Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Näringen som håller ögonen friska

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

Åldersförändringar i gula fläcken är den vanligaste orsaken till en försämrad syn hos personer över 60 år och den blir vanligare i takt med att vi blir äldre.

Det finns två former av åldersförändringar i gula fläcken, torr och våt. Den torra formen är vanligast. Förändringen går långsamt och tar oftast många år. Symptomen är ofta vaga för den som drabbas. Den torra formen leder inte till lika svåra symptom och synnedsättning som våt form.

 

Grå starr är en annan orsak till sämre syn i takt med ökad ålder. Sjukdomar som regnbågshinneinflammation och diabetes kan orsaka grå starr. Rökning, undernäring och vitaminbrist kan också orsaka synförsämring.

Näringsämnen är viktiga för ögats funktion. Med bra näring kan du minska risken för att dina ögon drabbas. När vi blir äldre kan vi få ett underskott av vitaminer och spårämnen, därav vikten att tillföra näring.

LÄS OCKSÅ: Omega-3 hjälper mot torra ögon

Kombinationen av vitaminer hade effekt
Två stora och välkända placebokontrollerade ögonstudier, AREDS och AREDS-2, visade att en kombination av antioxidanter, zink, koppar, lutein och zeaxanthin minskade utvecklingen av åldersförändringar i gula fläcken med 27 procent. Sjukdomsförloppet bromsades upp så att ögat inte försämras.

Studierna, som genomfördes av The National Institutes of Health i USA, visade att enskilda vitaminer inte hade samma effekt som kombinationen av dem.

 

De ämnen som ingick i AREDS-2-studien var:

C-vitamin är en kraftfull antioxidant. Den skyddar cellerna mot oxidativ stress. C-vitamin finns det gott om i nypon, röd paprika, persilja och broccoli.

E-vitamin anses bra för torra ögon och finns i livsmedel som bland annat nötter, avokado och vegetabiliska oljor.

Koppar finns i alla livsmedel men mest i lever och inälvsmat, skaldjur, nötter och kakao. Brist på koppar kan uppstå vid vissa tarmsjukdomar.

Lutein är ett ämne som finns i ögat, och som hjälper till att skydda näthinnan från skadligt UV-ljus. Det finn en del forskning som pekar på att lutein också ger ett skydd mot grå starr.

 

Zeaxantin finns också redan i våra ögon, och då framförallt i gula fläcken. Zeaxanthin finns i bland annat majs, gojibär, paprika och ägg.

Zink finns redan i höga halter i ögat. Zink finns i bland annat kött, mejeriprodukter, nötter och musslor. Zink verkar kunna motverka grå starr och minska risken för synförändringar.

Av Inger Palm

Källor: Ögonfonden och doktorn.com

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med värk i lederna

Gratisappen som minskar smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

 

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.

 

Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson

Du är inte galen – du har PMS!

Krönikan

Går folk provocerande långsamt framför dig på trottoaren? Är din partner ett komplett as? Andas din katt plötsligt för högt- eller, har du PMS? Charlie Michaelsen och Jenny Öhrn Segolsson som driver PMS-podden skriver i sin krönika om hur den trånga kvinnokostymen skaver extra mycket under PMS.

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

Sex- och relationer

På Alla hjärtans dag imorgon kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?