Annons
Annons

Näringen som motverkar håravfall

Tappar du hår? Se över eventuell näringsbrist! Det finns flera anledningar till varför man börjar tappa håret. Ärftlighet är en, sjukdom en annan. I denna artikel fokuserar vi på en tredje - och en anledning man faktiskt kan göra något åt: näringsbrist.

Redaktionen

8 februari, 2016
Näringen som motverkar håravfall
Dela inlägget

Tappar du hår? Se över eventuell näringsbrist!
Det finns flera anledningar till varför man börjar tappa håret.
Ärftlighet är en, sjukdom en annan. I denna artikel fokuserar vi på en tredje – och en anledning man faktiskt kan göra något åt: näringsbrist.

Steg ett vid håravfall är att se över huruvida du får i dig tillräckligt med viktiga näringsämnen varje dag. Att åtgärda eventuella brister kan innebära att man lyckas reversera hårbortfallet – och det är absolut inget bullshit. Däremot är det inte allt håravfall man kan göra något åt.
Här hjälper vi dig.

7 näringsämnen som motverkar håravfall

– Tappar du hår är nedan de näringsämnen du särskilt bör skaffa dig koll på:

1. Järn
Att järnbrist, så kallad anemi, ger håravfall är inte alls ovanligt. Så här ligger det till: I våra hårsäckar finns en viss mängd järn. Järn bidrar till att stimulera ny tillväxt. Vid järnbrist reagerar kroppen med att använda järnresurser från mindre viktiga delar av kroppen. Ett av de ställen som järnet då tas ifrån är våra hårsäckar, vilket får som följd att man blir mer tunnhårig. Åtgärdar man järnbristen åtgärdar man också håravfallet.
Håravfall på grund av järnbrist brukar oftast resultera i att hela håret tunnas ut snarare än i kala fläckar, så kallat fläckvis håravfall.

Kvinnor har oftare järnbrist
Kvinnor löper större risk för järnbrist än män på grund av sin menstruationscykel. Faktum är att det ofta är regel snarare än undantag att som kvinna någon gång i livet drabbas av järnbrist. Andra grupper i riskzon är gravida, äldre, veganer, blodgivare, glutenintoleranta och de med rikliga menstruationer.

Bra källor till järn är bland annat: lever, rött kött, fisk, ägg, fågel, persilja, pumpakärnor, nässlor, messmör, russin, katrinplommon, annan torkad frukt, mörka bladgrönsaker. Och kosttillskott givetvis, som till exempel Blutsaft eller Iron Vital som båda finns att köpa på hälsokosten. Som kvinna kan det vara intressant att känna till att även p-piller kan orsaka håravfall.
Läs mer om järn i Kureras näringsguide.

Läs också: Järn kan motverka håravfall

2. Zink
Zinkbrist kan leda till både ett för tidigt åldrande och till håravfall (och dessutom sviktande sexuell lust och förmåga hos män). Så – se till att komplettera din kost med tillskott av detta mineral (som för övrigt dessutom behövs för upptaget av järn och utnyttjandet av A-vitamin).

Zink är ett hud- och hårmineral och brist kan vara orsak till fler ”hårproblem”, inte bara plötsligt håravfall.
Zink är en vanlig brist och det är inte en dum idé att ta som kosttillskott, särskilt inte om du är man (zink brukar kallas det manliga mineralet och behövs för bland annat för testosteronproduktionen.
Man ska också känna till att alkohol drar ner zinknivån i kroppen. Något man också bör känna till att zink och koppar är antagonister och alltså motarbetar varandra. Läs mer här.

De två främsta källorna till zink i naturen är ostron och pumpakärnor. Andra källor är: musslor, sill, sardiner, kött, kyckling, solrosfrön, vetegroddar, vetekli, fullkornsprodukter. ris och råris, baljväxter (som bönor, ärter, linser, kikärter), nötter samt potatis, rödbetor och morötter.
Läs mer om zink i Kureras näringsguide.

Läs också: Därför behöver du zink

3. Koppar
Koppar är oerhört viktigt för håret. Koppar är tillsammans med zink viktigt för att hårsäcken ska kunna utveckla nya, spänstiga hårstrån.
Läs mer om koppar i kureras näringsguide.

Läs också: Har du balans på mineralerna?

4. Biotin (B8)
Det finns en anledning till att Biotin, också känt som B8 eller vitamin H, ingår i väldigt många produkter för hår, hud och naglar. Biotin är det vitamin som reglerar omsättningen av B-vitaminer i kroppen, vilka i sin tur har en stor betydelse för mycket, bland annat för frisk hud. Risk föreligger särskilt för barn efter en antibiotikakur samt för personer som stressar mycket. Vanliga bristsymtom är håravfall och dermatit, en inflammation i huden som orsakar eksem och fjällande hud.

