Annons
Annons

När blåsan bråkar

Har du svårt att hålla tätt? Du är inte ensam. Runt 800 000 personer i Sverige behöver springa på toaletten – och det ofta. Överaktiv blåsa är ett växande problem och mörkertalet är stort. Dessutom är det svårt att prata om. Att jobba med knipövningar och ta ett extrakt med pumpakärnor och soja kan lindra besvären.

Inger Palm

6 mars, 2023
När blåsan bråkar
Dela inlägget

Har du svårt att hålla tätt? Du är inte ensam. Runt 800 000 personer i Sverige behöver springa på toaletten – och det ofta. Överaktiv blåsa är ett växande problem och mörkertalet är stort. Dessutom är det svårt att prata om. Att jobba med knipövningar och ta ett extrakt med pumpakärnor och soja kan lindra besvären.

Att ha en överaktiv blåsa är inget ovanligt, man räknar med att ungefär var femte kvinna över 40 år i Sverige har svårt att hålla tätt. Problem med överaktiv blåsa innebär att urinblåsan drar ihop sig trots att blåsan inte är full. När det händer känner vi ett akut behov att kissa och det hinner ofta läcka ut urin innan vi hinner in på toaletten.

Blåsmuskeln är lättretad och när det sker ger den signaler om ett behov av att tömma blåsan, och det händer trots att blåsan inte är fylld. För vissa kan det här inträffa tio och ibland upp till 15 gånger per dag jämfört med normalt runt fyra-fem och upp till åtta gånger per dag. En känsla av att vara kissnödig kan också komma direkt efter att blåsan tömts.

LÄS OCKSÅ: En av fem kvinnor över 45 har urinläckage – så får du hjälp naturligt

Stärk muskulaturen

Vissa kan behöva gå på toaletten upp till 15 gånger varje dag och ibland flera gånger per natt. Orsakerna till urinträngningar kan vara läckage i samband med ansträngning som nysning eller träning. Det allra flesta av oss har känt av ansträngningsinkontinens, vilket är ett plötsligt läckage när vi tränar eller lyfter något tungt. Det kan vara att du går i trappor, dansar, hoppar, men också att du hostar eller nyser.

Men blåsan kan också vara så full att det rinner över. Signalsystemet kan, efter en skada felaktigt signalera att det är tid att tömma blåsan, vilket kan resultera i små läckage som inte händer så ofta, till stora läckage som inträffar flera gånger per dag eller på natten när vi sover.

Överaktiv blåsa kan också bero på prostataförstoring, förstoppning, östrogenbrist eller skador på nerver som styr blåsfunktionen.

Att jobba med knipövningar och stärka musklerna hjälper men också att hitta tillskott som kan minska problemen med den överaktiva blåsan.

LÄS OCKSÅ: Ökad lust och färre nattkissningar

Störningar vid tömningar

– I de nedre urinvägarna, alltså urinblåsan och urinröret så är funktionen att lagra urin till dess att vi behöver tömma blåsan. Det är en komplicerad och komplex mekanism som ligger bakom själva funktionen, och för att allt ska fungera så måste en process i frontalloberna, limbiska systemet, pontint miktionscentrum, spinala nervbanorna och många fler delar samspela. Det är alltså mycket mer invecklat än att bara gå och kissa, säger näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander.

I takt med att vi blir äldre är det vanligt att besvär med överaktiv blåsa ökar. Definitionen som finns inom vården är att det finns rubbningar vid överaktiv blåsa som innebär störningar av blåsans fyllnad och tömning, och detta sker ofta samtidigt.

Ofrivilligt urinläckage är definitionen på urininkontinens, och det kan uppstå på grund av en rad olika faktorer och omfattningen av problemet varierar stort. Inkontinens drabbar både män och kvinnor, men är allra vanligast bland kvinnor och ökar i takt med att vi blir äldre.

Efter en graviditet kan muskulaturen i bäckenbotten bli förslappad och leda till att man kissar på sig när man skrattar eller hostar. Men inkontinens kan också uppstå under graviditet.

LÄS OCKSÅ: Ökad lust och färre nattkissningar

Folkhälsoproblem

Marie Petersson

Marie Petersson, som är specialistläkare i internmedicin vid Nordic Clinic i Stockholm, berättar för Kurera att urininkontinens är ett stort folkhälsoproblem.

– De vanligaste orsakerna till att urininkontinens uppstår är förändringar i stödjande vävnad och muskler i bäckenbotten, förändringar i urinrör och i urinblåsa. Ökade trängningar kan också bero på missbildningar och trauman, funktionsnedsättningar som försvårar att ta sig till toaletten, förstoppning och östrogenbrist, säger Marie Petersson.

Vissa örter och andra naturliga ämnen kan också vara en väg till att mildra problemen.

– Det finns rapporter som kan tala för att pumpafröextrakt och sojabönsextrakt kan lindra urininkontinens och överaktiv blåsa. Du kan också testa att dra ner på alkohol och koffein för att se om dina symtom lättar, samt undvika förstoppning, säger Marie Petersson.

Pumpakärnor har en lång traditionell användning vid överaktiv blåsa. En klinisk studie som pågick under tolv veckor, där både män och kvinnor deltog, visade att nio av tio var nöjda med de förbättringar pumpaextraktet medförde.

Prova att komplettera din behandling med magnesium, för att se om det är kopplat till en inre spänning. Magnesium gör att blåsan slappnar av och därmed minskar känslan av en full blåsa.

Av Inger Palm

Fakta

Överaktiv blåsa

… drabbar alla någon gång av olika orsaker. Ett naturligt sätt att minska symtomen och kanske bli helt besvärsfri är att prova ett tillskott på extrakt av pumpakärnor och soja. Studier har visat att dessa ämnen har effekt på antalet toalettbesök. Studierna visade på samma resultat, det vill säga på minskat antal toalettbesök, färre trängningar och minskat antal inkontinensepisoder. Extraktet normaliserar signalen till blåsan så man inte får samma trängande behov av att akut kissa. Det stärker också muskulaturen i bäckenbotten. I en studie från 2003 kunde man se en tydlig minskning av antalet inkontinensepisoder, det vill säga då man kissar på sig. De med störst problem fick mest hjälp. I en annan studie som gjordes 2014 kunde man se att antalet toalettbesök dagtid minskade till normalt antal.

Annons
Annons