men under pollensäsongen därpå, då jag ju hade hunnit äta Lyprinol under längre tid, var effekten riktigt rejäl.

"Har min allergi under kontroll"
Åren har gått och Pernilla har fortsatt äta Lyprinol med gott resultat. Hon brukar ta två kapslar per dag, året runt, men under de perioder då det är mycket pollen i luften höjer hon dosen lite grann.
– Normalt sett känner jag inga besvär alls numera. Men om jag till exempel går förbi en plats där de håller på och klipper gräset kan ögonen och näsan börja klia. En gång satt jag en lång stund bredvid ett påskris och då blev jag också lite dålig. Men går jag bara därifrån släpper problemen snabbt så det är ingen fara. Jag känner att jag har min allergi under kontroll nu för tiden och det är otroligt skönt.

Läs också: D-vitamintillskott kan halvera risken för svåra astmaattacker

Av Jennie Pettersson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.