Annons
Annons

Mycket mjölk kan korta livet

Mjölk skulle ju ge starka ben. Nu visar däremot en ny svensk studie att personer som dricker mycket mjölk inte har förbättrat skydd mot frakturer. Tvärtom löper de ökad risk att drabbas. Dessutom är de utsatta för en förhöjd risk att dö i förtid.

Redaktionen

29 oktober, 2014
Mycket mjölk kan korta livet
Dela inlägget

Mjölk skulle ju ge starka ben. Nu visar däremot en ny svensk studie att personer som dricker mycket mjölk inte har förbättrat skydd mot frakturer. Tvärtom löper de ökad risk att drabbas. Dessutom är de utsatta för en förhöjd risk att dö i förtid, skriver unt.se.

Studien, gjord på nära 110 000 medelålders och äldre kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län, publiceras nu i den välrenommerade medicintidskriften British Medical Journal.

Resultaten ifrågasätter nyttan med mjölk
Vid två tillfällen med åtta års mellanrum besvarade kvinnorna och vid ett tillfälle besvarade männen i studien en omfattande hälsoenkät, med detaljerade frågor om bland annat sina mat- och dryckesvanor. Alla var i stort sett friska när studien startade, skriver unt.se.
– Våra resultat ifrågasätter starkt att det är bra för hälsan att dricka mycket mjölk i vuxen ålder. Det behövs dock fler studier som ger liknande resultat innan de kan ligga till grund för nya kostrekommendationer, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum, till tidningen.

Läs hela studien här.

Reklambudskapet ”Mjölk ger starka ben” ges inget stöd i studien
Under de drygt 20 år som kvinnorna följts upp sedan det första enkättillfället var frakturer istället betydligt vanligare bland dem som drack mycket mjölk, tre glas eller mer per dag, än bland dem som drack högst ett glas mjölk per dag.
För männen, som ”bara” hunnit följas upp under drygt elva år, var frakturer ungefär lika vanliga bland hög- som bland lågkonsumenter av mjölk.
– Varken för kvinnor eller för män ger alltså våra resultat något som helst stöd för den utbredda uppfattningen att mjölk, tack vare sitt höga innehåll av D-vitamin och kalcium, stärker skelettet och skyddar mot frakturer, fortsätter Karl Michaëlsson.

Läs också: 9 alternativ till komjölksprodukter

Troligt samband mellan mjölk och ökad dödlighet
Än mer betänkligt är enligt forskarna sambandet mellan hög konsumtion av mjölk och ökad dödlighet. Det gällde för båda könen, men var starkast för kvinnorna. Kvinnor som vid båda enkättillfällena drack minst tre glas mjölk per dag hade nästan fördubblad dödlighet jämfört med kvinnor som drack högst ett glas.

Fermenterade mjölkprodukter som fil och yoghurt verkar okej
Däremot fanns ingen koppling mellan hög konsumtion av ost och fermenterade mjölkprodukter som yoghurt och ökad förekomst av frakturer eller förhöjd dödlighet, snarare tvärtom.
Varför en hög konsumtion av mjölk men inte av andra mjölkprodukter är ogynnsamt för hälsa vet dock forskarna inte:
– En förklaring skulle kunna vara att mjölk, till skillnad från ost och yoghurt, innehåller höga halter laktos som kan brytas ner till galaktos. I djurförsök har just galaktos kopplats till tidigt åldrande och död, säger Karl Michaëlsson.

Förhöjda halter av ämnen som orsakar inflammation
Forskarnas egna analyser av blodprover från mindre grupper av kvinnor och män visar också att de som uppgav att de drack mycket mjölk hade förhöjda halter av vissa ämnen som orsakar inflammation och så kallad oxidativ stress. Hos personer som åt mycket ost och yoghurt var däremot halterna av dessa ämnen inte förhöjda.

Uppföljande studier på gång
Nu hoppas forskarna kunna gå vidare med studier där deltagarna lottas till att under en begränsad testperiod dricka mycket mjölk – och under en annan testperiod dricka lite mjölk. I övrigt ska de dock leva precis som de brukar.
– Då kommer vi att under mer kontrollerade former kunna se om det verkligen är en hög mjölkkonsumtion i sig som framkallar förhöjda halter av inflammatoriska och oxiderande ämnen i blodet, säger han.

”Har själv slutat med mjölk”
Men samtidigt som Karl Michaëlsson betonar att fler och fördjupade studier krävs för att bevisa att en hög konsumtion av mjölk i sig kan vara orsak till frakturer och förtida död har han inte för personlig del inväntat resultaten av dem.
– Om jag dricker mjölk? Jag brukade dricka rätt mycket mjölk, men har slutat göra det efter att ha börjat studera sambanden mellan mjölkkonsumtion, frakturer och dödlighet, säger han.

Vill du läsa mer?

 

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons