Annons
Annons

Nästan raw pumpatårta

Alla helgons dag och Halloween-firande betyder pumpor i alla dess former, både som pynt och i maten! Det här underbara receptet på vegansk pumpatårta med pekannötter har smak av höstiga kryddor som ingefära, kanel och vanilj.

Redaktionen

28 oktober, 2021
Nästan raw pumpatårta
Dela inlägget

Alla helgons dag och Halloween-firande betyder pumpor i alla dess former, både som pynt och i maten! Det här underbara receptet på vegansk pumpatårta med pekannötter har smak av höstiga kryddor som ingefära, kanel och vanilj.

Den här tårtan kallas ”nästan raw” eftersom den innehåller både kokt pumpa och lönnsirap som inte är raw. Pumpan fungerar dock mycket bättre kokt, och lönnsirap är gott i kombination med kryddor som kanel och ingefära. Den här tårtan smakar verkligen höst!

LÄS OCKSÅ: Därför ska du äta pumpa

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Unbakery (tidigare Gott by Malin)

Ingredienser

Botten:
2 dl pekannötter (eller mandlar)
1 dl färska urkärnade dadlar
1 tsk kanel
1 krm vaniljpulver
1 krm torkad och malen ingefära
1/2 krm salt

LÄS OCKSÅ: Är kanel nyttigt eller inte? Experten råder om ämnet kumarin

Fyllning:
4 dl blötlagda (minst 4 timmar, gärna över natten)
Cashewnötter (ca 3,5 dl torra)
2 dl kokta pumpabitar
1 dl flytande kokosolja
0,75-1 dl lönnsirap
1 dl vatten
2 tsk citronjuice
2 tsk vaniljpulver
1 tsk kanel
1 krm torkad och malen ingefära
1/2 krm salt

Topping:
Smält kakaosmör
Kakao
Hackade pekannötter

LÄS OCKSÅ: Värmande soppa med svartkål och pumpafrön

Gör så här

Börja med att grovhacka nötterna i en matberedare tillsammans med vaniljpulvret. Tillsätt dadlar tills du fått en fast konsistens. Tryck ut degen i en springform.

Skölj cashewnötterna i en sil/durkslag med kallt vatten. Blanda alla ingredienser till fyllningen utom kokosoljan i en stark blender. Kör till helt slät konsistens, tillsätt sedan kokosoljan och kör igen till det blandat sig. Smaka av. Tips! Receptmakaren Malin Hernström använder kokosolja utan smak för att lyfta fram de andra smakerna istället, men båda funkar bra. Kokosoljan gör att tårtan håller ihop, eftersom den stelnar vid 25 grader.

Häll fyllningen över botten och ställ i frysen ett par timmar.

Servering:
Smält kokossmöret. Ta ut tårtan ur formen och låt den tina cirka 15 minuter. Skär sedan upp den i bitar på en skärbräda. Blanda en del av kokossmöret med kakao. Ringla över det smälta kokosssmöret (både det med, och det utan kakao i) över varje bit. Strössla på hackade nötter längs kanten. Servera direkt!
De bitar som inte ska ätas direkt läggs med fördel tillbaka in i frysen för längre hållbarhet (ett par månader.) Tårtan håller cirka 4-5 dagar i kylen.

LÄS OCKSÅ: Pumpasoppa med sting

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons