Annons
Annons

Näringsexperten: ”Antioxidanter snarare motverkar cancer”

Enligt en ny svensk studie kan antioxidanterna E-vitamin och n-acetylcysteine förvärra lungcancer. Vi frågade Kureras näringsexpert Zarah Öberg om saken, som säger att det inte är särskilt sannolikt. "Ett bra intag av antioxidanter kan snarare minska risk för sjukdom. Däremot ska man vara försiktig med frukt, eftersom det är rikt på fruktos, vilket gynnar en pågående process på liknande vis som vanligt socker gör", säger hon.

Redaktionen

30 januari, 2014
Näringsexperten: ”Antioxidanter snarare motverkar cancer”
Dela inlägget

Enligt en ny svensk studie kan antioxidanterna E-vitamin och n-acetylcysteine förvärra lungcancer. Vi frågade Kureras näringsexpert Zarah Öberg om saken, som säger att det inte är särskilt sannolikt. ”Ett bra intag av antioxidanter kan snarare minska risk för sjukdom. Däremot ska man vara försiktig med frukt, eftersom det är rikt på fruktos, vilket gynnar en pågående process på liknande vis som vanligt socker gör”, säger hon.

Igår rapporterade flera medier att antioxidanter kan förvärra cancer. I en artikel som publicerades i tidskriften Science Translational Medicine beskriver professorerna Martin Bergö och Per Lindahl vid Sahlgrenska akademin i Göteborg att ett extra tillskott av antioxidanter kan förvärra lungcancer avsevärt. Detta kom de fram till genom test på möss med en lungcancer som liknar den som människor får. När forskarna gav dem antioxidanter fick de tre gånger fler och större tumörer. Antioxidanterna i fråga är n-acetylcysteine (NAC) och E-vitamin.

Antioxidanter minskar oxidation
Att antioxidanter skulle ge ökad cancerrisk är inte särskilt sannolikt enligt näringsexperten Zarah Öberg.
– Antioxidanter snarare motverkar cancer i och med dess antioxidativa egenskaper. Antioxidanter minskar den oxidation som uppstår vid svår sjukdom, vid hög stress och från medicinering. Ett bra intag av antioxidanter kan på så vis minska risk för sjukdom, inkluderat cancer, förklarar hon.

Cancer och socker
Zarah säger däremot att frukt i sig kan öka riskerna eftersom det innehåller socker.
– Frukt är rikt på socker i form av fruktos, vilket gynnar en pågående process på liknande vis som vanligt socker gör. Dagens frukt är dessutom mycket mer söt än tidigare vilket härstammar från de förädlingar som görs för att få fram mer söta och tilltalande frukter till konsument. Det är en god ide att fokusera på bär och grönsaker och minska ner på oekologisk och söt frukt, samt att framförallt undvika fruktos i ren form och söta juicedrycker.

Kurera kommer att skriva mer om studien de närmaste dagarna.

Av Emma V Larsson

Källa: Sciencemag.org

Annons
Annons