Läs också: Tjockare hår – helt naturligt!

Hjälper män behålla håret längre
Biotin anses av många vara hårets viktigaste vitamin då det bevisligen motverkar håravfall och är ett viktigt vitamin för en frisk och tjock kalufs. Biotin stimulerar hårväxt och hjälper till att reparera håret samt producera keratin, en annan viktig komponent i hårstrået.
Vitaminet kan även hjälpa män med begynnande skallighet att behålla håret längre.
Andra B-vitaminer som är särskilt bra för håret är pantotensyra (B5), niacin (B3) samt kobalamin (B12).
Biotin finns bland annat i äggula, sojaprodukter, öljäst, vetekli, havremjöl, nötter, spenat, lever, fullkorn samt kosttillskott. Fråga om råd på hälsokosten.
Läs mer om Biotin i Kureras näringsguide.

Läs också: Så boostar du håret med rätt näring

5. Kisel
Våra hårsäckar är centrum för hårets tillväxt. Dessa ligger under vår hårbotten, mellan de yttre och undre hudlagren, som båda är rika på bindväv. I hårsäckarna bildas ständigt nya hårceller som skjuts utåt. Har kroppen tillräcklig tillgång på kiselsyra främjas den processen medan brist gör det motsatta, och gör håret skört och livlöst. Kisel främjar produktionen av keratinproteinföreningar, hårets byggstenar.
Ditt hår består alltså till stor del av av kisel, ett spårämne som även finns i potatis, solrosfrön, havre, ris och skalet på röd paprika.
Kisel främjar även hudens förmåga att binda vatten samt hjälper till att bygga upp bindväv och främjar tillväxten av inte bara hår utan även naglar.
Kiselnivån varierar hos olika personer samt minskar med åldern och därför måste spårämnet tillföras kontinuerligt via kosten – och/eller med hjälp av kiseltillskott. Fråga i din hälsokostaffär.

Bästa källorna till kisel i kosten är råris, rödbetor, sojabönor, paprika, bladgrönsaker, oraffinerade hela sädeskorn, åkerfräken samt modersmjölk. Finns även att köpa på hälsokosten.
Läs mer om kisel i Kureras näringsguide.

Läs också: Kisel effektivt mot håravfall

6. Aminosyran L-metionin
Brist på aminosyran L-metionin orsakar ofta kalkbrist och tillskott hjälper därför ofta vid hud- och nagelproblem. Även håravfall kan i många fall motverkas med metionin.
Denna essentiella aminosyra är svavelbärande, fungerar som antioxidant (och har en kraftigt avgiftande effekt på kroppen när det gäller tungmetaller som bly och kvicksilver). I likhet med andra antioxidanter, skyddar L-metionin kroppen mot det skadliga inflytandet från fria radikaler vilket bidrar till bromsa åldrandet.
Terapeutisk användning av L-metionin rekommenderas vid toxisk belastning, alkoholförgiftning, drogavvänjning, depression, anemi, höga kolesterolvärden, astma, hud- och nagelproblem, håravfall, allergi, schizofreni, arterioskleros, huvudvärk, utmattning.
Källor till L-metionin i kosten är bland annat kyckling, musslor, kolja, hälleflundra, forell, mandel, cashewnötter, pistagenötter, bacon, nötkött, lever, keso och ricottaost.
Man bör inte regelbundet tillföra kroppen metionin utan att samtidigt komplettera/balansera med extra B6-tillskott.
Läs mer om L-metionin i Kureras näringsguide.

7. Vitamin A
A-vitamin är antioxidanten vår kropp inte kan vara utan. Vitamin A reglerar mycket, bland annat produktioner av talg, en oljig substans som produceras av din hårbotten och fungerar bland annat som ett naturligt balsam. Vitaminet främjar bland annat läkning av skador på ben, hud, hår och tandkött.
A-vitamin används som terapeutisk behandling vid bland annat akne, menssmärtor, övergångsbesvär och PMS, migrän och håravfall.
Bra källor till A-vitamin är lever, ägg, spenat, morötter, grönkål, fiskolja, mörka bladgrönsaker, röda, orangea och gula grönsaker samt nypon. Och i tillskott så klart.
Man ska dock känna till att vitaminA och D motverkar varandra. Läs mer här.

Då A-vitamin är ett fettlösligt vitamin ska det intas i rätt mängd. Ett säkert sätt att tillgodogöra sig A-vitamin är äta karotenoider, exempelvis betakaroten som i kroppen omvandlas till A-vitamin vid behov. A-vitaminsyra används även i hudkrämer för att behandla olika hudbesvär.
Läs mer om vitamin A i Kureras näringsguide.

Läs också: Därför behöver du A-vitamin

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons