Annons
Annons

Naturens apotek: Örter för kvinnors hälsa och välbefinnande

Vid PMS, graviditeter och i övergångsåldern kan hormonell obalans uppstå. Det kan påverka kropp och sinne på olika sätt. Naturen har mycket att erbjuda kvinnor för att minska symtomen och hjälpa kroppen att hitta balansen och må bättre.

Inger Palm

25 januari, 2022
Naturens apotek: Örter för kvinnors hälsa och välbefinnande
Dela inlägget

Vid PMS, graviditeter och i övergångsåldern kan hormonell obalans uppstå. Det kan påverka kropp och sinne på olika sätt. Naturen har mycket att erbjuda kvinnor för att minska symtomen och hjälpa kroppen att hitta balansen och må bättre.

Bidrottninggelé

Brist på hormoner eller en hormonell obalans är ganska vanligt hos kvinnor. Det kan medföra problem som fet hy, nedsatt fertilitet och PMS. Under puberteten och klimakteriet samt vid graviditet eller förlossning påverkas hormonerna helt naturligt. Bidrottninggelé tycks kunna ge bättre hormonbalans och därmed minskad inre stress, men den kan också bidra också till bättre hy.

Brännässla

En ört som innehåller många näringsämnen, bland annat kalcium som är viktigt för benhälsan, är brännässla. Benhälsan är något som försämras hos kvinnor med åren. Nässlan är också rik på järn och kvinnor som menstruerar kan därför ha god nytta av örten. Den har även inflammationsdämpande egenskaper vilket är bra vid en eventuell viktuppgång, eftersom det ökar inflammationsmarkörer i kroppen.

Citronmeliss

Citronmeliss är en ört som kan lugna mage och tarm och dämpa kramper och uppblåsthet. Vid mens eller PMS kan vissa känna värk och kramper och då kan en kopp kvällste med citronmeliss minska smärta och samtidigt hjälpa till att gå ner i varv. Att ha svårt att sova är vanligt och kan bero på en mängd olika saker. Citronmeliss sägs kunna dämpa hjärtklappning, oro, nervositet och ha en viss effekt vid migrän, vilket underlättar nattsömnen.

LÄS OCKSÅ: Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Ginseng

Ginsengroten är en adaptogen och har i flera tusen år använts för att förbättra minnet, öka koncentrationen och minska mental trötthet. Vid olika faser i menscykeln kan humöret åka lite upp och ner, och då kan ginseng bidra till ett mer balanserat känsloläge. Ginseng används också för att motverka förkylning, och har i studier även visat sig kunna förbättra fokus och bidra till bättre inlärning.

Humle

Humle har en lugnande inverkan på kroppen. Honplantans humlekottar och lupulinkörtlar innehåller bitterämnen, harts, östrogen och andra hormoner som bidrar till att lindra klimakteriebesvär. Eftersom humle har en hög östrogenhalt kan det påverka kroppens hormoner positivt i klimakteriet men också vid andra hormonrelaterade problem. Humle är sövande, bra för matsmältningen och kan användas på svårläkta sår.

Kamomill

Kamomill är en gammal och väl använd läkeväxt. Örten innehåller flera verksamma substanser och eteriska oljor. Att dricka te på kamomill lugnar irritation i mage och tarm, men verkar också fint vid magkatarr och smärtor orsakade av kolik. Vid mensvärk kan du dricka ett par koppar te för att lindra kramp. Kamomill kan användas både utvärtes och invärtes. Örten har även inflammationshämmande och bakteriedödande egenskaper.

LÄS OCKSÅ: Örten som lindrar både pms och klimakteriebesvär

Kinakvanne

Heter också Dong quai och är, som det svenska namnet antyder, en ört från Kina som är lätt att få tag på. De kinesiska läkarna har i tusentals år använt Dong quai på olika typer av besvär som drabbar kvinnor, som PMS, menssmärtor och vid klimakteriet. Örten har en stärkande effekt på levern, och den kinesiska medicinen anser att leverstärkande örter är bra för kvinnor eftersom östrogenet bryts ner där.

Johannesört

Var fjärde kvinna drabbas någon gång i livet av depression och många fler av nedstämdhet. Oro och ångest påverkar kroppen negativt. Förrutom att johannesörten har en antidepressiv effekt så kan den bidra till bättre nattsömn. Även spänningshuvudvärk kan släppa med hjälp av johannesört. Effekten kommer vanligtvis redan efter två veckor vid nedstämdhet, men snabbare om du enbart har problem med nattsömnen.

Rölleka

Örtens kanske främsta egenskaper tycks vara att den kan stärka lever och njurar samt att den stimulerar gallflödet. Rölleka innehåller accillein, som är en eterisk olja. Den har en sårläkande och blodstillande effekt. Vid mensvärk kan örtens kramplösande egenskaper stilla smärta och minska kramperna i magen. Rölleka kan dämpa feber, döda bakterier och stödja immunförsvaret, och är därför bra vid förkylning.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Omega-3 fetter kan motverka åderförkalkning

Rosenrot

Rosenroten växer vilt i de svenska fjällen och kallas av vissa för nordisk ginseng. I Sibirien växer mycket rosenrot och där berättas det att rosenrot ges till nygifta par för att ge ökad fertilitet. Rosenrot tillhör de adaptogena medicinalväxterna och hjälper vid trötthet samt motverkar stress, men den har tydligast effekt på mental prestation. Carl von Linné rekommenderade rosenrot mot huvudvärk.

Salvia

I klimakteriet när östrogenhalten snabbt minskar är det vanligt att kroppens naturliga termostat rubbas. Ibland fryser man och ibland stiger värmen snabbt, och framkallar värmevallningar. Det brukar börja i brösthöjd och förflytta sig upp över ansiktet till hårfästet. Salvia har fytoöstrogena effekter och örten binder till GABA-receptorer i hjärnan och hjälper därmed till att minska både svettningar och vallningar.

Silverax

En medicinalväxt som visat sig vara hjälpsam mot vallningar, nattsvettningar, humörsvängningar och sömnproblem. Silverax är en välstuderad växt och har visat sig även kunna minska nedstämdhet. Vid klimakteriet och vid vissa faser i menscykeln upplever kvinnor att det är svårt att sova. Silverax kan bidra till bättre sömn. Den ska dock inte användas mer än sex månader i sträck.

Av Inger Palm

Annons
Annons