Naturens apotek: För hud & hår

Mjäll, håravfall, psoriasis, akne, eksem, rynkor, torr och fet hy... Allt exempel på problem som vi ofta vänder oss till den konventionella hud- och hårvården för att få bukt med.  Men – det finns andra effektiva, helt naturliga, sätt att boosta hud och hår. Här är tolv örter att känna till. 

Aloe vera
En av världens äldsta läkeväxter som används medicinskt både invärtes och utvärtes. Den tillför huden fukt och syre och anses effektiv vid till exempel sårläkning och för att vårda olika typer av hudskador – som eksem, mildare brännskador, akne, insektsbett och psoriasis. Växten anses även ha hudföryngrande egenskaper då den stöder nybildande av celler i hudens djupare lager.

Björk
Björk är en vanlig bas i många hudkrämer. Björkolja, som görs av björkens blad, anses naturligt antiseptisk, antiinflammatorisk, ha en sammandragande effekt på huden och vara verksam på celluliter och ödem. Att bädda ner sig i björkblad sägs vara ett gammalt nordiskt medicinknep vid reumatism och gikt. Det ska även vara effektivt att massera in eterisk björkolja vid reumatism, artrit eller muskelsmärtor. 

 

Brännässla
Brännässlor är sammandragande, stärkande, renande och gör huden mjuk och klar. Brännässlor är fullproppade av näring, bland annat kisel, klorofyll, garvämnen, kalium, kalk, fosfor och inte minst mängder av C-vitamin och järn. Passar alla hudtyper. Salva och olja med nässlor anses effektivt mot till exempel eksem, brännskador, insektsbett och psoriasis. 

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek för lugn och ro

Daggkåpa
Daggkåpa mjukar upp torr och känslig hy men är också effektiv mot fet hy. Den sägs kunna förebygga rynkor och främja nybildning av hudvävnad. Daggkåpan är sammandragande och lugnande för akne och andra hudinflammationer och anses bra för för narig hud på fötter och händer. Den har även kallats ”kvinnans bästa vän”, på grund av sin förmåga att kunna lindra klimakteriebesvär.

Kamomill
Kamomill är bland annat antiinflammatorisk och antiseptisk, egenskaper som gör den till en vanlig ingrediens i hudvård. Kamomill passar oren och stressad hud med akne och andra utslag men även för torr hud som behöver repareras. Att skölja håret med kamomillte efter vanlig tvätt omnämns som ett naturligt knep att minska håravfall eftersom det hjälper hårsäckarna att slappna av.

Kanel
Kanelens antiseptiska egenskaper anses stärka skalpens hälsa och minimera bakterier och organismer som annars kan orsaka håravfall. Kanelen sägs även stimulera blodcirkulationen i hårsäckarna och därmed bidra till ett återfuktat och skinande hår.
Kanelpulver blandat med honung sägs skydda hårbotten från infektioner och hjälpa mot till exempel mjäll och klåda.

 

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: Läkeörter som ger energi och vila

Lavendel
Namnet kommer från det latinska ordet ”lavare” som betyder ”att tvätta”, vilket är just vad växten anses göra; rengöra. Lavendeln sägs kunna rena kroppen från topp till tå samt kyla ett överhettat sinne. Den verkar antiseptiskt, inflammationshämmande och lugnande och är effektiv vid irriterad hud och allergiska utslag. Växten anses vara balanserande, sammandragande, hudföryngrande och används ofta i hudvård för oren hy.

Ros
Rosor är kända för att ha lugnande, svalkande och antiseptiska egenskaper – och sägs balansera kroppens hjärta och sinne samt främja hudens naturliga balans. Rosor är naturligt rika på näringsämnen som boostar hyn, inte minst C-vitamin, karoten och antioxidanter. De anses även göra huden piggare och yngre.

Rosmarin
Inte bara en uppskattad krydda utan även en vanligen rekommenderad ört för att främja hårtillväxt, förebygga håravfall, stärka skalpen och förebygga uppkomsten av grått hår. Det sistnämnda till exempel genom att skölja håret dagligen med rosmarinvatten (koka bladen långsamt i vatten), vilket sägs både återuppliva hårets naturliga färg och minska mjäll.

 

LÄS OCKSÅ: Stärk immunförsvaret med hjälp av naturens apotek

Ringblomma
Ringblomma passar alla hudtyper men är särskilt effektivt vid torr och känslig eller irriterad hud. Den innehåller stora mängder verksamma ämnen som fungerar vårdande och lugnande och anses därför också mild nog att passa väldigt ömtålig hud, som den hos barn. Gör ditt eget ringblomsvatten: Koka upp vatten, lägg i tre färska blommor, låt dra tills det svalnat och sila, eller din egen ansiktsmask med ringblomma. 

Vallört
Vallört har i använts som medicinalväxt i årtusenden, bland annat mot inflammationer av olika slag. Växtens rot har visat sig effektiv mot bland annat akne, svårläkta sår, eksem, skavsår och brännskador. Den används även i hudprodukter, speciellt roten på grund av innehållet av allantoin som anses sammandragande, fuktbevarande, uppmjukande och med antirynkeffekt. Örten passar alla hudtyper, och rekommenderas speciellt för akneskadad hud.

Åkerfräken
Örten är känd för att göra håret starkt och motståndskraftigt, och det mycket på grund av sitt rika innehåll av kisel och vitaminer (till exempel B, C och E). Åkerfräken anses förebygga håravfall och hjälper till att läka seborré och mjäll. Örten ska även motverka överflödig produktion av fett och bidra till ökad lyster och en snabbare hårtillväxt.

Av Isabelle G Hedander 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.