Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Naturens apotek: Piggare höst

När sommaren börjar lida mot sitt slut och de flesta är tillbaka på jobbet kan det lätt bli att man stressar för mycket och tappar fokus. Det finns en hel del örter som bidrar till bättre koncentration. 

Chili

En trött dag kan chili pigga upp och bidra med fokus och koncentration. Chili innehåller rikligt med C-vitamin och kan stärka immunförsvaret, lindra förkylningssymtom och dämpa inflammation i kroppen. Chili ökar blodgenomströmningen, vilket gör dig mer alert och vital. Chili är även bakteriedödande och innehåller magnesium och kalium, B-vitamin och järn. Eftersom chili tycks kunna öka ämnesomsättningen kan du prova chili när du vill gå ner i vikt.

Ginkgo biloba

Extrakt från tempelträden ginkgo bilobas blad är populärt bland studenter med intensiva perioder. Ginkgo bidrar nämligen med att stimulera mikrocirkulationen, det har en kärlvidgande effekt och viss blodförtunnande effekt. På grund av att syresättningen och näringstillförseln i kärlen ökar ger det bättre minne, fokus och minskar trötthet. Även yrsel kan minska och problem med hörsel kan bli bättre.

 

Ginseng

Om du är en person som stressar mycket eller bara har en ovanligt stressande period – då kan ginseng minska påfrestningar och göra dig mer avslappnad. Stress gör att minne och fokus blir sämre och när stressen rinner av blir det enklare att koncentrera sig. Ginsengroten har använts inom folkmedicinen i tusentals år för att förbättra minnet, öka koncentrationen och minska mental trötthet. Ginseng verkar kunna förbättra blodsockernivåerna en aning.

LÄS OCKSÅ: Örter för kvinnors hälsa och välbefinnande

Johannesört

Johannesört kan redan efter två veckor minska nedstämdhet och mild depression, men full effekt beräknas komma efter cirka en månad. Det verkar som om johannesörten kan balansera och reglera kemin i hjärnan och på så sätt bidra till bättre mående. Ångest, oro och melankoli gör ibland att koncentrationen blir sämre och genom att balansen i hjärnan återställs kan en känsla av både lugn och glädje ge fokus och skärpa tillbaka. 

Kokosolja

Kokosolja är något som blivit populärt de senaste åren. Både i matlagningen men också tack var dess uppiggande effekt. Kokosolja i form av MCT8 innehåller den medellånga fettsyran, kaprylsyra. Det är den som snabbt ger bränsle till hjärnan. Om du till exempel praktiserar periodisk fasta och hoppar över frukosten, kan MCT8 vara perfekt i ditt morgonkaffe. Rör ner en matsked och efter en timme känner du dig piggare i huvudet.

L-teanin

L-teanin är en aminosyra i grönt te som kan minska ångest och stress. Studier har visat att l-teanin kan öka uppmärksamheten och ge ökad inlärningsförmåga. Bäst effekt på koncentration och fokus får du om du kombinerar teanin med en liten mängd kaffe. 

 

L-teanin har också en gynnsam effekt på immunförsvaret. Det förbättrar sömnkvalitén, det vill säga, du sover mindre oroligt och vaknar inte under natten.

LÄS OCKSÅ: Så bevarar du lugnet efter semestern

Passionsblomma

Passionsblomman är en adaptogen ört som inom folkmedicinen använts vid oro och sömnproblem. Den verkar lugnande och har en avstressande effekt och kan ge ett ökat mentalt och fysiskt välbefinnande. Sömnsvårigheter och oro kan bero på för lite tillgänglighet av GABA – ett av hjärnans lugnande ämnen. Passionsblomman tycks kunna öka mängden GABA. När hjärnan är i balans kommer också fokus och koncentration tillbaka.

Rosenrot

Rosenrot hjälper vid trötthet och motverkar stress. Förklaringen till rosenrotens unika effekt på stress och trötthet ligger i de adaptogena egenskaperna. Rosenrot har en unik förmåga att hjälpa både kropp och hjärna att anpassa sig till yttre och inre belastning. Rosenrot är den adaptogen som har tydligast effekt på mental prestation – koncentration och glädje ökar. Rosenroten växer vilt i de svenska fjällen och kallas ibland nordisk ginseng.

