Annons
Annons

När ska barnet börja äta fast föda?

Alla barn är olika och kan börja med fast föda någon gång mellan sex månader och ett år - om du ammar, vänta helst tills barnet är nio månader.

Redaktionen

27 augusti, 2012
Dela inlägget

Vänta tills barnet är minst sex månader innan det får fast föda, och om du ammar, vänta helst tills det är nio månader.

Alla barn är olika och kan börja med fast föda någon gång mellan sex månader och ett år. De bör väga minst sju kilo innan de gör det. En annan signal på att barnet snart är redo för mat är tandsprickningen. När barnet börjar gnaga på något är det för att det håller på att få tänder, och då är tänder och tungmuskler beredda på fast föda. Nödvändiga förändringar i matsmältningssystemet överensstämmer med att de första tänderna kommer.

Andra signaler på att barnet är redo för fast föda:

det är mycket nyfiket och intresserat av andra som äter mat,

det är inte mätt eller tillfredställt trots sju till tio amningstillfällen per dygn,

det börjar ta saker i munnen och härma folk som äter,

det sover sämre än det gjorde tidigare.

Riktlinjer i samband med fast föda

1. Krydda barnets mat sparsamt eller inte alls under de första månaderna.

2. Lägg aldrig till socker eller salt.

3. Ge aldrig spädbarn och små barn läsk.

4. Var mycket restriktiv med att ge juicer och saft. Ge hellre juice än saft och späd med hälften vatten. Äpple, ananas och druvjuice är att föredra.

5. Jaga inte fett utan ge bra fett. Barn behöver fett. Ge mosad avokado och annat som innehåller nyttiga fetter. Blötlagda mandlar och nötter är bra men måste malas och kan blandas med annat. Det är annars lätt att de fastnar i halsen när barnen är små. Använd små mängder mandelpasta, olivröra, cashewnötpasta eller sesampasta som pålägg och dippsås. Men se till att de inte innehåller salt.

6. Var flexibel med tidpunkten för måltiden. Det är inte naturligt för barn att äta endast tre mål under dagen, utan det är bättre att äta flera små mål.

7. Ge barnen en varierad kost. Efter sex till tolv månaders ålder kan man gärna amma några gånger per dag och däremellan ge små portioner av fast föda då och då.

8. Se till att det alltid finns småportioner av mat tillgängliga som mellanmål, men låt inte barnen hela tiden springa omkring med något att äta i handen.

9. Efter ettårsåldern, se till att barnet får ökad tillgång till knaprig mat, som morötter och stjälkselleri.

10. Experimentera med olika typer av mat efter ettårsåldern, som oliver o. d.

11. Ge barnet färgrik mat, som sötpotatis, jams, blåbär, smultron etc.

12. Välj ekologiskt framställd mat. Barn kan reagera mot tillsatser och kemikalier i konventionellt framställd mat.

13. Introducera fermenterade grönsaker successivt efter ettårsåldern. Tistelgården har ett utmärkt sortiment av opastöriserad surkål samt mjölksyrade morötter och rödbetor. Dessa innehåller nyttiga laktobaciller som är mycket gynnsamma för magen och immunförsvaret.

14. Introducera alger successivt efter ettårsåldern. Lätt rostade noriblad är ett utmärkt mellanmål. Gör norirullar med råris och använd alger i matlagningen.

15. Små barn väljer ofta det som du nämner sist, om du t. ex. frågar: ”Vill du ha bröd eller broccoli?” så väljer de oftare broccoli.

Annons
Fakta

Fakta

Texten är hämtad ur boken ”Friskare barn” av Peter Wilhelmsson.

Annons
Annons