Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Närbild på akupunkturnålar i ansiktet

Den första nålen sätter Ann Ankar mitt uppe på huvudet för att hjälpa kroppen till lugn och fokus, den följs av nålar i hårfästet, runt ögon, mun och näsa och mellan ögonen. Nålarna känns när de sätts, men sedan inte alls. (Foto: Photos4U)

Nålar – vägen till slätare hud

Fakta: Akupunktur

Under de senaste 20 åren har forskning om akupunktur som medicinsk behandling ökat kraftigt. Över 13 000 studier har genomförts i 60 länder.

Världshälsoorganisationen (WHO) anger över 100 behandlingsområden för traditionell akupunktur.

Acupuncture Evidence Project har granskat akupunkturens verkningsgrad för 122 behandlingar på 14 kliniska områden och funnit evidens. Studien nådde slutsatsen att evidens finns för akupunkturens verkningsgrad för 117 symptombilder samt att akupunktur är säker i händerna på en välutbildad utövare.

För att bli medlem i Svenska Akupunkturförbundet krävs en 3-årig utbildning i Traditionell Kinesisk Medicin och en medicinsk utbildning i anatomi, fysiologi och patologi motsvarande 60 högskolepoäng. Utbildning som leder till legitimation inom sjukvård giltig i Sverige är normalt tillräckligt, men inte undersköterskenivå.

Sol, luftföroreningar, stress och ålder sätter sina spår i huden. Kan små fina nålar i ansiktet släta ut rynkor och ge spänstigare och piggare hy? Kurera har testat kosmetisk akupunktur.

Kinesisk medicin skiljer sig från den västerländska genom att den alltid utgår från individen, snarare än från åkomman. Olika patienter kan därmed få olika behandling för liknande symtom, eftersom behandlingen anpassas till vad som orsakar symtomen hos varje individ. Ett vanligt exempel är fyra patienter med huvudvärk som alla får helt olika behandlingar – helt enkelt eftersom behandlingen bygger på personen och orsaken till huvudvärken, snarare än på symtomet.

Traditionell kinesisk medicin behandlar alltid roten till det onda, snarare än hur det tar sig uttryck i symtom. Kroppen får hjälp att läka sig själv istället för behandlingen riktar in sig på att ta bort symtomet.  Av alla tekniker inom den traditionella kinesiska läkekonsten är akupunktur är den mest kända.

LÄS OCKSÅ: Så maxar du effekten av hyaluronsyra

Kejsarens konkubiner

Ordet qi (uttalas chi) är centralt i den kinesiska medicinen och kan översättas med livskraft eller livsenergi.

När vi är helt friska och i balans är flödet av qi obehindrat, men få av oss har ett helt oblockerat flöde. Det är denna balans som den kinesiska medicinen strävar efter att hjälpa kroppen att uppnå genom att tillföra eller ta bort ett överskott av qi.

 

Ann Ankar är utbildad i traditionell kinesisk medicin, och har flera års studier i den kinesiska medicinens grunder. Dessutom har hon studerat baskunskaper i västerländsk skolmedicin motsvarande 70 poäng. Kombinationen är ett krav från svenska Akupunktörförbundet, som också kräver att alla akupunktörer fortsätter att fortbilda sig vartannat år för att få behålla sin auktorisation.

Ann Ankar.

Ann Ankar är utbildad i traditionell kinesisk medicin.

Den estetiska, eller kosmetiska, akupunkturen upptäckte Ann Ankar av en slump under en tid då hon praktiserade i Kina. Rika kinesiskor lät sig behandlas för att hålla huden och spänstig och full av lyster – och historien går tillbaka ända till Kejsarens konkubiner som på 900-talet fick behandlingen för att hålla sig unga och friska längre.

Tar puls på tre plan

Men även om akupunkturbehandlingens syfte är ytligt och bottna i ett mått av fåfänga så går undersökningen och behandlingen på djupet. Fokus är på ansiktet, men hela kroppen påverkas.

Ann Ankar tittar på min tunga och synar mitt ansikte i detalj och undrar vad jag vill åstadkomma med behandlingen.

– Bekymmersrynkan mellan ögonbrynen kan gärna slätas ut, säger jag.

– Och den mörkare fläck på högra kinden, den som en hudläkare nyligen konstaterade var en ofarlig solskada – kan den behandlas?

Ann gör noteringar på en skiss i form av ett ansikte, medan jag lägger mig på en brits och får en varm filt över kroppen. Mina fötter är nakna, för även där ska Ann sätta nålar.

