Näringsfysiolog: "Välj kapslar framför bakteriejuicer" | Kurera.se
Kristina Andersson i närbild från inslaget

Näringsfysiolog Kristina Andersson. Foto: TV4

Näringsfysiolog: “Välj kapslar framför bakteriejuicer”

Fungerar juicer och yoghurtar med tillsatta bakterier? När TV4 Nyhetsmorgon frågade näringsfysiologen Kristina Andersson fick de rekommendationen att använda probiotikakapslar istället för bakteriejuicer för bäst effekt.

Det finns en uppsjö av juicer och drycker som påstås innehålla nyttiga bakterier som ska hjälpa våra sönderstressade magar. Frågan är bara hur nyttiga de faktiskt är. Är det rent av så att de nyttiga bakterierna bara är en bluff? Om detta ämne handlade måndagens TV4 Nyhetsmorgon, som leddes av Tilde de Paula och Peter Jihde.

 

Skärpta regler
Näringsfysiologen Kristina Andersson var på plats och fick av programledaren Tilde frågan om huruvida hon anser att de här produkterna fungerar, och om de är nyttiga.
– Jag skulle säga att det är två frågor egentligen. För om de funkar har ju mer med bakterierna att göra, och det är ju inte helt säkert att de funkar. Det är till och med så att nu när de har skärpt reglerna kring hälsopåståenden får man ju inte använda dem längre.

TV4 Nyhetsmorgons studiebord fullt av bakteriejuicer, yoghurt och kapslarna Lactiplus

Lite av det stora urval juicer, yoghurts och kapslar som finns på den svenska marknaden. Foto: TV4

Varför är det inte säkert att de funkar?
– De har inte lyckats bevisa det i forskning. Att just de här bakterierna i just den här mängden…
Hon förklarar vidare:
– Att ha en god bakterieflora, det vet vi är viktigt. Det är alla rörande överens om, att det är kopplat till många olika sjukdomar, vårt immunförsvar, skydd mot förkylningar, magen funkar bättre, även hjärt-kärlsjukdomar och autoimmuna sjukdomar och sådant. Så det vet man. Men – att vi kan ta bakterier i den här mängden och tillföra och att det skulle ha en positiv effekt, det är inte så säkert.

"Lika mycket socker som läsk"
Men hur ska man då veta vilken man ska köpa, undrar Tilde. Finns det någon av de här produkterna som vi ser i våra vanliga matvaruaffärer som du skulle säga: den här kan ni köpa och faktiskt få effekt av? frågar hon.
– Nej, det vågar jag ju inte säga för det finns det ju inte tillräckligt mycket forskning på. Men om man säger så här: det finns ju allt från juicer till yoghurtar, och tittar man på juicerna så innehåller de ju lika mkt socker som läsk. Så ur nyttighetssynpunkt skulle jag nog säga att de är minst nyttiga.

 

Rekommenderar kapslar
Men man ska fortfarande inte tro att man lika gärna kan ta ett glas Coca-Cola, vilket Tilde de Paula för ett ögonblick hävdar.
– Dryckerna i fråga har fortfarande fler nyttigheter i sig än läsk, menar Kristina.
– Och det finns ju ganska många som säger att de blir bättre. Är man ute efter bakterierna tycker jag att man ska gå på kapslar, för där finns bara bakterier. Du får inte en massa socker och tillsatser.
– Då finns det kapslar som man köper på hälsokosten, de finns även på apoteket och i en del matvarubutiker. Och då tror jag att det är så att man i två sådana kapslar får två miljarder bakterier.

"Fler bakterier än celler i kroppen"
Bakterier i miljardtal kan låta skrämmande mycket, men då ska man känna till att vi har enormt stora mängder bakterier i vår tarm, berättar Kristina Andersson.
– Vi har ju fler bakterier än vad vi har celler i kroppen.
Ska bakterierna göra någon nytta krävs det troligen stora mängder, menar hon.
– Det är ju en av de saker som kritiserats. Om mängden vi tillför verkligen har någon effekt. I och med att det är så lite i förhållande till det stora hela.
Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

 

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

 

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.