Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Naturens apotek: För hud & hår

Mjäll, håravfall, psoriasis, akne, eksem, rynkor, torr och fet hy... Allt exempel på problem som vi ofta vänder oss till den konventionella hud- och hårvården för att få bukt med.  Men – det finns andra effektiva, helt naturliga, sätt att boosta hud och hår. Här är tolv örter att känna till. 

Aloe vera
En av världens äldsta läkeväxter som används medicinskt både invärtes och utvärtes. Den tillför huden fukt och syre och anses effektiv vid till exempel sårläkning och för att vårda olika typer av hudskador – som eksem, mildare brännskador, akne, insektsbett och psoriasis. Växten anses även ha hudföryngrande egenskaper då den stöder nybildande av celler i hudens djupare lager.

Björk
Björk är en vanlig bas i många hudkrämer. Björkolja, som görs av björkens blad, anses naturligt antiseptisk, antiinflammatorisk, ha en sammandragande effekt på huden och vara verksam på celluliter och ödem. Att bädda ner sig i björkblad sägs vara ett gammalt nordiskt medicinknep vid reumatism och gikt. Det ska även vara effektivt att massera in eterisk björkolja vid reumatism, artrit eller muskelsmärtor. 

 

Brännässla
Brännässlor är sammandragande, stärkande, renande och gör huden mjuk och klar. Brännässlor är fullproppade av näring, bland annat kisel, klorofyll, garvämnen, kalium, kalk, fosfor och inte minst mängder av C-vitamin och järn. Passar alla hudtyper. Salva och olja med nässlor anses effektivt mot till exempel eksem, brännskador, insektsbett och psoriasis. 

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek för lugn och ro

Daggkåpa
Daggkåpa mjukar upp torr och känslig hy men är också effektiv mot fet hy. Den sägs kunna förebygga rynkor och främja nybildning av hudvävnad. Daggkåpan är sammandragande och lugnande för akne och andra hudinflammationer och anses bra för för narig hud på fötter och händer. Den har även kallats ”kvinnans bästa vän”, på grund av sin förmåga att kunna lindra klimakteriebesvär.

Kamomill
Kamomill är bland annat antiinflammatorisk och antiseptisk, egenskaper som gör den till en vanlig ingrediens i hudvård. Kamomill passar oren och stressad hud med akne och andra utslag men även för torr hud som behöver repareras. Att skölja håret med kamomillte efter vanlig tvätt omnämns som ett naturligt knep att minska håravfall eftersom det hjälper hårsäckarna att slappna av.

Kanel
Kanelens antiseptiska egenskaper anses stärka skalpens hälsa och minimera bakterier och organismer som annars kan orsaka håravfall. Kanelen sägs även stimulera blodcirkulationen i hårsäckarna och därmed bidra till ett återfuktat och skinande hår.
Kanelpulver blandat med honung sägs skydda hårbotten från infektioner och hjälpa mot till exempel mjäll och klåda.

 

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: Läkeörter som ger energi och vila

Lavendel
Namnet kommer från det latinska ordet ”lavare” som betyder ”att tvätta”, vilket är just vad växten anses göra; rengöra. Lavendeln sägs kunna rena kroppen från topp till tå samt kyla ett överhettat sinne. Den verkar antiseptiskt, inflammationshämmande och lugnande och är effektiv vid irriterad hud och allergiska utslag. Växten anses vara balanserande, sammandragande, hudföryngrande och används ofta i hudvård för oren hy.

Ros
Rosor är kända för att ha lugnande, svalkande och antiseptiska egenskaper – och sägs balansera kroppens hjärta och sinne samt främja hudens naturliga balans. Rosor är naturligt rika på näringsämnen som boostar hyn, inte minst C-vitamin, karoten och antioxidanter. De anses även göra huden piggare och yngre.

Rosmarin
Inte bara en uppskattad krydda utan även en vanligen rekommenderad ört för att främja hårtillväxt, förebygga håravfall, stärka skalpen och förebygga uppkomsten av grått hår. Det sistnämnda till exempel genom att skölja håret dagligen med rosmarinvatten (koka bladen långsamt i vatten), vilket sägs både återuppliva hårets naturliga färg och minska mjäll.

 

LÄS OCKSÅ: Stärk immunförsvaret med hjälp av naturens apotek

Ringblomma
Ringblomma passar alla hudtyper men är särskilt effektivt vid torr och känslig eller irriterad hud. Den innehåller stora mängder verksamma ämnen som fungerar vårdande och lugnande och anses därför också mild nog att passa väldigt ömtålig hud, som den hos barn. Gör ditt eget ringblomsvatten: Koka upp vatten, lägg i tre färska blommor, låt dra tills det svalnat och sila, eller din egen ansiktsmask med ringblomma. 

Vallört
Vallört har i använts som medicinalväxt i årtusenden, bland annat mot inflammationer av olika slag. Växtens rot har visat sig effektiv mot bland annat akne, svårläkta sår, eksem, skavsår och brännskador. Den används även i hudprodukter, speciellt roten på grund av innehållet av allantoin som anses sammandragande, fuktbevarande, uppmjukande och med antirynkeffekt. Örten passar alla hudtyper, och rekommenderas speciellt för akneskadad hud.

Åkerfräken
Örten är känd för att göra håret starkt och motståndskraftigt, och det mycket på grund av sitt rika innehåll av kisel och vitaminer (till exempel B, C och E). Åkerfräken anses förebygga håravfall och hjälper till att läka seborré och mjäll. Örten ska även motverka överflödig produktion av fett och bidra till ökad lyster och en snabbare hårtillväxt.

Av Isabelle G Hedander 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

 

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

 

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.