Cecilie Skog

När det kommer från hjärtat

Cecilie Skog är den enda kvinnan i världen som har nått de tre polerna Nordpolen, Sydpolen och Mount Everest, korsat Antarktis på skidor och klättrat “Seven Summits”. Men det är inte prestationen som står i centrum för henne, det är livsglädje och upplevelser. Kurera träffade Cecilie som berättade om motivation, lyckan över att utforska orörd natur och sorgen över att förlora sin make och tvillingsjäl på världens farligaste berg.

Hon drömmer inte om stora prestationer eller om att ändra världshistorien. Ändå är det just det som hon har åstadkommit i sin strävan att få uppleva och förverkliga drömmar. Norskan Cecilies, 39, äventyrs-CV är långt. Hon har nått de tre polerna: Nordpolen, Sydpolen och Mount Everest, hon korsade Antarktis på skidor nästan exakt 100 år efter Roald Amundsens Sydpolsexpedition 1911, med egen kraft och utan support. Hon har även klättrat “Seven Summits”– de högsta bergen i de sju världsdelarna – och har åkt skidor från fastlandet till Nordpolen.

Cecilie Skog klättrar

Hemma i vardagen tränar Cecilie allt från löpning till paddling och klättring.

 

Nu sitter hon mitt emot mig, liten och med ett stort leende. Det lockiga håret står som en gloria runt hennes ansikte. Utstrålningen går nästan att ta på. Cecilie har lämnat Oslo för att hålla föredrag och berätta om sin klädkollektion hos friluftsföretaget Bergans, som hon har ett mångårigt samarbete med. Hon är med andra ord inte alltid i färd med att bestiga höga toppar eller korsa inlandsisen.
– Jag måste ofta ut, men det behöver inte alltid vara stort. Ibland räcker det med en kort löptur, att jag får vara aktiv utomhus för att jag ska känna att jag får ro i kropp och huvud, berättar hon.

Bland fjord och fjäll
Hon växte upp i vackra Ålesund vid den norska kusten. Där är fjord och berg alltid nära så naturintresset var kanske givet. Hon beskriver sina föräldrar som storrökare och att hon var tvungen att ta sig ut för att få luft. Att bli äventyrare var aldrig en plan.
– Jag har bara följt dröm efter dröm och till slut blev det såhär.

Hon blir motiverad av många ting. Att få dela upplevelser med expeditionskamrater, att värma nedkylda händer över stormköket, att se glittret i snön eller att bli överraskad av en säl bredvid kajaken. I tältet känner hon sig som hemma. Den lilla röda tygstugan på två kvadratmeter, där var sak har sin plats.

 

cecilie_slade

Cecilie har korsat Antarktis på skidor med egen kraft och utan support.

Sorgen och lyckan
Hon verkar så livsglad. Lycklig och tacksam för att få chansen att leva sitt liv på detta vis. Men det har inte alltid varit enkelt. År 2008 den första augustidagen förlorade Cecilie sin man Rolf Bae på berget K2 under en av deras många gemensamma expeditioner. Det 8611 meter höga berget i Pakistan tog elva liv den dagen. Ett ras drog med sig Rolf nedför branterna, bara några meter från Cecilie. Det fick henne att ifrågasätta och tvivla på sitt val av liv och hon ville aldrig återvända till de höga 8000-meterstopparna igen. Men det gjorde hon till slut ändå.
– Förra året åkte jag till Himalaya igen och klättrade två höga berg. Det var en bra resa, men nu känner jag mig klar med 8000-meterstoppar. Jag fick mitt avslut. Det är enkelt att ångra min och Rolfs resa till K2 idag. Men jag är ändå glad att både han och jag valde att förverkliga våra drömmar.

cecilie_vitblusHennes känslor för K2 är blandade. Hon säger att det är världens vackraste berg, men samtidigt skrämmande, eftersom hon förlorade sin stora kärlek där. Efter olyckan bestämde sig Cecilie för att skriva boken Til Rolf – Tusen fine turer og en trist. En bok som Rolf själv skulle ha skrivit men som Cecilie slutförde tillsammans med en av makens bästa turkamrater.


Som mest levande
Hon pratar mycket om allt det vackra i äventyren, om solen som aldrig går ned, djurlivet och öppna horisonter. Men hon säger att hon inte alltid är glad på tur. Ibland är det tufft, ibland gömmer hon tårarna bakom luvan. Den första expeditionen som hon gjorde efter Rolfs olycka grät hon i dagar.
– Hela känslospektrat finns med under turerna. Man känner sig så levande där ute, det dunkar liksom i hela kroppen och det är gott att få känna, även det jobbiga. Jag läkte där ute.

Cecilie Skog porträtt

Foto: Ryan Waters

Hon skapar nya drömmar hela tiden som tar form i en ganska mansdominerad bransch. Hon har mött motstånd många gånger.
– När jag var 20 år och skulle bestiga Mont Blanc folk fick jag höra att jag inte skulle vara stark nog. Men jag valde att i alla fall prova. Så har jag tänkt sedan dess. Misslyckas jag så gör jag det, men jag måste i varje fall testa. Mina fysiska förutsättningar är i grunden inte i nivå med en mans, men det får mig bara att träna hårdare och smartare, förklarar hon.

Och träning finns det gott om. Hon tränar varje dag i veckan, fyra dagar två gånger om dagen. Hon varierar mellan löpning, klättring, paddling, yoga och dans. Hon har till och med deltagit i norska versionen av Let´s Dance och hade då svensken Tobias Karlsson som partner. Hon skrattar när hon berättar om erfarenheten. Hon hade aldrig gått i klackar tidigare och säger att Tobias fick sig en riktig utmaning med henne som partner. Tävlingen visade sig bli ett tufft äventyr och slutade i två brutna revben för Cecilies del.

FramtidsdrömmarnaCecilie med flagga
Framtidsdrömmarna ska hon leva ut på havet. Nu har Cecilie låtit bygga en egen segelbåt. Det var hennes och Rolfs gemensamma dröm en gång. Hon ska lära sig segla ordentligt och sedan vill hon segla till både Polarområden och till Argentina för att dansa tango.
– Båten är ett resultat av våra gemensamma drömmar. Det har varit en fin byggprocess och jag tror att jag och båten kommer att få många fina resor ihop. Att resa på havet är inte så olikt mina andra äventyr. De där oändliga vita slätterna påminner lite om segling.

Cecilie Skog och webbredaktör Emma V Larsson

Kureras Emma V Larsson  fick en chans att träffa Cecilie.

Idag kan hon leva på äventyren och det som tillkommer i form av föredrag och sponsorer. Men vägen hit var inte spikrak och i många år fick hon leva på knäckebröd. Hon har många äventyrsdrömmar kvar, men hon väljer dem aldrig för uppmärksamhetens eller pengarna skull.
– Jag samlar på andra ting än pengar. Mina äventyr och resor måste komma härifrån, det är bara då det går, säger hon och pekar mot sitt hjärta.

 Av Emma V Larsson

 

Foton: cecileskog.com


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

chokladask palmoljeodling

Palmolja – en miljöbov i julmyset

Eko/miljö

Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja menar Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

Mathilda Zakrisson med katt

Magkatarren försvann med kisel

Mage

På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.