Ann tar min puls med tre fingrar var på båda mina handleder och ett väldigt fokuserat uttryck i ansiktet. Pulstagning med tre fingrar och på båda handlederna samtidigt, snarare än ett finger på en handled, är ett signum för den kinesiska läkekonsten och mäter inte bara antalet slag per minut, utan tar pulsen på tre plan; ytlig, mellan och djup. Akupunktören registrerar också om pulsen är full eller tom. Hon tittar samtidigt på bröstkorgen och kollar andning och puls i kombination.

LÄS OCKSÅ: 7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Balans mellan yin och yang

Det är i pulsen som Ann Ankar känner balansen mellan yin och yang i min kropp.

– En puls som är ytlig, snabb och full har ett överskott av yang, förklarar Ann. Medan en puls som är långsam, djup och tom, är yin. De flesta av mina patienter har yin-brist, och väldigt få har total balans.

Balansen mellan yin och yang är viktig. Dessa båda urkrafter är centrala begrepp inom kinesisk filosofi och läkekonst. I symbolen för harmoni mellan yin och yang är yin den kvinnliga, svarta, svala, passiva och tunga principen, som står för jorden, månen och mörkret. Yang är den manliga motsatsen – varm, aktiv och lätt, och står för himlen, solen och ljuset.

Målet med behandlingen är att skapa balans i de meridianer där tomhet och fullhet uppstått. Tomhet behandlas för att stärka qi och blod och fullhet för att ta bort överflöd av qi och blod. När behandlingen har balanserat qi och blod i kroppen stärks kroppen som helhet.

 

Ann konstaterar att meridianerna för min mjälte och min lever – meridianerna, understryker hon, inte organen – kan behöva stärkas. Jag får de första två nålarna i mina nakna fötter och ytterligare två på händerna, i huden mellan tumme och pekfinger.

Därefter sätter Ann en nål på toppen av mitt huvud för att lugna och samtidigt ge fokus och rätt riktning i lite lyft.

Till sist får jag en rad nålar i ansiktet. Nålsticken i ansiktet känns, vissa lite mer än andra, att påstå något annat vore att ljuga. Men det är en snabbt övergående känsla och när nålen är på plats känner jag den inte alls. Jag räknar inte, men inser efter en stund att mitt ansikte måste se ut som en nåldyna.

Jag vet inte om det är nålarnas inverkan eller Anns mjuka röst, men jag känner mig fullkomligt lugn och har inte det minsta svårt att ligga helt stilla den stund nålarna sitter i.

I ansiktet, liksom på resten av kroppen, finns akupunkturpunkter på yangmeridianer och det är främst i dessa Ann placerar nålar. Dessa punkter påverkar alltså också kroppens inre organ, exempelvis via magens, urinblåsans och gallblåsans meridianer.

På så sätt är akupunkturbehandlingen en behandling av hela kroppen, inte bara ansiktet. Ann placerar även nålar i linjer och kring solfläcken på min högra kind.

Terapeut tar pulsen på kvinnlig patient

Pulstagning ör centralt i traditionell kinesisk medicin – den tas med tre fingrar på varje handled samtidigt. (Foto: Photos4U)

Inget ansiktslyft

Den kosmetiska effekten kommer sig av att nålsticken skapar ett litet microtrauma, en liten inflammation i huden, som kroppen reagerar på genom att skicka blod till området. De ytliga sticken blir en kanal till det yttre hudlagret, överhuden eller epidermis, som i sin tur är kopplat till det mellersta hudlagret, läderhuden eller dermis, där den vanligaste cellen är fibroblaster. Dessa celler bygger upp bindväven genom produktion av proteiner som kollagen. Ordet kollagen kommer från grekiskan kólla som betyder lim, och det är precis vad kollagen är – ett lim som binder samman mycket av strukturen i kroppen, och en de viktigaste byggstenarna i ben, hud, muskler, senor och ledband.

Kroppens egna produktion av kollagen avtar med åldern, och som om det inte vore illa nog försämras även kvaliteten på det kollagen som kroppen producerar när vi blir äldre.

 

Den kortvariga inflammationen som nålsticket från akupunkturen förorsakar i ansiktet bidrar till att sätta igång fibroblasternas produktion av bindväv och huden reparerar sig själv efter nålsticket genom att ny kollagen byggs upp. Det är detta som ger styrka, elasticitet och struktur till huden.

Däremot är ansiktsakupunktur inte ett ansiktslyft. Akupunktörer vill inte använda den termen eftersom det kan skapa orealistiska förväntningar.

