Naprapaten Christer känner på Camillas fot.

För naprapaten Christer Söderberg är det viktigaste att man inte bara symtombehandlar, utan verkligen hittar roten till problemet.

Naprapaten hittar problemets rot

Christer tips: så undviker du skador

1. Lär dig äta ordentligt. Kroppen behöver rätt sorts näring. Om du tränar jättemycket bör du se över vilka näringstillskott som behövs.

2. Träna så att din kropp klarar av det den utsätts för i vardagen.

En naprapat arbetar främst med att lindra smärta och förbättra muskler och leders funktion. För naprapaten Christer Söderberg är det viktigaste att man inte bara symtombehandlar, utan verkligen hittar roten till problemet. På hans mottagning arbetar han i team med flera olika sorters terapeuter.
– En del terapeuter tänker ”jag” framför ”laget”. Det tror jag stjälper mer än det hjälper. Här jobbar vi som ett team med varje klient, berättar han.

Det är sällan där du har ont som det verkliga problemet sitter. Det faktumet är A och O om du frågar Christer Söderberg. Han arbetar som naprapat och har så gjort i många år. Han driver mottagningen Optimal Fysik i Stockholm som står för allt det han tror på: att man måste arbeta i team för att nå framgång. På mottagningen finns inte bara möjligheten att besöka en naprapat, här huserar också allt från fystränare, sjukgymnaster, näringsterapeuter och annan idrottsmedicinsk personal. Dessutom erhålles extern professionell hjälp med den mentala hälsan. Som är en mycket viktig del i en läkprocess och dessutom för att kunna prestera på topp. De står för en unik kombination av kompetenser och skickar gärna klienter mellan sig, eftersom de kan hjälpa och komplettera varandras färdigheter. Det är ett samarbete som han tycker att det borde finnas mer av även mellan den alternativa vården och traditionella läkare.
– Samarbetet är det viktigaste för mig. En del terapeuter tänker ”jag” framför ”laget”. Det tror jag stjälper mer än det hjälper. Här jobbar vi som ett team med varje klient, förklarar Christer.

Chsiter på Optimal Fysik

Christer känner på Camillas fot.

 

Möjligt compartment syndrome
Vi är här idag för att kollegan Camilla behöver hjälp. Hon har ont i underbenen och kan inte längre spela fotboll. En läkare har sagt till henne att hon förmodligen lider av så kallat compartment syndrome, som är en vanlig, men komplicerad ansträngningsskada. Nu vill Camilla ha en naprapats åsikt.

En naprapat arbetar främst med att lindra smärta och förbättra muskler och leders funktion med hjälp av manuella behandlingstekniker, samt rådgivning. Christer är av åsikten att man inte ska besöka en i onödan.
– Man kan gå och undersöka skavanker, kanske något som påverkar ens idrottande eller vardag, men jag tycker inte att man ska besöka en naprapat bara för att. Det finns så mycket man kan göra innan, för att förebygga eventuella problem. Som bra träning till exempel, säger Christer.

”Man ska akta sig för att bara symtomlindra”
Det vanligaste problemet som Christer ser idag är att vi är alltför stillasittande.
– Vi är födda att sitta på huk, vi är inte skapade för en stol. Vi borde träna för att kunna sitta. Idag sitter många hela dagarna och sedan tränar de något som spinning, vilket innebär ännu mer sittande, berättar han.

För att kunna behandla en skada vill han först förstå roten till problemet. Han vill ge en diagnos. Allra helst vill han försöka hitta en utväg som inte innebär ett operativt ingrepp, eftersom det kan ge nya problem.
– Man ska akta sig för att bara symtomlindra. Jag vill hitta orsaken och jag söker tills jag hittar.

Och det kan vara ett riktigt detektivarbete, ska det visa sig.

