Mycket mättat fett försämrar spermakvaliteten | Kurera.se
Man står vid grillen och grillar korv. Pojke väntar med tallrik. Leende kvinna syns i tält i bakgrunden.

Mycket mättat fett försämrar spermakvaliteten

Den man som vill öka chanserna att bli pappa kan prova med att dra ner på det mättade fettet och äta mer fisk och grönsaker.
Det visar en ny dansk undersökning. 

Mättat fett är det fett som finns i sådant som till exempel finns i bacon, korv, smör och bakverk, och det är alltså det du ska undvika om du vill öka chanserna till faderskap.
Fettintag och spermakvalitet har studerats i en dansk undersökning.

Sämre kvalitet hos fettätarna
Undersökningen gick ut på att 701 unga män i 20-årsåldern under tre månader fick redogöra för sin kost. Sedan delades de upp i grupper beroende på hur mycket mättat fett de konsumerat. Undersökningstiden på tre månader beror på att det tar tre månader för sädescellerna i testiklarna att mogna.
Professor Tina Kold Jensen vid Rigshospitalets avdelning för växande och reproduktion har lett undersökningen:
– När vi sedan tittade på den fjärdedel som intagit mest fett fann vi att de hade en spermakvalitet som var 33 procent sämre än hos dem som intog minst fett, säger hon till TT.

 

Nedsatt fertilitet = tidigare död
Att många danska mäns fertilitet är nedsatt och att dessa män dör tidigare är ingen nyhet, men det är oklart exakt vad det beror på.
I Danmark har man jämfört spermaprover från 43 000 män mellan 1965 och framåt med dödsorsaksregistret, skriver Expressen.
– Ju sämre spermakvalitet desto högre dödlighet. Och de dog inte av bestämda livsstilssjukdomar utan av detsamma som alla andra. De levde bara inte lika länge, säger Tina Kold Jensen.

Optimal spermakvalitet inte så vanligt
Sedan tidigare vet man att mindre än var fjärde dansk man har en optimal spermakvalitet. Dessutom har en stor minoritet en så dålig spermakvalitet att det minskar möjligheten att bli far.
Resultatet överraskade professor Kold Jensen som lett undersökningen:
– Jag hade inte trott att fettintaget skulle betyda så mycket. Om det bara är fettet eller hela den livsstil som är förbunden med mättade fettsyror, till exempel ett stillasittande liv, vet vi ännu inte.

"Borde äta mer fisk"
Den danska undersökningen är den första i sitt slag. Nästa steg blir nu, meddelar professor Kold Jensen, att utvidga studien med fler män och dessutom mer noggrant ta reda på vad var och en har ätit för att få fram vad man generellt bör dra ner på.
– Danskarna borde äta mera fisk. Jag har hört att vi äter mindre fisk än ni svenskar.

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

 

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

Nu är Nicoles mage lugn igen

Mage

Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.

Handskas med sommarvärmen på ayurvediskt vis

Naturlig hälsa

På sommaren när det är varmt är det lätt att känna sig frustrerad och mer lättirriterad än vanligt. Det beror enligt ayurveda – den urgamla indiska medicinen – på att sommaren är pittans årstid. Här tipsar Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare om några knep för att balansera pitta.