Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Man står vid grillen och grillar korv. Pojke väntar med tallrik. Leende kvinna syns i tält i bakgrunden.

Mycket mättat fett försämrar spermakvaliteten

Den man som vill öka chanserna att bli pappa kan prova med att dra ner på det mättade fettet och äta mer fisk och grönsaker.
Det visar en ny dansk undersökning. 

Mättat fett är det fett som finns i sådant som till exempel finns i bacon, korv, smör och bakverk, och det är alltså det du ska undvika om du vill öka chanserna till faderskap.
Fettintag och spermakvalitet har studerats i en dansk undersökning.

Sämre kvalitet hos fettätarna
Undersökningen gick ut på att 701 unga män i 20-årsåldern under tre månader fick redogöra för sin kost. Sedan delades de upp i grupper beroende på hur mycket mättat fett de konsumerat. Undersökningstiden på tre månader beror på att det tar tre månader för sädescellerna i testiklarna att mogna.
Professor Tina Kold Jensen vid Rigshospitalets avdelning för växande och reproduktion har lett undersökningen:
– När vi sedan tittade på den fjärdedel som intagit mest fett fann vi att de hade en spermakvalitet som var 33 procent sämre än hos dem som intog minst fett, säger hon till TT.

 

Nedsatt fertilitet = tidigare död
Att många danska mäns fertilitet är nedsatt och att dessa män dör tidigare är ingen nyhet, men det är oklart exakt vad det beror på.
I Danmark har man jämfört spermaprover från 43 000 män mellan 1965 och framåt med dödsorsaksregistret, skriver Expressen.
– Ju sämre spermakvalitet desto högre dödlighet. Och de dog inte av bestämda livsstilssjukdomar utan av detsamma som alla andra. De levde bara inte lika länge, säger Tina Kold Jensen.

Optimal spermakvalitet inte så vanligt
Sedan tidigare vet man att mindre än var fjärde dansk man har en optimal spermakvalitet. Dessutom har en stor minoritet en så dålig spermakvalitet att det minskar möjligheten att bli far.
Resultatet överraskade professor Kold Jensen som lett undersökningen:
– Jag hade inte trott att fettintaget skulle betyda så mycket. Om det bara är fettet eller hela den livsstil som är förbunden med mättade fettsyror, till exempel ett stillasittande liv, vet vi ännu inte.

"Borde äta mer fisk"
Den danska undersökningen är den första i sitt slag. Nästa steg blir nu, meddelar professor Kold Jensen, att utvidga studien med fler män och dessutom mer noggrant ta reda på vad var och en har ätit för att få fram vad man generellt bör dra ner på.
– Danskarna borde äta mera fisk. Jag har hört att vi äter mindre fisk än ni svenskar.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.