Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Naturens apotek: För hud & hår

Mjäll, håravfall, psoriasis, akne, eksem, rynkor, torr och fet hy... Allt exempel på problem som vi ofta vänder oss till den konventionella hud- och hårvården för att få bukt med.  Men – det finns andra effektiva, helt naturliga, sätt att boosta hud och hår. Här är tolv örter att känna till. 

Aloe vera

En av världens äldsta läkeväxter som används medicinskt både invärtes och utvärtes. Den tillför huden fukt och syre och anses effektiv vid till exempel sårläkning och för att vårda olika typer av hudskador – som eksem, mildare brännskador, akne, insektsbett och psoriasis. Växten anses även ha hudföryngrande egenskaper då den stöder nybildande av celler i hudens djupare lager.

Björk

Björk är en vanlig bas i många hudkrämer. Björkolja, som görs av björkens blad, anses naturligt antiseptisk, antiinflammatorisk, ha en sammandragande effekt på huden och vara verksam på celluliter och ödem. Att bädda ner sig i björkblad sägs vara ett gammalt nordiskt medicinknep vid reumatism och gikt. Det ska även vara effektivt att massera in eterisk björkolja vid reumatism, artrit eller muskelsmärtor. 

 

Brännässla

Brännässlor är sammandragande, stärkande, renande och gör huden mjuk och klar. Brännässlor är fullproppade av näring, bland annat kisel, klorofyll, garvämnen, kalium, kalk, fosfor och inte minst mängder av C-vitamin och järn. Passar alla hudtyper. Salva och olja med nässlor anses effektivt mot till exempel eksem, brännskador, insektsbett och psoriasis. 

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek för lugn och ro

Daggkåpa

Daggkåpa mjukar upp torr och känslig hy men är också effektiv mot fet hy. Den sägs kunna förebygga rynkor och främja nybildning av hudvävnad. Daggkåpan är sammandragande och lugnande för akne och andra hudinflammationer och anses bra för för narig hud på fötter och händer. Den har även kallats ”kvinnans bästa vän”, på grund av sin förmåga att kunna lindra klimakteriebesvär.

Kamomill

Kamomill är bland annat antiinflammatorisk och antiseptisk, egenskaper som gör den till en vanlig ingrediens i hudvård. Kamomill passar oren och stressad hud med akne och andra utslag men även för torr hud som behöver repareras. Att skölja håret med kamomillte efter vanlig tvätt omnämns som ett naturligt knep att minska håravfall eftersom det hjälper hårsäckarna att slappna av.

Kanel

Kanelens antiseptiska egenskaper anses stärka skalpens hälsa och minimera bakterier och organismer som annars kan orsaka håravfall. Kanelen sägs även stimulera blodcirkulationen i hårsäckarna och därmed bidra till ett återfuktat och skinande hår.
Kanelpulver blandat med honung sägs skydda hårbotten från infektioner och hjälpa mot till exempel mjäll och klåda.

 

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: Läkeörter som ger energi och vila

Lavendel

Namnet kommer från det latinska ordet ”lavare” som betyder ”att tvätta”, vilket är just vad växten anses göra; rengöra. Lavendeln sägs kunna rena kroppen från topp till tå samt kyla ett överhettat sinne. Den verkar antiseptiskt, inflammationshämmande och lugnande och är effektiv vid irriterad hud och allergiska utslag. Växten anses vara balanserande, sammandragande, hudföryngrande och används ofta i hudvård för oren hy.

Ros

Rosor är kända för att ha lugnande, svalkande och antiseptiska egenskaper – och sägs balansera kroppens hjärta och sinne samt främja hudens naturliga balans. Rosor är naturligt rika på näringsämnen som boostar hyn, inte minst C-vitamin, karoten och antioxidanter. De anses även göra huden piggare och yngre.

Rosmarin

Inte bara en uppskattad krydda utan även en vanligen rekommenderad ört för att främja hårtillväxt, förebygga håravfall, stärka skalpen och förebygga uppkomsten av grått hår. Det sistnämnda till exempel genom att skölja håret dagligen med rosmarinvatten (koka bladen långsamt i vatten), vilket sägs både återuppliva hårets naturliga färg och minska mjäll.

 

LÄS OCKSÅ: Stärk immunförsvaret med hjälp av naturens apotek

Ringblomma

Ringblomma passar alla hudtyper men är särskilt effektivt vid torr och känslig eller irriterad hud. Den innehåller stora mängder verksamma ämnen som fungerar vårdande och lugnande och anses därför också mild nog att passa väldigt ömtålig hud, som den hos barn. Gör ditt eget ringblomsvatten: Koka upp vatten, lägg i tre färska blommor, låt dra tills det svalnat och sila, eller din egen ansiktsmask med ringblomma. 

Vallört

Vallört har i använts som medicinalväxt i årtusenden, bland annat mot inflammationer av olika slag. Växtens rot har visat sig effektiv mot bland annat akne, svårläkta sår, eksem, skavsår och brännskador. Den används även i hudprodukter, speciellt roten på grund av innehållet av allantoin som anses sammandragande, fuktbevarande, uppmjukande och med antirynkeffekt. Örten passar alla hudtyper, och rekommenderas speciellt för akneskadad hud.

Åkerfräken

Örten är känd för att göra håret starkt och motståndskraftigt, och det mycket på grund av sitt rika innehåll av kisel och vitaminer (till exempel B, C och E). Åkerfräken anses förebygga håravfall och hjälper till att läka seborré och mjäll. Örten ska även motverka överflödig produktion av fett och bidra till ökad lyster och en snabbare hårtillväxt.

Av Isabelle G Hedander 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

 

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

 

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.

 

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

Hjärt- kärlhälsa

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.

bara ben

Naturliga sätt att ta bort hudflikar

Hud

Hudflikar är små utväxter som plötsligt dyker upp på halsen, under armen, på ögonlocket och där det finns veck på kroppen. Dessa kan uppstå vid hormonförändringar och med en ökad ålder. Här är några naturliga sätt att få bort dem.

 

Man i kostym

Så slapp Magnus biverkningar från statiner

Hälsa

Magnus Nibelius var bara 33 år när han vid en hälsokontroll fick veta att hans kolesterolvärde var alldeles för högt. Han ordinerades kolesterolsänkande statiner, men medicinerna gav smärtsamma biverkningar. När han började ta Q10 upphörde bieffekterna av läkemedlet.

Närbild på händer som knäpper bh på ryggen

Därför ska du skippa bh

Hälsa

Att slänga bh:n, som på ”det glada sjuttiotalet”, eller i alla fall byta din bygel-bh mot en annan variant, kan vara en god idé för din hälsa. Det handlar om att inte stoppa upp kroppens lymfsystem. Här berättar vi mer!