Annons
Annons

Mustig japansk ramen med svamp

En rykande het ramen, alltså japansk nudelsoppa, är svårslaget när det är kyligt ute – eller när som helst! Mättande, mustigt gott och näringsrikt med shitakesvamp, ägg, ingefära, chili, lök och böngroddar.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
8 mars, 2023
Mustig japansk ramen med svamp

En rykande het ramen, alltså japansk nudelsoppa, är svårslaget när det är kyligt ute – eller när som helst! Mättande, mustigt gott och näringsrikt med shitakesvamp, ägg, ingefära, chili, lök och böngroddar.

Föreställ dig en skål med mustig kycklingbuljong och nudlar. I Japan är nudlar något man äter varje dag, precis som i Frankrike där bröd är ett måste. Det här receptet är min tolkning av misoramen där jag blandar vit misopasta med buljongen tillsammans med ingefära och chili”, säger Maria Zihammou, som skapat detta recept som vi hämtat från hennes kokbok ”Asiatisk mat” (Semic).

Läs gärna vår intervju med Maria Zihammou här, där hon tipsar om hur du själv lyckas med asiatisk matlagning!

LÄS OCKSÅ: Fräsch regnbågssallad med tahinisås

Bokomslag "Asiatisk mat"

Ingredienser

4 portioner
1 liter kycklingbuljong (eller 1 liter vatten och 1 grönsaks- eller kycklingbuljongtärning)
6 torkade shiitakesvampar
2 msk vit miso
3 msk japansk soja
1 msk finriven ingefära
½ tsk chiliflakes (valfritt)
salt
300 g ramennudlar
200 g champinjoner
½ purjolök
100 g böngroddar
nymald svartpeppar

Topping:
Sojapicklat ägg (se recept nedan) eller mjukkokta ägg

Sojapicklade ägg:
4 ägg, medelstora
½ dl varmt vatten
1 dl japansk soja
½ dl mirin
1 msk råsocker

Gör så här

Värm buljongen eller koka upp vatten med buljongtärning. Tillsätt torkad shiitakesvamp, miso, soja, finriven ingefära och chiliflakes. Vispa samman och koka upp, sjud buljongen i 15 minuter och smaka av med salt.
Lyft upp shiitakesvampen med en hålslev och skär svampen i tunna skivor.
Tillaga nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
Skär champinjonerna i tunna skivor och strimla purjolöken i tunna skivor. Skeda upp buljongen i fyra portionsskålar. Fördela ut nudlar och svamp.
Toppa med purjolök och valfria ägg i halvor. Toppa gärna med chiliolja om du gillar lite extra hetta.

LÄS OCKSÅ: Asiatisk marinerad tempeh med wokade grönsaker

Sojapicklade ägg:
Koka upp vatten och lägg ner äggen. Koka i 6 ½ minut. Ta upp och kyl äggen med kallt vatten. Skala dem när de är helt kalla. Blanda samman varmt vatten, soja, mirin och socker.Lägg ner äggen i skålen med marinaden, se till att den täcker äggen.
Plasta och ställ i kylen i minst 2 timmar, gärna över natten.

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons