gojibär

Mycket bekämpningsmedel i gojibär – Så här lätt slipper du undan

Fakta

Gojibäret är ett rött bär med ursprung i Tibet som många anser smakar som en blandning mellan russin och lingon. Goji är rikt på C-vitamin, mineraler, karoten samt järn som bidrar till att minska trötthet och utmattning. Bäret innehåller även nyttiga fetter och är en bra källa till protein eftersom det innehåller alla essentiella aminosyror.

Den röda färgen innebär också höga halter av nyttiga fytokemikalier, då särskilt zeaxantin, vilket i stora doser sägs kunna motverka ålderssynthet, det vill säga den synnedsättning vi alla råkar ut för förr eller senare. Förekommer oftast i torkad form eller som pulver.
Användningsområden: I müsli, rawfoodbollar, sallad, fruktsallad, gröt eller som garnering på raw choklad. Även gott i mat och bak, att blanda i nötmixen eller som snacks direkt ur påsen.
Källa: Kurera

Om testets resultat
Mögelgifter produceras av ­mögelsvamp som kan angripa bären under torkning och transport. Råd & Rön har tittat efter aflatoxin och ochratoxin A. Aflatoxin är ett av de farligare mögelgifterna och kan orsaka cancer. Även ochratoxin A misstänks vara cancerframkallande.
Bekämpningsmedel är gifter som används under odlingen, för att bekämpa olika typer av angrepp från till exempel insekter och svamp. Råd & Rön har hittat 22 olika bekämpningsmedel, vilket tyder på ett flitigt användande. Flera av gojibären innehåller bekämpningsmedel som är förbjudna att använda inom EU på grund av risker för att gifter kommer ut i miljön kring odlingarna, samt att de kan skada den som använder bekämpningsmedlet och även konsumenten.
Källa: Råd & Rön

Gojibär är ett asiatiskt bär väldigt rikt på vitaminer och mineraler. Men – det är viktigt att känna till att bäret, liksom annan frukt och grönt, inte bara förser dig med nyttigheter. I alla fall inte om det har besprutats.
Med anledning av ett test gjort av konsumenttidningen Råd & Rön där för höga halter bekämpningsmedel hittats i var tredje påse gojibär inser vi på Kurera att (ännu) en påminnelse om vikten av ekologiskt är på sin plats. 

Ekologiska livsmedel – inklusive gojibär – har nämligen inte besprutats med skadliga kemikalier. 

Gojibäret marknadsförs som ett superbär som kan allt från att förebygga cancer till att öka potensen. Bären från busken, vars svenska namn är bocktörne, är innehåller höga halter av mineraler och antioxidanter som påstås ge ett långt och friskt liv, skriver konsumenttidningen Råd & Rön. Men det stämmer inte helt menar tidningen, som i sina analyser av tolv olika märken hittat för höga halter farliga kemiska bekämpningsmedel i var tredje påse. De ekologiska produkterna var dock helt fria från bekämpningsmedel.

Läs också: WHO-rapport: Kemikalier orsaken bakom flera folksjukdomar

 

Besprutas för att motstå insekter och mögel
Gojibär säljs torkade, antingen hela eller som pulver, och finns i både vanliga matbutiker och som kosttillskott hos apotek och hälsokostbutiker. Flera av de stora livsmedelskedjorna säljer också gojibär under eget varumärke, skriver Råd & Rön.
Många av de bär som säljs i Sverige är importerade från Kina, som står för större delen av världens gojiproduktion. I landet har bären under lång tid använts som ingrediens i mat och i olika typer av naturläkemedel, rapporterar tidningen fortsättningsvis. Men – de kinesiska odlarna använder ofta rikligt med bekämpningsmedel för att hålla buskarna fria från mal, skalbaggar, mögelsvamp och andra skadeangrepp.
I konsumenttidningens analys visar det sig att många av bären innehåller för höga halter gifter i form av bekämpnings­medelsrester som använts i samband med odlingen.

Innehållsförteckningarna skiljer sig
Råd & Rön noterar också att det råder en stor skillnad på olika produktmärkens innehållsförteckningar. Trots att produkterna bara ska innehålla gojibär.
Coop anger till exempel under näringsinnehåll att kolhydrater står för 21 procent medan övriga producenter anger att de utgör 51–66 procent. Fiberinnehållet anger Urtekram och Kung Markatta till 21 procent medan övriga anger 7–11 procent.

