En lila mugg mjölk på blått fat med tesked

Mycket mjölk kan korta livet

Mjölk skulle ju ge starka ben. Nu visar däremot en ny svensk studie att personer som dricker mycket mjölk inte har förbättrat skydd mot frakturer. Tvärtom löper de ökad risk att drabbas. Dessutom är de utsatta för en förhöjd risk att dö i förtid, skriver unt.se.

Studien, gjord på nära 110 000 medelålders och äldre kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län, publiceras nu i den välrenommerade medicintidskriften British Medical Journal.

Resultaten ifrågasätter nyttan med mjölk
Vid två tillfällen med åtta års mellanrum besvarade kvinnorna och vid ett tillfälle besvarade männen i studien en omfattande hälsoenkät, med detaljerade frågor om bland annat sina mat- och dryckesvanor. Alla var i stort sett friska när studien startade, skriver unt.se.
– Våra resultat ifrågasätter starkt att det är bra för hälsan att dricka mycket mjölk i vuxen ålder. Det behövs dock fler studier som ger liknande resultat innan de kan ligga till grund för nya kostrekommendationer, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum, till tidningen.

 

Läs hela studien här.

Reklambudskapet "Mjölk ger starka ben" ges inget stöd i studien
Under de drygt 20 år som kvinnorna följts upp sedan det första enkättillfället var frakturer istället betydligt vanligare bland dem som drack mycket mjölk, tre glas eller mer per dag, än bland dem som drack högst ett glas mjölk per dag.
För männen, som ”bara” hunnit följas upp under drygt elva år, var frakturer ungefär lika vanliga bland hög- som bland lågkonsumenter av mjölk.
– Varken för kvinnor eller för män ger alltså våra resultat något som helst stöd för den utbredda uppfattningen att mjölk, tack vare sitt höga innehåll av D-vitamin och kalcium, stärker skelettet och skyddar mot frakturer, fortsätter Karl Michaëlsson.

Läs också: 9 alternativ till komjölksprodukter

Troligt samband mellan mjölk och ökad dödlighet
Än mer betänkligt är enligt forskarna sambandet mellan hög konsumtion av mjölk och ökad dödlighet. Det gällde för båda könen, men var starkast för kvinnorna. Kvinnor som vid båda enkättillfällena drack minst tre glas mjölk per dag hade nästan fördubblad dödlighet jämfört med kvinnor som drack högst ett glas.

Fermenterade mjölkprodukter som fil och yoghurt verkar okej
Däremot fanns ingen koppling mellan hög konsumtion av ost och fermenterade mjölkprodukter som yoghurt och ökad förekomst av frakturer eller förhöjd dödlighet, snarare tvärtom.
Varför en hög konsumtion av mjölk men inte av andra mjölkprodukter är ogynnsamt för hälsa vet dock forskarna inte:
– En förklaring skulle kunna vara att mjölk, till skillnad från ost och yoghurt, innehåller höga halter laktos som kan brytas ner till galaktos. I djurförsök har just galaktos kopplats till tidigt åldrande och död, säger Karl Michaëlsson.

Förhöjda halter av ämnen som orsakar inflammation
Forskarnas egna analyser av blodprover från mindre grupper av kvinnor och män visar också att de som uppgav att de drack mycket mjölk hade förhöjda halter av vissa ämnen som orsakar inflammation och så kallad oxidativ stress. Hos personer som åt mycket ost och yoghurt var däremot halterna av dessa ämnen inte förhöjda.

 

Uppföljande studier på gång
Nu hoppas forskarna kunna gå vidare med studier där deltagarna lottas till att under en begränsad testperiod dricka mycket mjölk - och under en annan testperiod dricka lite mjölk. I övrigt ska de dock leva precis som de brukar.
– Då kommer vi att under mer kontrollerade former kunna se om det verkligen är en hög mjölkkonsumtion i sig som framkallar förhöjda halter av inflammatoriska och oxiderande ämnen i blodet, säger han.

"Har själv slutat med mjölk"
Men samtidigt som Karl Michaëlsson betonar att fler och fördjupade studier krävs för att bevisa att en hög konsumtion av mjölk i sig kan vara orsak till frakturer och förtida död har han inte för personlig del inväntat resultaten av dem.
– Om jag dricker mjölk? Jag brukade dricka rätt mycket mjölk, men har slutat göra det efter att ha börjat studera sambanden mellan mjölkkonsumtion, frakturer och dödlighet, säger han.

Vill du läsa mer?

 

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

 

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

 

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.