Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna i kök

Naturens apotek: Örter för kvinnors hälsa och välbefinnande

Vid PMS, graviditeter och i övergångsåldern kan hormonell obalans uppstå. Det kan påverka kropp och sinne på olika sätt. Naturen har mycket att erbjuda kvinnor för att minska symtomen och hjälpa kroppen att hitta balansen och må bättre.

Bidrottninggelé

Brist på hormoner eller en hormonell obalans är ganska vanligt hos kvinnor. Det kan medföra problem som fet hy, nedsatt fertilitet och PMS. Under puberteten och klimakteriet samt vid graviditet eller förlossning påverkas hormonerna helt naturligt. Bidrottninggelé tycks kunna ge bättre hormonbalans och därmed minskad inre stress, men den kan också bidra också till bättre hy.

Brännässla

En ört som innehåller många näringsämnen, bland annat kalcium som är viktigt för benhälsan, är brännässla. Benhälsan är något som försämras hos kvinnor med åren. Nässlan är också rik på järn och kvinnor som menstruerar kan därför ha god nytta av örten. Den har även inflammationsdämpande egenskaper vilket är bra vid en eventuell viktuppgång, eftersom det ökar inflammationsmarkörer i kroppen.

 

Citronmeliss

Citronmeliss är en ört som kan lugna mage och tarm och dämpa kramper och uppblåsthet. Vid mens eller PMS kan vissa känna värk och kramper och då kan en kopp kvällste med citronmeliss minska smärta och samtidigt hjälpa till att gå ner i varv. Att ha svårt att sova är vanligt och kan bero på en mängd olika saker. Citronmeliss sägs kunna dämpa hjärtklappning, oro, nervositet och ha en viss effekt vid migrän, vilket underlättar nattsömnen.

LÄS OCKSÅ: Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Ginseng

Ginsengroten är en adaptogen och har i flera tusen år använts för att förbättra minnet, öka koncentrationen och minska mental trötthet. Vid olika faser i menscykeln kan humöret åka lite upp och ner, och då kan ginseng bidra till ett mer balanserat känsloläge. Ginseng används också för att motverka förkylning, och har i studier även visat sig kunna förbättra fokus och bidra till bättre inlärning.

Humle

Humle har en lugnande inverkan på kroppen. Honplantans humlekottar och lupulinkörtlar innehåller bitterämnen, harts, östrogen och andra hormoner som bidrar till att lindra klimakteriebesvär. Eftersom humle har en hög östrogenhalt kan det påverka kroppens hormoner positivt i klimakteriet men också vid andra hormonrelaterade problem. Humle är sövande, bra för matsmältningen och kan användas på svårläkta sår.

Kamomill

Kamomill är en gammal och väl använd läkeväxt. Örten innehåller flera verksamma substanser och eteriska oljor. Att dricka te på kamomill lugnar irritation i mage och tarm, men verkar också fint vid magkatarr och smärtor orsakade av kolik. Vid mensvärk kan du dricka ett par koppar te för att lindra kramp. Kamomill kan användas både utvärtes och invärtes. Örten har även inflammationshämmande och bakteriedödande egenskaper.

 

LÄS OCKSÅ: Örten som lindrar både pms och klimakteriebesvär

Kinakvanne

Heter också Dong quai och är, som det svenska namnet antyder, en ört från Kina som är lätt att få tag på. De kinesiska läkarna har i tusentals år använt Dong quai på olika typer av besvär som drabbar kvinnor, som PMS, menssmärtor och vid klimakteriet. Örten har en stärkande effekt på levern, och den kinesiska medicinen anser att leverstärkande örter är bra för kvinnor eftersom östrogenet bryts ner där.  

Johannesört

Var fjärde kvinna drabbas någon gång i livet av depression och många fler av nedstämdhet. Oro och ångest påverkar kroppen negativt. Förrutom att johannesörten har en antidepressiv effekt så kan den bidra till bättre nattsömn. Även spänningshuvudvärk kan släppa med hjälp av johannesört. Effekten kommer vanligtvis redan efter två veckor vid nedstämdhet, men snabbare om du enbart har problem med nattsömnen.

Rölleka

Örtens kanske främsta egenskaper tycks vara att den kan stärka lever och njurar samt att den stimulerar gallflödet. Rölleka innehåller accillein, som är en eterisk olja. Den har en sårläkande och blodstillande effekt. Vid mensvärk kan örtens kramplösande egenskaper stilla smärta och minska kramperna i magen. Rölleka kan dämpa feber, döda bakterier och stödja immunförsvaret, och är därför bra vid förkylning.

 

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Omega-3 fetter kan motverka åderförkalkning

Rosenrot

Rosenroten växer vilt i de svenska fjällen och kallas av vissa för nordisk ginseng. I Sibirien växer mycket rosenrot och där berättas det att rosenrot ges till nygifta par för att ge ökad fertilitet. Rosenrot tillhör de adaptogena medicinalväxterna och hjälper vid trötthet samt motverkar stress, men den har tydligast effekt på mental prestation. Carl von Linné rekommenderade rosenrot mot huvudvärk.

Salvia

I klimakteriet när östrogenhalten snabbt minskar är det vanligt att kroppens naturliga termostat rubbas. Ibland fryser man och ibland stiger värmen snabbt, och framkallar värmevallningar. Det brukar börja i brösthöjd och förflytta sig upp över ansiktet till hårfästet. Salvia har fytoöstrogena effekter och örten binder till GABA-receptorer i hjärnan och hjälper därmed till att minska både svettningar och vallningar. 