Rysk rot

Den ryska roten blev enormt populär bland längdskidåkare under 70-talet. Den kan redan inom en timme ge ökad syreupptagning och minska stress i kroppen, och det vid all form av ansträngning. Rysk rot har en bakterie- och virusdödande effekt och kan därför tas i förebyggande syfte. Rysk rot påverkar mängden proinflammatoriska cytokiner och interleukiner samt TNF-alfa, som är ämnen som påskyndar inflammation. 

 

LÄS OCKSÅ: Adaptogener ger mindre stress och mer ro

Schisandra

Schisandra kallas för mirakelbäret som förlänger livet utan att du åldras. Bäret skyddar hjärta, kärl och lungor. Schisandra har en stimulerande effekt på centrala nervsystemet och kan även öka blodcirkulationen. Näringen tas snabbt upp av kroppen och redan efter en halvtimme kan du känna dig piggare. Shisandra har en långsam nedbrytning i kroppen och finns kvar i blodet i minst åtta timmar.

Selen

Det finns ett samband mellan sköldkörtelsjukdomar och brist på selen. Patienter med både över- och underfunktion kunde minska användningen av medicin när de fick i sig en beräknad rekommenderad dagsdos av selen. Brist på selen kan ge trötthet, ångest, depression, muskelvärk, muskelsvaghet och huvudvärk. Selen hjälper även vid restless legs – när det pirrar, smärtar och kryper i benen när man ska sova.

Vänderot

Att sova dåligt ibland är vanligt, och den som sovit dåligt några nätter vet att sömnbristen påverkar allt från humör till minne och koncentration. Vänderot eller valeriana som örten också kallas, kan bidra till bättre sömn, framför allt blir det lättare att somna snabbare. Även vid migrän, huvudvärk och högt blodtryck orsakat av stress tycks vänderot ha effekt. Prova att dricka som te innan läggdags eller ta ett tillskott med örten.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bilkö i storstad med avgaser

Partiklar i luften kan orsaka spridd inflammation

Eko/miljö

Luftföroreningar bidrar årligen till nästan 8000 för tidiga dödsfall i Sverige. Enligt forskare kan det bero på att pyttesmå partiklar tar sig ner i luftvägarna och orsakar inflammation i kroppen. Bland annat leder hög exponering för luftföroreningar till hjärt-kärlsjukdomar.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Rakning, skäggtrimning och en kopp kaffe

Övrigt

För tio år sedan fanns det knappt några barberare i Sverige, men nu har skönhetssalonger för män blivit en trend. Och dom är här för att stanna. Kurera träffade Kenny Solomon, som driver fyra barberarsalonger, för att prata rakning, skäggtrender och produkter för män.

 

Örter med läkande effekt

Kryddor

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

Collage: 5 hårinpackningar + kvinna som tvättar sitt hår

Skönhetspanelen testar: Hårkur

Hud

Efter en lång sommar av sol, vind och vatten är håret ofta slitet, torrt och livlöst. En hårkur i form av en återfuktande, närande och mjukgörande inpackning är vad våra hår törstar efter på hösten. Vi har testat fem!

Skeptisk kvinna bredvid glad hoppande man

Så avgör du om din partner är en narcissist

Mental hälsa

Hur bemöter du bäst en narcissist? Går det att leva i en lång relation med en sådan? Och inte minst: hur vet du om din partner eller någon annan i din närhet är narcissist? Psykologen och relationsexperten Eva Rusz reder här ut vilka personlighetsdrag och beteenden du ska vara vaksam på.

Illustration av mat som slängs i soptunnor

5 missförstånd som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

29 september varje år infaller "Internationella matsvinnsdagen", som är instiftad av FN. I samband med det passar det bra att reda ut några missförstånd kring just matsvinn. Tror du till exempel inte att din hantering av matrester och ditt sätt att göra matinköp gör någon skillnad för klimatet, eller för din egen plånbok? Då är det dags att tänka om!

Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Hälsa

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

 

Frallor, plommon och plommonkompott

Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Matbröd

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

 

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

 

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.