Klunga människor på gata

Nästan varannan kvinna lider av dolt klimakteriesymtom

Fakta

Om vaginal atrofi
Vaginal atrofi är ett kroniskt tillstånd som innebär att det sker en förtunning och inflammation av den vaginala vävnaden, vilket inträffar när östrogennivåerna minskar.
Östrogen, som produceras av äggstockarna, ansvarar för den vaginala vävnadens struktur och funktion, elasticiteten i slidans slemhinnor och utsöndringen från slidan.
Om det inte behandlas kan vaginal atrofi leda till urogenitala effekter.

62 procent av svenska kvinnor uppger att deras sexliv blir lidande på grund av dolda klimakteriesymtom. 6 av 10 svenska kvinnor undviker sex på grund av dolda klimakteriesymtom. Det visar en internationell undersökning bland 8 000 kvinnor och män från nio länder. 

En stor internationell undersökning har för första gången studerat påverkan av vaginal atrofi på kvinnor i klimakteriet och manliga partner. Undersökningen omfattade över 8 000 män och kvinnor från nio länder som har erfarenhet av tillståndet, däribland Sverige.
Vaginal atrofi är ett mycket vanligt tillstånd som drabbar nästan varannan kvinna i klimakteriet och innebär torrhet, klåda och smärta vid samlag på grund av minskat östrogen. Den vaginala atrofins påverkan är känslomässig likaväl som fysisk, vilket tydligt framkommer i undersökningen.

Mindre tillfredsställande samliv
Undersökningen, kallad CLOSER (CLarifying vaginal atrophy’s impact On SEx and Relationships) bekräftar att 6 av 10 kvinnor i Sverige, 62 procent undviker att ha intimt umgänge med sin partner på grund av vaginal atrofi. Nästan hälften av svenska kvinnor, 45 procent, upplevde att sex var mindre tillfredsställande på grund av vaginal atrofi.
Undersökningen avslöjar att mer än hälften av kvinnor, 55 procent, i klimakteriet i Sverige och deras partner, 61 procent, håller med om att de har mindre sex på grund av vaginal atrofi.

 

Svenska kvinnor mest benägna att tro att deras sexliv är över
Nästan en tredjedel, 31 procent, av de svenska kvinnorna var oroliga för att deras vaginala atrofi aldrig skulle försvinna och att de inte skulle ha något sexliv i framtiden som följd. De svenska kvinnorna var, jämfört med kvinnor i andra länder, de mest benägna att tro att deras vaginala atrofi hade lett till slutet på deras sexliv.
– För första gången belyser en studie omfattningen av den vaginala atrofins påverkan på sexlivet för kvinnor i klimakteriet och deras partner, säger Lars-Åke Mattsson, professor på Sahlgrenska Akademin och fortsätter:
– Det som förvånar mig mest är att svenska kvinnor är de mest benägna att tro att tillståndet innebär slutet på deras sexliv. Viktigt att få fram är att det inte alls behöver bli så eftersom det finns olika behandlingsalternativ tillgängliga, men kvinnor fortsätter att lida under tystnad.

Andra intressanta svenska resultat:

  • Svenska kvinnor med vaginal atrofi är mest benägna av alla tillfrågade länder att tro att deras sexliv är över.
  • 62 procent av svenska kvinnor hade undvikit intimt umgänge med sin partner på grund av vaginal atrofi.
  • 36 procent uppgav att deras vaginala atrofi hade fått dem att känna sig gamla och mer än en fjärdedel (29 procent) kände sig mindre attraktiva.
  • Mer än tre fjärdedelar av männen, 77 procent, höll med om att deras partner hade undvikit intimt umgänge på grund av vaginal atrofi.


Av Isabelle Hedander


Fakta

Om vaginal atrofi
Vaginal atrofi är ett kroniskt tillstånd som innebär att det sker en förtunning och inflammation av den vaginala vävnaden, vilket inträffar när östrogennivåerna minskar.
Östrogen, som produceras av äggstockarna, ansvarar för den vaginala vävnadens struktur och funktion, elasticiteten i slidans slemhinnor och utsöndringen från slidan.
Om det inte behandlas kan vaginal atrofi leda till urogenitala effekter.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Anders lyckades sluta snusa – nu vill han hjälpa andra

Mental hälsa

Att sluta snusa kan vara svårt, det vet Anders Åkerman som försökte ett otal gånger innan han slutligen lyckades. Då genom att bokstavligen tänka om helt. Med hjälp av KBT och den egenutvecklade metoden NJUT skiftade han fokus till vinsterna med att sluta – då vände det. Med boken "Snusfri" vill han nu hjälpa andra.

sanna ehdin

Sanna Ehdin: Antioxidanter är inte farligt vid cancer

Debatt

Professor Martin Bergö varnade i måndags i Studio P1 för ”ingefära, gurkmeja – den där shotskulturen. Han påstod att "ju mer mat av detta man äter desto större är risken att man skyddar en tumörcell inne i kroppen – som du ännu inte upptäckt”. Han hävdade vidare att ”vi vet tydligt att tumörer mår bra om man ger dem antioxidanter, varvid tumören tillväxer fortare och sprider sig fortare.” Bergö stöder detta på deras nya studier publicerad i prestigefyllda journalen Cell – men stämmer detta verkligen, frågar sig immunologen, forskaren och författaren Sanna Ehdin? Professor Per-Arne Öckerman menar att Bergös forskning om antioxidanter och cancer är ”ovetenskaplig med oetiska slutsatser”. Andra näringsexperter varnar för hans slutsatser.

 

Naturliga ämnen håller hjärtat i form

Forskning

1,8 miljoner svenskar har någon form av hjärt- kärlsjukdom. Det är vår vanligaste dödsorsak, fyra dödsfall av tio beror på hjärt- kärlproblem. Men bättre diagnoser och behandlingar räddar liv. Är forskarna på rätt spår kan dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar komma att halveras. Åtminstone om man får tro KiSel-10-studien som visade att Q10 i kombination med selen kunde minska dödligheten med hela 54 procent.

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

 

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

 

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.