Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Cecilie Skog

När det kommer från hjärtat

Cecilie Skog är den enda kvinnan i världen som har nått de tre polerna Nordpolen, Sydpolen och Mount Everest, korsat Antarktis på skidor och klättrat “Seven Summits”. Men det är inte prestationen som står i centrum för henne, det är livsglädje och upplevelser. Kurera träffade Cecilie som berättade om motivation, lyckan över att utforska orörd natur och sorgen över att förlora sin make och tvillingsjäl på världens farligaste berg.

Hon drömmer inte om stora prestationer eller om att ändra världshistorien. Ändå är det just det som hon har åstadkommit i sin strävan att få uppleva och förverkliga drömmar. Norskan Cecilies, 39, äventyrs-CV är långt. Hon har nått de tre polerna: Nordpolen, Sydpolen och Mount Everest, hon korsade Antarktis på skidor nästan exakt 100 år efter Roald Amundsens Sydpolsexpedition 1911, med egen kraft och utan support. Hon har även klättrat “Seven Summits”– de högsta bergen i de sju världsdelarna – och har åkt skidor från fastlandet till Nordpolen.

Cecilie Skog klättrar

Hemma i vardagen tränar Cecilie allt från löpning till paddling och klättring.

 

Nu sitter hon mitt emot mig, liten och med ett stort leende. Det lockiga håret står som en gloria runt hennes ansikte. Utstrålningen går nästan att ta på. Cecilie har lämnat Oslo för att hålla föredrag och berätta om sin klädkollektion hos friluftsföretaget Bergans, som hon har ett mångårigt samarbete med. Hon är med andra ord inte alltid i färd med att bestiga höga toppar eller korsa inlandsisen.
– Jag måste ofta ut, men det behöver inte alltid vara stort. Ibland räcker det med en kort löptur, att jag får vara aktiv utomhus för att jag ska känna att jag får ro i kropp och huvud, berättar hon.

Bland fjord och fjäll
Hon växte upp i vackra Ålesund vid den norska kusten. Där är fjord och berg alltid nära så naturintresset var kanske givet. Hon beskriver sina föräldrar som storrökare och att hon var tvungen att ta sig ut för att få luft. Att bli äventyrare var aldrig en plan.
– Jag har bara följt dröm efter dröm och till slut blev det såhär.

Hon blir motiverad av många ting. Att få dela upplevelser med expeditionskamrater, att värma nedkylda händer över stormköket, att se glittret i snön eller att bli överraskad av en säl bredvid kajaken. I tältet känner hon sig som hemma. Den lilla röda tygstugan på två kvadratmeter, där var sak har sin plats.

 

cecilie_slade

Cecilie har korsat Antarktis på skidor med egen kraft och utan support.

Sorgen och lyckan
Hon verkar så livsglad. Lycklig och tacksam för att få chansen att leva sitt liv på detta vis. Men det har inte alltid varit enkelt. År 2008 den första augustidagen förlorade Cecilie sin man Rolf Bae på berget K2 under en av deras många gemensamma expeditioner. Det 8611 meter höga berget i Pakistan tog elva liv den dagen. Ett ras drog med sig Rolf nedför branterna, bara några meter från Cecilie. Det fick henne att ifrågasätta och tvivla på sitt val av liv och hon ville aldrig återvända till de höga 8000-meterstopparna igen. Men det gjorde hon till slut ändå.
– Förra året åkte jag till Himalaya igen och klättrade två höga berg. Det var en bra resa, men nu känner jag mig klar med 8000-meterstoppar. Jag fick mitt avslut. Det är enkelt att ångra min och Rolfs resa till K2 idag. Men jag är ändå glad att både han och jag valde att förverkliga våra drömmar.

 

cecilie_vitblusHennes känslor för K2 är blandade. Hon säger att det är världens vackraste berg, men samtidigt skrämmande, eftersom hon förlorade sin stora kärlek där. Efter olyckan bestämde sig Cecilie för att skriva boken Til Rolf – Tusen fine turer og en trist. En bok som Rolf själv skulle ha skrivit men som Cecilie slutförde tillsammans med en av makens bästa turkamrater.


Som mest levande
Hon pratar mycket om allt det vackra i äventyren, om solen som aldrig går ned, djurlivet och öppna horisonter. Men hon säger att hon inte alltid är glad på tur. Ibland är det tufft, ibland gömmer hon tårarna bakom luvan. Den första expeditionen som hon gjorde efter Rolfs olycka grät hon i dagar.
– Hela känslospektrat finns med under turerna. Man känner sig så levande där ute, det dunkar liksom i hela kroppen och det är gott att få känna, även det jobbiga. Jag läkte där ute.

Cecilie Skog porträtt

Foto: Ryan Waters

Hon skapar nya drömmar hela tiden som tar form i en ganska mansdominerad bransch. Hon har mött motstånd många gånger.
– När jag var 20 år och skulle bestiga Mont Blanc folk fick jag höra att jag inte skulle vara stark nog. Men jag valde att i alla fall prova. Så har jag tänkt sedan dess. Misslyckas jag så gör jag det, men jag måste i varje fall testa. Mina fysiska förutsättningar är i grunden inte i nivå med en mans, men det får mig bara att träna hårdare och smartare, förklarar hon.

Och träning finns det gott om. Hon tränar varje dag i veckan, fyra dagar två gånger om dagen. Hon varierar mellan löpning, klättring, paddling, yoga och dans. Hon har till och med deltagit i norska versionen av Let´s Dance och hade då svensken Tobias Karlsson som partner. Hon skrattar när hon berättar om erfarenheten. Hon hade aldrig gått i klackar tidigare och säger att Tobias fick sig en riktig utmaning med henne som partner. Tävlingen visade sig bli ett tufft äventyr och slutade i två brutna revben för Cecilies del.

 

FramtidsdrömmarnaCecilie med flagga
Framtidsdrömmarna ska hon leva ut på havet. Nu har Cecilie låtit bygga en egen segelbåt. Det var hennes och Rolfs gemensamma dröm en gång. Hon ska lära sig segla ordentligt och sedan vill hon segla till både Polarområden och till Argentina för att dansa tango.
– Båten är ett resultat av våra gemensamma drömmar. Det har varit en fin byggprocess och jag tror att jag och båten kommer att få många fina resor ihop. Att resa på havet är inte så olikt mina andra äventyr. De där oändliga vita slätterna påminner lite om segling.

Cecilie Skog och webbredaktör Emma V Larsson

Kureras Emma V Larsson  fick en chans att träffa Cecilie.

Idag kan hon leva på äventyren och det som tillkommer i form av föredrag och sponsorer. Men vägen hit var inte spikrak och i många år fick hon leva på knäckebröd. Hon har många äventyrsdrömmar kvar, men hon väljer dem aldrig för uppmärksamhetens eller pengarna skull.
– Jag samlar på andra ting än pengar. Mina äventyr och resor måste komma härifrån, det är bara då det går, säger hon och pekar mot sitt hjärta.

 Av Emma V Larsson

 

Foton: cecileskog.com


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med tekopp

Ny kost gav Anna-Lena hälsan tillbaka

Naturlig hälsa

Anna-Lena Nordin hade tränat hårt, stressat och fastat och trodde att viktminskningen var ett resultat av det. Men när minnet svek och ena ögat förändrades förstod hon att något var fel. En läkarundersökning gav svaret: Graves sjukdom, överfunktion i sköldkörteln. Anna-Lena la om kosten igen, nu med fokus på autoimmunt protokoll –  och mår nu riktigt bra.

kvinna blåser på snö

Därför behöver äldre tillskott

Hälsa

I takt med att vi blir äldre minskar kroppens egen produktion av viktiga näringsämnen. Då är det viktigt att se över sina matvanor. Men det är svårt, ibland omöjligt att få kosten att täcka behoven. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander ger förslag på vitaminer och mineraler som är betydelsefulla för äldres hälsa.

många människor

Forskare har funnit gener som skyddar mot svår covid-19 

Forskning

Bakomliggande sjukdomar och hög ålder är det största faktorerna som påverkar risken att bli svårt sjuk i covid-19. Nu har forskare vid bland annat Karolinska sjukhuset lyckats hitta en variant av gener som skyddar mot att bli allvarligt sjuk i covid-19. Hälften av alla i västvärlden bär på denna variant.

Frukt, grönsaker, bär och nötter

Tio antiinflammatoriska livsmedel

Kost

En starkt bidragande orsak till många av våra vanliga folksjukdomar är vår kost. Men du kan också hålla dig frisk med hjälp av kosten. Här listar vi 10 antiinflammatoriska råvaror att äta mer av.

 

Collage: Kvinna applicerar ansiktsolja och 6 olika ansiktsoljor

Skönhetspanelen testar: Ansiktsoljor

Hud

En ansiktsolja stärker och skyddar huden mot väder och vind, inte minst under kallare årstider. Vi letar efter en olja som återfuktar, gör huden mjuk och minskar synliga tecken på torr och trött hud – utan att irritera. Vilken glider in som vinnare i vårt test?