Rester av 22 olika bekämpningsmedel och ett mögelgift funna
Gojibären sticker ut i Livsmedelsverkets kontrollprogram på grund av att de ofta innehåller många olika sorters bekämpningsmedel. Bären kan också innehålla gift från mögel om de inte hanterats rätt under torkning och transport, skriver Råd & Rön och rapporterar att många av förpackningarna i testet ger intryck av att innehålla miljövänligt odlade bär, men att det bara är bara fyra av produkterna som faktiskt är märkta som ekologiska. I testet hittades rester av 22 olika bekämpningsmedel och ett mögelgift i produkterna. I fyra av dem fanns ett eller flera bekämpningsmedel där halten överskrider de gränsvärden som är satta inom EU.

► Läs också: Bekämpningsmedel sitter kvar i kroppen

De ekologiska produkterna helt fria från bekämpningsmedel
De fyra ekomärkta produkter som ingick i testet (Sellton, Urte­kram, The Raw Chocolate Co och Kung Markatta) var helt fria från bekämpningsmedel. Så även Coops konventionellt odlade bär men de visade sig däremot innehålla små mängder av mögelgiftet aflatoxin – dock i nivåer under de gränsvärden som finns uppsatta.
I bären från Raw­powder hittades rester av två olika bekämpningsmedel i låga halter. Efter att testet genomfördes har Rawpowder meddelat att företaget håller på att fasa ut sina konventionellt odlade bär till förmån för ekologiskt odlade, skriver tidningen.

Livsmedelsverket: ”I detta fall bör man välja ekologiskt”
Även Livsmedelsverket håller med om att eko är att föredra i denna fråga. I alla fall tills deras egna analyser är klara.
– I normala fall säger vi att allt som finns på marknaden ska vara säkert. Men just i de här fallen, när man hittar så många bekämpningsmedel och mycket giftiga ämnen som inte är godkända inom EU i halter över gränsvärdet, så är det ett sätt att undvika dem att välja ekologiskt, säger Widenfalk.

► Läs också: Forskare till EU: Prioritera ekologiskt!

Ämne i gojibär från Risenta, Garant, Earth Control och Ica Gott liv överskred gränsvärdena
De icke ekologiska bären från Superfruit (som dock också säljer ekologiska, giftfria bär) och Biofood innehöll låga halter av 19 respektive 15 olika bekämpnings­medel, varav sex respektive sju av dessa är förbjudna att använda inom EU. Ingen av produkterna innehöll dock halter som överskrider EU:s gränsvärden för bekämpningsmedel i mat. Det gjorde däremot gojibären från Risenta, Garant och Earth Control som alla visade sig överskrida gränsvärdena när det gällde ämnet carbofuran. Märket Ica Gott liv överskred dessa gränsvärdena både när det gällde carbofuran och propargit – som är två ämnen som är förbjudna att använda inom EU och som har bedömts medföra hälsorisker både för konsumenten och för den som arbetar med att sprida bekämpningsmedlen. Dessutom kan ämnena skada grundvatten, växter och djur kring odlingarna.

Inte farligt äta gojibär
Att gojibären innehåller bekämpningsmedel över gränsvärdena betyder inte att de är direkt farliga att äta, skriver Råd & Rön och berättar att gränsvärdena är satta utifrån att vi kan utsättas för de farliga ämnena från många olika källor – den så kallade cocktaileffekten (där många olika kemikalier tillsammans misstänks påverka oss).
Den som vill slippa rester av bekämpningsmedel bör däremot välja någon av de ekomärkta produkterna. skriver Råd & Rön i sin slutsats.

 Läs också: Danskt larm: Klementiner kan vara skadliga for barn och foster

Livsmedelsverket: Ett barn på 20 kilo kan äta 50 gram besprutade gojibär dagligen
Och trots att var tredje påse i analysen visat sig överskrida EU:s gränsvärden bedömer även Livsmedelsverket inte att det är farligt att äta bären, rapporterar Svt. Mydigheten har inga rekommendationer i frågan, men enligt deras riskbedömning kan ett barn på 20 kilo äta 40–50 gram gojibär på en dag av de med högst bekämpningshalter. Siffran för en vuxen person som väger 60 kilo är 120–150 gram.
– Vi tycker inte det är farligt. Men det är lite onödigt att det finns så många olika ämnen i bären, särskilt med tanke på att de framställs som så hälsosamma, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket, till Svt.