”Ortopediska inlägg kan förvärra”
I Camillas fall har läkaren sagt att hon nog måste operera. Christer tycker att hon ska prova fler saker innan hon tar ett beslut om operation. Han pratar med henne och försöker reda ut när den första skadan uppstod. Det visar sig att hon stukade foten för tio år sedan under en bandymatch. På grund av att en benbit lossnade har hon därefter opererat foten två gånger. Hon blev rekommenderad ortopediska inlägg och har använt dem sedan dess.  Idag spelar hon fotboll två timmar per dag på universitetet där hon pluggar i USA. Men krampkänningar och smärta gör det numera nästan omöjligt. Christer lyssnar på berättelsen och säger att problemet mycket väl kan ha uppstått redan vid stukningen. Emellertid har det gått längre än så, och han tror att inläggen kan vara den stora boven i dramat.
– Inläggen gör att du inte pronerar normalt. Men meningen är att du ska pronera. Fotens muskler ska göra sina naturliga rörelser, annars kan man få ytterligare problem. Jag hade, istället för att rekommendera inlägg, gått tillbaka till din gamla skada för att se vad den orsakade. Inlägg är aldrig en hel lösning enligt mig. Det är som att alltid ha axeln i mitella. Du ska träna bort anledningen till att du behöver inlägg.

Mer skada av operation
Christer känner på Camillas ben och fötter. Delar av fotens leder är stela och orörliga och de behöver arbetas med. I ena benet tycks en muskel ligga i förskjutet läge och är praktiskt taget orörlig. Med tanke på skadans tidsperiod måste man även kontrollera rörelsemönster och nervsystemets känslighet.
– I ditt fall tycker jag att risken är större att du tar mer skada av operationen. Du ska först vara säker på din diagnos, och behöver du då ändå operation så måste du se till att du går på behandling efteråt, säger han till Camilla.

Camilla är förvånad, men också lättad över att operation kanske inte är den självklara lösningen.
– Det känns mycket mer logiskt det här, att allting hänger ihop. Förmodligen väntar en del arbete med benen, men det känns väldigt värt det om jag slipper operation.

Fortsättning på Camillas behandling följer.

 

Av Emma V Larsson

Christer tips: så undviker du skador

1. Lär dig äta ordentligt. Kroppen behöver rätt sorts näring. Om du tränar jättemycket bör du se över vilka näringstillskott som behövs.

2. Träna så att din kropp klarar av det den utsätts för i vardagen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.

professor charlotte erlanson albertsson och henes boak äta för livet

Professor med mat på kornet

Intervju

Charlotte Erlanson-Albertsson var tidigt ute med att kritisera socker i en debattartikel i Dagens nyheter någon gång på 1990-talet. Hennes påståenden gjorde ett starkt avtryck och fick snabbt spridning även i andra medier, journalister var inte sena att snappa upp och informera om hur många sockerbitar det fanns i en burk läsk. Innan Charlotte stack ut hakan i frågan var de flesta övertygade om att det var fettet som var roten till allt ont. 

soren stadig

Sören står stadig med adaptogener

Naturlig hälsa

Sören Stadig har alltid sysslat med olika former av idrott. Han spelar fotboll på sommaren, åker skidor på vintern och dessutom blir det mellan tre och fem styrketräningspass per vecka. När han känner att orken inte riktigt räcker till – då tar han en shot adaptogener som snabbt ger ny energi.

vinnare_adapt_lugn

Årets anti-stressprodukt hjälper i vardagen

Hälsa

Årets anti-stressprodukt har röstats fram av allmänheten i Swedish health awards, sammanlagt inkom 35 549 röster. Vinnaren Adapt lugn, är ett resultat av flerårig forskning och hjälper människor med vardagsstressen till bättre sömn och större välmående. Swedish health awards är ett nyinstiftat pris som uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

vete lök

Glutenöverkänslig – kanske inte

Kost

Är det gluten du inte tål eller kan det vara något annat som är boven i dramat. Länge har gluten toppat listorna som skurk när det kommer till uppblåst mage och att utesluta gluten ur sin kost har blivit lite av en trend. Men även om det kan finnas fördelar med att utesluta gluten ur kosten kan det faktiskt vara ett annat ämne i vete som ställer till det när det kommer till just magbesvär.

vinnare_l-argiplex_tota

Årets energiboost 2017 ger lust och energi

Hälsa

I Swedish Health Awards röstades L-Argiplex Total fram som Årets energiboost 2017. Produkten är den tredje generationen av L-Argiplex som varit en älskad lustprodukt för både kvinnor och män i nästan 15 år. Swedish health awards är ett nyinstiftat pris som uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående.