Kristina Andersson i närbild från inslaget

Näringsfysiolog Kristina Andersson. Foto: TV4

Näringsfysiolog: “Välj kapslar framför bakteriejuicer”

Fungerar juicer och yoghurtar med tillsatta bakterier? När TV4 Nyhetsmorgon frågade näringsfysiologen Kristina Andersson fick de rekommendationen att använda probiotikakapslar istället för bakteriejuicer för bäst effekt.

Det finns en uppsjö av juicer och drycker som påstås innehålla nyttiga bakterier som ska hjälpa våra sönderstressade magar. Frågan är bara hur nyttiga de faktiskt är. Är det rent av så att de nyttiga bakterierna bara är en bluff? Om detta ämne handlade måndagens TV4 Nyhetsmorgon, som leddes av Tilde de Paula och Peter Jihde.

 

Skärpta regler
Näringsfysiologen Kristina Andersson var på plats och fick av programledaren Tilde frågan om huruvida hon anser att de här produkterna fungerar, och om de är nyttiga.
– Jag skulle säga att det är två frågor egentligen. För om de funkar har ju mer med bakterierna att göra, och det är ju inte helt säkert att de funkar. Det är till och med så att nu när de har skärpt reglerna kring hälsopåståenden får man ju inte använda dem längre.

TV4 Nyhetsmorgons studiebord fullt av bakteriejuicer, yoghurt och kapslarna Lactiplus

Lite av det stora urval juicer, yoghurts och kapslar som finns på den svenska marknaden. Foto: TV4

Varför är det inte säkert att de funkar?
– De har inte lyckats bevisa det i forskning. Att just de här bakterierna i just den här mängden…
Hon förklarar vidare:
– Att ha en god bakterieflora, det vet vi är viktigt. Det är alla rörande överens om, att det är kopplat till många olika sjukdomar, vårt immunförsvar, skydd mot förkylningar, magen funkar bättre, även hjärt-kärlsjukdomar och autoimmuna sjukdomar och sådant. Så det vet man. Men – att vi kan ta bakterier i den här mängden och tillföra och att det skulle ha en positiv effekt, det är inte så säkert.

"Lika mycket socker som läsk"
Men hur ska man då veta vilken man ska köpa, undrar Tilde. Finns det någon av de här produkterna som vi ser i våra vanliga matvaruaffärer som du skulle säga: den här kan ni köpa och faktiskt få effekt av? frågar hon.
– Nej, det vågar jag ju inte säga för det finns det ju inte tillräckligt mycket forskning på. Men om man säger så här: det finns ju allt från juicer till yoghurtar, och tittar man på juicerna så innehåller de ju lika mkt socker som läsk. Så ur nyttighetssynpunkt skulle jag nog säga att de är minst nyttiga.

 

Rekommenderar kapslar
Men man ska fortfarande inte tro att man lika gärna kan ta ett glas Coca-Cola, vilket Tilde de Paula för ett ögonblick hävdar.
– Dryckerna i fråga har fortfarande fler nyttigheter i sig än läsk, menar Kristina.
– Och det finns ju ganska många som säger att de blir bättre. Är man ute efter bakterierna tycker jag att man ska gå på kapslar, för där finns bara bakterier. Du får inte en massa socker och tillsatser.
– Då finns det kapslar som man köper på hälsokosten, de finns även på apoteket och i en del matvarubutiker. Och då tror jag att det är så att man i två sådana kapslar får två miljarder bakterier.

"Fler bakterier än celler i kroppen"
Bakterier i miljardtal kan låta skrämmande mycket, men då ska man känna till att vi har enormt stora mängder bakterier i vår tarm, berättar Kristina Andersson.
– Vi har ju fler bakterier än vad vi har celler i kroppen.
Ska bakterierna göra någon nytta krävs det troligen stora mängder, menar hon.
– Det är ju en av de saker som kritiserats. Om mängden vi tillför verkligen har någon effekt. I och med att det är så lite i förhållande till det stora hela.
Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Lämna skorna hemma – idag är det barfotadagen

Hälsa

Att vistas i naturen är helande för kropp och själ. Och när du slänger av dig skorna och går barfota på gräs, sand, jord och sten då får du en ännu starkare kontakt med jorden. Författaren, föreläsaren och kursmentorn Lilian Alterskjaer ville uppmärksamma oss på att inte glömma bort naturen självläkande kraft och skapade Barfotadagen – som firas överallt i Sverige idag.

Ny undersökning: Därför har svenskarna magproblem

Hälsa

Fyra av fem svenskar har så stora problem med magen att det påverkar deras vardag. Stress uppges som den största orsaken följt av fet mat, för mycket mat, alkohol och oregelbundna måltider. Hälsobarometern har även inkluderat våra grannländer och i Finland har man mest ont i magen - 87 procent uppger att de lider av magproblem.

Mineralet som boostar hud, hår & naglar

Hälsa

Sommaren står inför dörren – men håret känns tunt, naglarna sköra och ansiktet vinterglåmigt. Känns det igen? Ett tillskott med kisel kan ge fylligare hår, friskare hud och starkare naglar på några veckor. Läs om kroppens behov av mineraler och spårämnet kisel.

Mysig uteplats

Så pimpar du uteplatsen

Trädgård

Med mer tid hemma i sommar så är det hög tid att lägga lite extra krut på uteplatsen. Här tipsar trädgårdsmästaren Angelica Lindberg hur du dammar av terassen och förvandlar den till en prunkande sällskapsyta där du vill hänga med nära och kära.

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

 

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

 

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

 

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.