Naprapaten Christer känner på Camillas fot.

För naprapaten Christer Söderberg är det viktigaste att man inte bara symtombehandlar, utan verkligen hittar roten till problemet.

Naprapaten hittar problemets rot

Christer tips: så undviker du skador

1. Lär dig äta ordentligt. Kroppen behöver rätt sorts näring. Om du tränar jättemycket bör du se över vilka näringstillskott som behövs.

2. Träna så att din kropp klarar av det den utsätts för i vardagen.

En naprapat arbetar främst med att lindra smärta och förbättra muskler och leders funktion. För naprapaten Christer Söderberg är det viktigaste att man inte bara symtombehandlar, utan verkligen hittar roten till problemet. På hans mottagning arbetar han i team med flera olika sorters terapeuter.
– En del terapeuter tänker "jag" framför "laget". Det tror jag stjälper mer än det hjälper. Här jobbar vi som ett team med varje klient, berättar han.

Det är sällan där du har ont som det verkliga problemet sitter. Det faktumet är A och O om du frågar Christer Söderberg. Han arbetar som naprapat och har så gjort i många år. Han driver mottagningen Optimal Fysik i Stockholm som står för allt det han tror på: att man måste arbeta i team för att nå framgång. På mottagningen finns inte bara möjligheten att besöka en naprapat, här huserar också allt från fystränare, sjukgymnaster, näringsterapeuter och annan idrottsmedicinsk personal. Dessutom erhålles extern professionell hjälp med den mentala hälsan. Som är en mycket viktig del i en läkprocess och dessutom för att kunna prestera på topp. De står för en unik kombination av kompetenser och skickar gärna klienter mellan sig, eftersom de kan hjälpa och komplettera varandras färdigheter. Det är ett samarbete som han tycker att det borde finnas mer av även mellan den alternativa vården och traditionella läkare.
– Samarbetet är det viktigaste för mig. En del terapeuter tänker "jag" framför "laget". Det tror jag stjälper mer än det hjälper. Här jobbar vi som ett team med varje klient, förklarar Christer.

Chsiter på Optimal Fysik

Christer känner på Camillas fot.

 

Möjligt compartment syndrome
Vi är här idag för att kollegan Camilla behöver hjälp. Hon har ont i underbenen och kan inte längre spela fotboll. En läkare har sagt till henne att hon förmodligen lider av så kallat compartment syndrome, som är en vanlig, men komplicerad ansträngningsskada. Nu vill Camilla ha en naprapats åsikt.

En naprapat arbetar främst med att lindra smärta och förbättra muskler och leders funktion med hjälp av manuella behandlingstekniker, samt rådgivning. Christer är av åsikten att man inte ska besöka en i onödan.
– Man kan gå och undersöka skavanker, kanske något som påverkar ens idrottande eller vardag, men jag tycker inte att man ska besöka en naprapat bara för att. Det finns så mycket man kan göra innan, för att förebygga eventuella problem. Som bra träning till exempel, säger Christer.

"Man ska akta sig för att bara symtomlindra"
Det vanligaste problemet som Christer ser idag är att vi är alltför stillasittande.
– Vi är födda att sitta på huk, vi är inte skapade för en stol. Vi borde träna för att kunna sitta. Idag sitter många hela dagarna och sedan tränar de något som spinning, vilket innebär ännu mer sittande, berättar han.

För att kunna behandla en skada vill han först förstå roten till problemet. Han vill ge en diagnos. Allra helst vill han försöka hitta en utväg som inte innebär ett operativt ingrepp, eftersom det kan ge nya problem.
– Man ska akta sig för att bara symtomlindra. Jag vill hitta orsaken och jag söker tills jag hittar.

Och det kan vara ett riktigt detektivarbete, ska det visa sig.

"Ortopediska inlägg kan förvärra"
I Camillas fall har läkaren sagt att hon nog måste operera. Christer tycker att hon ska prova fler saker innan hon tar ett beslut om operation. Han pratar med henne och försöker reda ut när den första skadan uppstod. Det visar sig att hon stukade foten för tio år sedan under en bandymatch. På grund av att en benbit lossnade har hon därefter opererat foten två gånger. Hon blev rekommenderad ortopediska inlägg och har använt dem sedan dess.  Idag spelar hon fotboll två timmar per dag på universitetet där hon pluggar i USA. Men krampkänningar och smärta gör det numera nästan omöjligt. Christer lyssnar på berättelsen och säger att problemet mycket väl kan ha uppstått redan vid stukningen. Emellertid har det gått längre än så, och han tror att inläggen kan vara den stora boven i dramat.
– Inläggen gör att du inte pronerar normalt. Men meningen är att du ska pronera. Fotens muskler ska göra sina naturliga rörelser, annars kan man få ytterligare problem. Jag hade, istället för att rekommendera inlägg, gått tillbaka till din gamla skada för att se vad den orsakade. Inlägg är aldrig en hel lösning enligt mig. Det är som att alltid ha axeln i mitella. Du ska träna bort anledningen till att du behöver inlägg.

 

Mer skada av operation
Christer känner på Camillas ben och fötter. Delar av fotens leder är stela och orörliga och de behöver arbetas med. I ena benet tycks en muskel ligga i förskjutet läge och är praktiskt taget orörlig. Med tanke på skadans tidsperiod måste man även kontrollera rörelsemönster och nervsystemets känslighet.
– I ditt fall tycker jag att risken är större att du tar mer skada av operationen. Du ska först vara säker på din diagnos, och behöver du då ändå operation så måste du se till att du går på behandling efteråt, säger han till Camilla.

Camilla är förvånad, men också lättad över att operation kanske inte är den självklara lösningen.
– Det känns mycket mer logiskt det här, att allting hänger ihop. Förmodligen väntar en del arbete med benen, men det känns väldigt värt det om jag slipper operation.

Fortsättning på Camillas behandling följer.

 

Av Emma V Larsson


Christer tips: så undviker du skador

1. Lär dig äta ordentligt. Kroppen behöver rätt sorts näring. Om du tränar jättemycket bör du se över vilka näringstillskott som behövs.

2. Träna så att din kropp klarar av det den utsätts för i vardagen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

 

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

 

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

 

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.

Sober October: Ta en vit månad för din egen skull

Kurera debatt

Med hösten flyttar aktiviteter och umgänge inomhus. Mycket är kopplat till alkohol som after work med kollegorna, middagar med vin eller krogkvällen med vännerna. Det är frestande enkelt att slå på alkoholens autopilot som en genväg till att ha trevligt, skriver Johnny Mostacero förbundsordförande IOGT-NTO i denna debattartikel där han uppmanar att haka på traditionen med sober october och ta en vit månad.