Silverax

En medicinalväxt som visat sig vara hjälpsam mot vallningar, nattsvettningar, humörsvängningar och sömnproblem. Silverax är en välstuderad växt och har visat sig även kunna minska nedstämdhet. Vid klimakteriet och vid vissa faser i menscykeln upplever kvinnor att det är svårt att sova. Silverax kan bidra till bättre sömn. Den ska dock inte användas mer än sex månader i sträck.

Av Inger PalmSkriv ut artikel


Nytt på Kurera

Jordgubbstårta

Härlig försommartårta i raw foodstil

Raw food

Den här härliga jordgubbstårtan passar fint att förgylla Mors dag eller Kristi himmelfärd med. Eller varför inte nationaldagen? En hälsosammare raw food-version av den klassiska svenska jordgubbstårtan: glutenfri, sockerfri och mjölkfri.

Ett par vilar

9 tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

kvinna som får ansiktsbehandling

7 ansiktsbehandlingar som föryngrar din hud

Hud

Du har kanske hört talas om microdermabrasion, microneedling och plasma pen – men inte vet vad det är. Idag finns det en hel del föryngrande ansiktsbehandlingar. Det handlar bara att välja rätt efter hudtyp och plånbok. Kurera listar sju bra och effektiva behandlingar som ger dig år tillbaka i ansiktet.

Annika Kvist och Viktoria Tindberg

Gladare, piggare och lättare med växtbaserad kost

Kost

Hälsosam, växtbaserad mat ska vara enkel att laga och framför allt njutbar. Det menar författarna till boken ”Healthy happy food”. Genom att äta mer växtbaserat blir du piggare, gladare, får mer lyster i huden, blir lättare i kroppen – och ökar chansen att leva ett långt friskt liv. 

Enkel hjälp vid IBS och problemmage

Mage

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

fisk på skärbräda

Sill möjligt skydd mot viss diabetes 

Forskning

Ett ämne i fet fisk verkar kunna minska risken att drabbas av viss typ av diabetes. Det verkar som detta ämne kan påverka immunsystemet och de antikroppar som skadar insulinproduktionen. Det visar en europeisk studie där Umeå universitet deltagit.

 

Sallad i en träskål

Fräsch regnbågssallad med tahinisås

Recept

En matig, god och fräsch sallad i regnbågens alla färger är perfekt, enkel och vitaminspäckad mat – året om. Denna innehåller både grönkål, sötpotatis, zucchini och kikärter. Ringla över en smakrik tahinisås och njut!

Anders Wallensten

Anders Wallenstens svar på hälsogåtan

Hälsa

Han är läkaren som blev rikskänd under början av coronapandemin, då han syntes flitigt i tv i sin roll som biträdande statsepidemiolog. I sin bok och podd ”Hälsogåtan” utgår Anders Wallensten från naturlig hälsa ur ett helhetsperspektiv med sex delar. Han tycker vi ska sluta fokusera på en viss sorts träning eller mat – och istället se att allt hänger ihop och att även små val i vardagen är viktiga.

 

kvinna sover

Örterna som får dig att sova bättre

Hälsa

En av tre svenskar lider till och från av sömnbesvär. Att låta naturens läkande och lugnande krafter verka är ett skonsamt och snabbt sätt att få hjälp. Tillskott med örter som valeriana,  humle och silverax hjälper dig att somna, men också magnesium ger ro på kvällen.

Ljusa plagg hängande på galgar

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det bästa för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå vill köpa nytt finns det bättre och sämre textilval att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa tillför jorden näringsämnen?

Omega-3 viktigt för kvinnor över 50 som tränar

Forskning

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

lever i genomskärning

Fettlever förkortar livet

Forskning

Ungefär 15 procent av svenskarna har så kallad fettlever. Det betyder att fett lagrats in i levern och ökar risken för skrumplever. En analys visade att personer med fettinlagring i levern kommer att ha förkortad sitt liv med i snitt tre år.

 

Ung kvinna snyter sig med hund i famnen

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. De kan därmed locka husdjurssugna personer som vanligen tvekar på att skaffa fyrbent vän på grund av sin sin allergi. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”allergivänliga”?

Ugnsfrittata med broccoli

Smidig ugnsfrittata med broccoli och ost

Recept

Visst är det skönt med maträtter som bara går att ösa ner i en form och ställa in i ugnen? Den här smarriga, enkla versionen av en frittata är fylld med broccoli och ost och dessutom får du användning för torra brödbitar som annars kanske hade gått till svinn!

Alun hjälper dina svullna ben

Hälsa

Tunga, trötta och svullna ben som spänner och gör ont... När kirurgen Ivan Letterfors, som opererar åderbråck, hörde talas om krämen som stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningar i benen vaknade hans intresse. Tack vare honom kom alunkrämen till Sverige och många kan kasta sina stödstrumpor. 

 

kvinna tar sig i ögat

Vitamin B3 kan motverka glaukom

Hälsa

Glaukom är en ögonsjukdom som gör att synen kan gå förlorad. Upp emot 200 000 svenskar beräknas ha sjukdomen och 80 miljoner totalt i hela världen. Svenska forskare har tittat på effekten av vitamin B3 som behandling av glaukom.

kvinna tittar ut över vatten

Trött och utmattad? Här är näringen som ger energi

Naturlig hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

Jamande kattunge i gräset

Det betyder din katts jamanden

Husdjur

När din katt jamar kan det betyda en rad olika saker, från att den är sjuk till att den är uttråkad och vill ha uppmärksamhet. Men hur vet du vilket jam som signalerar smärta, respektive kel? Vi reder ut mjauandet!