Allergisk? Använd musselolja istället för mediciner | Kurera.se
kvinna håller i äpple

Foto: Anna Alverhag

Allergisk? Använd musselolja istället för mediciner

Efter att ha radat upp alla allergimediciner på bordet framför sig tänkte Pernilla: ”Nä, så här mycket mediciner kan inte vara bra”. Hon beslutade sig för att göra något åt saken.
Med musseloljan har hon nu varit besvärsfri i flera år.

Det här med allergier är sällan rättvist. En del har inga allergiska besvär överhuvudtaget medan andra får andningsbesvär och rinnande ögon av nästan allting i omgivningen. Pernilla Nordström hör till den senare kategorin.
– Jag är allergisk mot hur mycket som helst. Pollenallergin kom när jag var 12 år och den har blivit värre och värre med åren. Gräs, timotej och gråbo reagerar jag jättestarkt på. Dessutom är det massor av frukter och grönsaker jag inte tål – äpple, päron, persika, groddar, morötter…

Må bra under allergimånaderna
Men det är pollenallergin som är värst för Pernilla. Eller åtminstone var det så förut. Redan i mars då de första partiklarna börjar dyka upp i luften kom de klassiska symptomen som ett brev på posten. Ögonen och halsen kliade och näsan ”snörpte ihop sig”.
– September var alltid min favoritmånad på hela året, för då var det fortfarande ganska varmt och trevligt ute men samtidigt fanns det inte så mycket i luften som gav besvär.
För att må bra under allergimånaderna använde Pernilla allt hon kom över – tabletter, ögondroppar, nässpray och kortison som hon inhalerade via halsen och näsan. Till slut kände hon att det blev för mycket.
– Jag hade hur mycket mediciner som helst och när jag såg allting samlat framför mig såg det bara för hemskt ut! Dessutom var jag trött på de biverkningar jag fick.

 

Provade kosttillskott
När Pernilla fick tips om att prova kosttillskottet Lyprinol istället blev hon intresserad. Lyprinol är välgörande för luftvägar och andningsorgan och har en hög andel av fettsyrorna omega-3, omega-6 och omega-9 samt naturligt förekommande antioxidanter – allt härstammande från den berömda grönläppade musslan från Nya Zeeland.
– När jag bytte till Lyprinol slutade jag använda alla mina mediciner, förutom möjligen lite nässpray ibland. Jag märkte en effekt direkt, men under pollensäsongen därpå, då jag ju hade hunnit äta Lyprinol under längre tid, var effekten riktigt rejäl.

"Har min allergi under kontroll"
Åren har gått och Pernilla har fortsatt äta Lyprinol med gott resultat. Hon brukar ta två kapslar per dag, året runt, men under de perioder då det är mycket pollen i luften höjer hon dosen lite grann.
– Normalt sett känner jag inga besvär alls numera. Men om jag till exempel går förbi en plats där de håller på och klipper gräset kan ögonen och näsan börja klia. En gång satt jag en lång stund bredvid ett påskris och då blev jag också lite dålig. Men går jag bara därifrån släpper problemen snabbt så det är ingen fara. Jag känner att jag har min allergi under kontroll nu för tiden och det är otroligt skönt.

Läs också: D-vitamintillskott kan halvera risken för svåra astmaattacker

Av Jennie Pettersson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.