Två pastabilder: gnocchi och spaghetti med pesto

Två busenkla gröna pastarecept

Recept

Det är Veganuary och vi vill äta extra mycket grönt och köttfritt! Men när tid och ork tryter i vardagen behövs recept som är lika enkla som goda. Dessa två klassiker, gnocchigratäng och pasta al pesto, är precis det!

kvinna tittar i iPad och lagar hälosam mat

Planera vårens detox redan nu

Hälsa

Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Prova att ha några veckor med ett renare leverne – det gör dig med all säkerhet piggare.

Kvinna som kallbadar i isvak

10 tips för ett säkert vinterbad

Mental hälsa

Kallbad är en aktivitet som har exploderat i popularitet de senaste åren. Och många vittnar om att de mår bra av det. Nybörjare? Så här förbereder du dig på rätt sätt för en så härlig och säker vinterbadstund som möjligt.

 

läkare håller i spruta

DEBATT: “Det bortglömda folket: Vi med naturlig immunitet – vaccinera eller ej?”

Kurera debatt

Covid-19 har fullt förståeligt tvingat myndigheterna till olika åtgärder för att minska den negativa påverkan av covid-19. Det som inte är förståeligt, eftersom det finns betryggande och övertygande evidens och fakta, är varför man konsekvent undviker att adressera och ta hänsyn till den numera stora gruppen (1,25 miljoner) av personer som har naturlig immunitet via en genomgången covid-19. En naturlig immunitet som man nu vet är bredare, djupare och att den räcker betydligt längre än en immunitet inducerad via vaccin. Det skriver osteopaten Leif Widebert i ett debattinlägg i Kurera.

kvinna klipper

Dags att sluta röka? Så lyckas du

Hälsa

Allt färre svenskar röker idag. Totalt sett är det bara sju procent i riket som röker, men pandemin har gjort att det ökat något. En Sifo-undersökning berättar att en av fyra vill sluta. Här kommer några goda råd för att nå lyckat resultat.

Leende kvinna i vit handduk och handduksturban smörjer in sig med gul kräm

Mera glow med gurkmeja!

Hud

Gurkmeja, den gul-orange kryddan som är en släkting med ingefära, kopplas till många hälsofördelar och läkande egenskaper. Men den antiinflammatoriska superkryddan kan även göra under för din hy och få den att stråla!

Falafelsallad

Fira Veganuary med en matig sallad!

Eko/miljö

Veganuary är här  – det globala initiativet som årligen vill inspirera oss till att äta veganskt under januari månad. Och till att äta mer växtbaserat över lag, för den egna och planetens hälsa. Det firar vi med att bjuda på ett smakrikt och lättlagat salladsrecept!

 

kvinna äter katrinplommon

Trög mage? Här är mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

kvinna lyfter hantlar

Så mycket vinner du på att börja styrketräna

Träning

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

Visste du det här om nyttiga propolis?

Naturlig hälsa

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

 

kvinna äter nyttig mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Nu när jul- och nyårshelgen har passerat kanske du vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

Bibimbap

Bjud på bibimbap – på klimatsmart vis

Recept

Bibimbap är en populär koreansk rätt där grönsaker blandas med ris, ägg och ofta någon form av kött. Den här vegoversionen, signerad stjärnkocken Paul Svensson, innehåller bland annat svenskt haveris, ingefära, ostronskivling och picklad rödlök.

 

Groddar i en låda

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

olika kålsorter

Laga billig och nyttig mat med kål

Kost

Så här i strax efter jul kan det kännas fullt i magen, men tomt i plånboken. Ta dig en titt i grönsaksdiskarna – både i frysdisken och den färska. Leta efter kålsorter du inte känner till. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten summa.

kvinna i vinter

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

Har du skaffat dig ovanor? Så här får du goda vanor att bli beständiga

Hälsa

Vi har väl alla varit där, vissa kanske är där flera gånger per år. Den där dagen då vi fått nog av dåliga vanor och vill börja leva ett mer hälsosamt liv. Oftast blir vi extra motiverade efter jul- och nyårshelgerna, när vi ätit för mycket. Forskarna kallar det här tillståndet för ”Fresh start effect”. När vi lyckas rida på vågen av att vilja bli nya så går det bra. Fast förr eller senare tar det stopp. Men det behöver inte bli så. Med hjälp av några psykologiska knep kan ett nytt beteende bli en rotad vana.