Nervpåverkande bekämpningsmedel och cancerogena mögelgift
Däremot ses bekämpningsmedlet carbofuran, som tre av påsarna innehöll, som problematiskt då det kan få långsiktiga effekter.
– Det är väldigt giftigt och ger akuta effekter. Det påverkar nervsystemet, man kan få skakningar i kroppen och bli illamående. Och det behövs inte så stora mängder, säger Anneli Widenfalk.
Samtidigt påträffades det cancerogena mögelgiftet aflatoxin i en av produkterna. Halterna var dock under gränsvärdet.
– Det är ett av de mest potenta cancergifter som finns, men det här är låga halter och man äter vanligen inte så stora mängder gojibär, säger Anneli Widenfalk.

Läs också: Bekämpningsmedel fördubblar risken för nervsjukdom

Nu ska Livsmedelsverket göra egna analyser
Resultaten ligger i linje med en analys som Livsmedelsverket gjorde 2013. Då hittades också en rad olika bekämpningsmedel, dock inga som låg över gränsvärdena. Men sedan dess har gränsvärdet för ämnet carbofuran sänkts.
Efter Råd & Röns analysresultat är det möjligt att Livsmedelsverket gör nya, egna analyser, upplyser Svt. Om myndigheten också hittar förhöjda halter blir det saluförbud på det aktuella partiet. Producenten måste därefter visa att kommande partier inte överskrider gränsvärdet.

EFSA utreder cocktaileffekten
Under hösten 2016 ska den europeiska matsäkerhetsmyndigheten EFSA ha inlett ett arbete för att ta fram metoder som ska uppskatta riskerna med att konsumenten utsätts för en mix av olika kemikalier i vardagen.

► Läs också: Är krossade linfrön giftigt eller inte?

Uppdatering:
Efter Råd & Röns test har Ica meddelat att företaget gjort egna undersökningar av sina gojibär och i ett parti hittat bekämpningsmedel som överskrider EUs gränsvärden. Det partiet har företaget återkallat. Risenta, vars bär också överskred gränsvärdena, har meddelat att företaget från och med den 1 februari 2017 bara kommer att sälja ekologiskt odlade gojibär.

Fotnot: Enligt Livsmedelsverkets bedömning är det bara ett bekämpningsmedel i Råd & Röns analys som överskrider EU:s gränsvärde, nämligen carbofuran. Skillnaden kan bero på hur man har bedömt vattenhalterna i de färska bären och om man tagit hänsyn till mätosäkerhet i analyserna.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Gojibäret är ett rött bär med ursprung i Tibet som många anser smakar som en blandning mellan russin och lingon. Goji är rikt på C-vitamin, mineraler, karoten samt järn som bidrar till att minska trötthet och utmattning. Bäret innehåller även nyttiga fetter och är en bra källa till protein eftersom det innehåller alla essentiella aminosyror.

Den röda färgen innebär också höga halter av nyttiga fytokemikalier, då särskilt zeaxantin, vilket i stora doser sägs kunna motverka ålderssynthet, det vill säga den synnedsättning vi alla råkar ut för förr eller senare. Förekommer oftast i torkad form eller som pulver.
Användningsområden: I müsli, rawfoodbollar, sallad, fruktsallad, gröt eller som garnering på raw choklad. Även gott i mat och bak, att blanda i nötmixen eller som snacks direkt ur påsen.
Källa: Kurera

Om testets resultat
Mögelgifter produceras av ­mögelsvamp som kan angripa bären under torkning och transport. Råd & Rön har tittat efter aflatoxin och ochratoxin A. Aflatoxin är ett av de farligare mögelgifterna och kan orsaka cancer. Även ochratoxin A misstänks vara cancerframkallande.
Bekämpningsmedel är gifter som används under odlingen, för att bekämpa olika typer av angrepp från till exempel insekter och svamp. Råd & Rön har hittat 22 olika bekämpningsmedel, vilket tyder på ett flitigt användande. Flera av gojibären innehåller bekämpningsmedel som är förbjudna att använda inom EU på grund av risker för att gifter kommer ut i miljön kring odlingarna, samt att de kan skada den som använder bekämpningsmedlet och även konsumenten.
Källa: Råd & Rön

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.