Annons
Annons

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

Redaktionen

8 januari, 2019
Nanoplast påverkar fiskars beteende
Dela inlägget

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende,

Det råder delade meningar om huruvida nedbrytningen av plast stannar vid lite större plastfragment, så kallad mikroplast, eller om de kan bli ännu mindre. Nu har forskare vid Lunds universitet undersökt detta genom att i experiment utsätta plastmaterial för mekanisk nedbrytning.

Kan ta sig långt in i kroppen
Studien berör frågan om vad som händer med plast som hamnar i naturen och hur den påverkar djur och människor. Plastpartiklar i nanostorlek innebär en storlek på några få miljondelar av en millimeter, det vill säga extremt små partiklar, så små att de bevisligen kan ta sig långt in i levande varelsers kroppar.

LÄS OCKSÅ: Fragment av plast funna i dricksvatten

Söker efter nanoplaster i naturen
Ett flertal andra studier har på senare tid satt fingret på den mer uppmärksammade mikroplasten och den ökande spridningen till olika organismer samt och vilka konsekvenser det kan få. Det pågår för närvarande intensiva försök att nu även identifiera nanoplaster i naturen.

LÄS OCKSÅ: Miljoner gånger mer mikroplaster i miljön än i maten

Viktigt att kartlägga
Få studier har hittills undersökt effekterna av de riktigt små plastpartiklarna, så kallade nanoplastpartiklar men Tommy Cedervall, kemiforskare vid Naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet har tittat närmare på hur nanoplast kan transporteras via alger och djurplankton upp till större fiskar. De mycket små plastpartiklarna i vattnet äts upp av djurplankton som i sin tur äts upp av fiskar.

LÄS OCKSÅ: Hormonstörande ämnen skadar grodors fortplantning

Påverkar fiskars beteende
Den studien visar på hur plast i olika storlekar påverkar organismer i vatten och bevisar att nanoplast kan passera blod-hjärn-barriären hos fisk och ansamlas i fiskarnas hjärnvävnad.

Dessutom visar studien att fiskar som påverkats av nanoplast får beteenderubbningar. De äter långsammare och utforskar omgivningen mindre. Forskarna tror att dessa förändringar i beteende kan kopplas till hjärnskador som uppkommer på grund av nanoplastens närvaro i hjärnan.

Nanopartiklar dödar djurplankton
Man såg även att djurplankton dör när de utsätts för plastpartiklar i nanostorlek, medan större plastpartiklar inte påverkar dem. Sammantaget kan dessa olika effekter av nanoplast riskera att inverka på ekosystemet som helhet.

Av redaktionen

Källa: Lunds universitet och Forskning.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons