Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna håller i äpple

Foto: Anna Alverhag

Allergisk? Använd musselolja istället för mediciner

Efter att ha radat upp alla allergimediciner på bordet framför sig tänkte Pernilla: ”Nä, så här mycket mediciner kan inte vara bra”. Hon beslutade sig för att göra något åt saken.
Med musseloljan har hon nu varit besvärsfri i flera år.

Det här med allergier är sällan rättvist. En del har inga allergiska besvär överhuvudtaget medan andra får andningsbesvär och rinnande ögon av nästan allting i omgivningen. Pernilla Nordström hör till den senare kategorin.
– Jag är allergisk mot hur mycket som helst. Pollenallergin kom när jag var 12 år och den har blivit värre och värre med åren. Gräs, timotej och gråbo reagerar jag jättestarkt på. Dessutom är det massor av frukter och grönsaker jag inte tål – äpple, päron, persika, groddar, morötter…

Må bra under allergimånaderna
Men det är pollenallergin som är värst för Pernilla. Eller åtminstone var det så förut. Redan i mars då de första partiklarna börjar dyka upp i luften kom de klassiska symptomen som ett brev på posten. Ögonen och halsen kliade och näsan ”snörpte ihop sig”.
– September var alltid min favoritmånad på hela året, för då var det fortfarande ganska varmt och trevligt ute men samtidigt fanns det inte så mycket i luften som gav besvär.
För att må bra under allergimånaderna använde Pernilla allt hon kom över – tabletter, ögondroppar, nässpray och kortison som hon inhalerade via halsen och näsan. Till slut kände hon att det blev för mycket.
– Jag hade hur mycket mediciner som helst och när jag såg allting samlat framför mig såg det bara för hemskt ut! Dessutom var jag trött på de biverkningar jag fick.

 

Provade kosttillskott
När Pernilla fick tips om att prova kosttillskottet Lyprinol istället blev hon intresserad. Lyprinol är välgörande för luftvägar och andningsorgan och har en hög andel av fettsyrorna omega-3, omega-6 och omega-9 samt naturligt förekommande antioxidanter – allt härstammande från den berömda grönläppade musslan från Nya Zeeland.
– När jag bytte till Lyprinol slutade jag använda alla mina mediciner, förutom möjligen lite nässpray ibland. Jag märkte en effekt direkt, men under pollensäsongen därpå, då jag ju hade hunnit äta Lyprinol under längre tid, var effekten riktigt rejäl.

"Har min allergi under kontroll"
Åren har gått och Pernilla har fortsatt äta Lyprinol med gott resultat. Hon brukar ta två kapslar per dag, året runt, men under de perioder då det är mycket pollen i luften höjer hon dosen lite grann.
– Normalt sett känner jag inga besvär alls numera. Men om jag till exempel går förbi en plats där de håller på och klipper gräset kan ögonen och näsan börja klia. En gång satt jag en lång stund bredvid ett påskris och då blev jag också lite dålig. Men går jag bara därifrån släpper problemen snabbt så det är ingen fara. Jag känner att jag har min allergi under kontroll nu för tiden och det är otroligt skönt.

Läs också: D-vitamintillskott kan halvera risken för svåra astmaattacker

Av Jennie Pettersson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fyra vänner ler och håller om varandra

Psykologen: så hittar och behåller du goda vänner

Mental hälsa

Forskning visar tydligt att starka relationer till andra gör oss lyckliga och ger längre och friskare liv. Ändå har vi en förmåga att underskatta och bortprioritera våra vänner. Men vad kännetecknar en god vänskapsrelation? Och hur skapar vi och bibehåller goda vänskaper över tid?  Bokaktuella psykologen Frida Andersson svarar.

Tareq Taylor

Tareq Taylor: ”Jag blev sjuk av skräpmat”

Hälsa

Vare sig mobbingen i barndomen, för mycket skräpmat eller en bruten nacke har kunnat stoppa Tareq Taylor från att leva sin dröm – att vara ”njutningsleverantör”, som han själv kallar kockyrket. Hans önskan är att beröra i allt han gör och få folk att må bra. Men han vill se en ny definition av begreppet hälsa.                           

Rotfruktslasagne med bönor

Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne

Recept

Rotfrukter hör hösten till, och lasagne är både perfekt vardagsmat och rejäl "comfort food" när vinden viner utanför knuten. Denna smakrika vegetariska lasagne är signerad tv-aktuella stjärnkocken Tareq Taylor.

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.

 

 

Dansgrupp

Krönika: “Att våga ta sin plats”

Krönikan

I denna krönika, som är andra delen av tre i en krönikeföljetong, får vi följa Lotta Lagerberg på dag två av sin dansskola för 40-plussare, där hon kämpar för att våga ta sin plats i en redan sammansvetsad grupp. Med sina krönikor vill Lotta belysa problem som utanförskap, utfrysning och "vi och dom".

flicka gränser i sand

Bakterier bygger barns immunförsvar

Barn

Det är viktigt med god handhygien, speciellt i dessa virus- och pandemi-tider. Men det finns faktiskt gånger vi kan stanna upp och tänka efter runt handhygien. För att barn ska kunna utveckla ett starkt immunförsvar krävs att de blir utsatta för mikrober av olika slag.

kvinna tränar framför datorn

Så här lätt får du en starkare kropp

TRÄNING

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det är viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.

ung glad kvinna sträcker upp händerna

D3 och zink minskar risken att insjukna i covid-19

Hälsa

Nya analyser visar att risken för att insjukna i covid-19 ökade med 90 procent vid brist på D3 och zink. Rapporten visade också att D3 och zink ger ett starkt skydd mot svårare symtom för den som insjuknat i covid-19. Det skriver Nordic Nutrition Councils på sin hemsida.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

Mat som mättar under hösten

Kost

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

 

Närbild på rinnande duschmunstycke

Att skippa duschen – bra eller dåligt?

Hud

Begreppet "no shower" har blivit en stor och lite oväntad trend i Hollywood. Det handlar om att vänta tills man luktar illa, eller tills man är smutsig, innan man duschar. Men det är inte så tokigt som det låter, här förklarar vi varför!

Närbild på kroppar av medelålders kvinnor som dansar i danssal

Krönika: “När vi blir så där onödigt rädda”

Krönikan

Lotta Lagerberg längtade efter att få göra något som fyller henne med glädje i pandemin och anmälde sig till en dansskola för 40-plussare. Med denna krönika – den första av totalt tre i en följetong – vill Lotta belysa det som hon först trodde var covid-rädsla, men som visade sig handla om något annat och allt för vanligt: utfrysning.