LÄS OCKSÅ: Så tar du hand om din hy vid 30, 40 och 50

Trött av nålarna

Behandlingen tar i sin helhet en timme och efter 20-30 minuter tar Ann bort mina nålar. Det känns knappt, men blöder en aning av ett par – berättar Ann, för jag märker det inte själv. Man kan få små blåmärken efter behandlingen, men av det märker jag ingenting, trots att jag har väldigt lätt att få just blåmärken.

Behandlingen avslutas med en ansiktsmassage med väldoftande oljor. Efteråt känner jag mig rosig och varm i ansiktet, och pigg.

Ann tog till en början bara emot kunder som tecknade upp sig för tio behandlingar, hon ville att resultaten verkligen skulle synas. Numera får kunderna välja själva – men bäst är förstås att behandla flera gånger. Det finns ingen gräns, mer än den som den egna ekonomin sätter, för hur ofta man behandlas med kosmetisk akupunktur. Ann Ankar vill dock inte behandla mer än tre gånger samma vecka, för att man inte ska bli för trött av behandlingen och för att kroppen ska hinna med de processer som sätts igång av nålarna.

Tröttheten kan jag skriva under på; ett par timmar efter behandlingen blir jag överväldigad av trötthet – jag vet inte om det är nålarna eller något annat. Jag slocknar hemma på soffan och vaknar en timme senare – fortfarande med en rosig känsla av lyster i ansiktet. Några dagar senare noterar jag att den där solfläcken på kinden bestämt är både lite mindre och lite blekare än tidigare.

Ann Ankar bekräftar:

– Ja, solfläckar kan försvinna eller åtminstone blekna rejält av nålarna. Jag har sett det flera gånger hos mina patienter.

Av Maria Torshall


Fakta: Akupunktur

Under de senaste 20 åren har forskning om akupunktur som medicinsk behandling ökat kraftigt. Över 13 000 studier har genomförts i 60 länder.

Världshälsoorganisationen (WHO) anger över 100 behandlingsområden för traditionell akupunktur.

Acupuncture Evidence Project har granskat akupunkturens verkningsgrad för 122 behandlingar på 14 kliniska områden och funnit evidens. Studien nådde slutsatsen att evidens finns för akupunkturens verkningsgrad för 117 symptombilder samt att akupunktur är säker i händerna på en välutbildad utövare.

För att bli medlem i Svenska Akupunkturförbundet krävs en 3-årig utbildning i Traditionell Kinesisk Medicin och en medicinsk utbildning i anatomi, fysiologi och patologi motsvarande 60 högskolepoäng. Utbildning som leder till legitimation inom sjukvård giltig i Sverige är normalt tillräckligt, men inte undersköterskenivå.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bilkö i storstad med avgaser

Partiklar i luften kan orsaka spridd inflammation

Eko/miljö

Luftföroreningar bidrar årligen till nästan 8000 för tidiga dödsfall i Sverige. Enligt forskare kan det bero på att pyttesmå partiklar tar sig ner i luftvägarna och orsakar inflammation i kroppen. Bland annat leder hög exponering för luftföroreningar till hjärt-kärlsjukdomar.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Rakning, skäggtrimning och en kopp kaffe

Övrigt

För tio år sedan fanns det knappt några barberare i Sverige, men nu har skönhetssalonger för män blivit en trend. Och dom är här för att stanna. Kurera träffade Kenny Solomon, som driver fyra barberarsalonger, för att prata rakning, skäggtrender och produkter för män.

 

Örter med läkande effekt

Kryddor

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

Collage: 5 hårinpackningar + kvinna som tvättar sitt hår

Skönhetspanelen testar: Hårkur

Hud

Efter en lång sommar av sol, vind och vatten är håret ofta slitet, torrt och livlöst. En hårkur i form av en återfuktande, närande och mjukgörande inpackning är vad våra hår törstar efter på hösten. Vi har testat fem!

Skeptisk kvinna bredvid glad hoppande man

Så avgör du om din partner är en narcissist

Mental hälsa

Hur bemöter du bäst en narcissist? Går det att leva i en lång relation med en sådan? Och inte minst: hur vet du om din partner eller någon annan i din närhet är narcissist? Psykologen och relationsexperten Eva Rusz reder här ut vilka personlighetsdrag och beteenden du ska vara vaksam på.

Illustration av mat som slängs i soptunnor

5 missförstånd som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

29 september varje år infaller "Internationella matsvinnsdagen", som är instiftad av FN. I samband med det passar det bra att reda ut några missförstånd kring just matsvinn. Tror du till exempel inte att din hantering av matrester och ditt sätt att göra matinköp gör någon skillnad för klimatet, eller för din egen plånbok? Då är det dags att tänka om!

Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Hälsa

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

 

Frallor, plommon och plommonkompott

Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Matbröd

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

 

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

 

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.