Annons
Annons

Naturens apotek: Så bevarar du lugnet efter semestern

Vardagens livspussel är i full gång igen och semestern känns som en sedan länge svunnen tid. När livets alla måsten hopar sig kan vi behöva lite hjälp att behålla den där lugna känslan. Naturen har mycket att erbjuda – här är tolv naturliga sätt att bevara eller återfå lugn och ro.

Inger Palm

13 september, 2021
Naturens apotek: Så bevarar du lugnet efter semestern
Dela inlägget

Vardagens livspussel är i full gång igen och semestern känns som en sedan länge svunnen tid. När livets alla måsten hopar sig kan vi behöva lite hjälp att behålla den där lugna känslan. Naturen har mycket att erbjuda – här är tolv naturliga sätt att bevara eller återfå lugn och ro.

Citronmeliss

Kallas också citronverbena och kan hjälpa kroppen att slappna av. Citronmeliss kan dämpa lättare ångest och lugna nervositet. Att använda citronmeliss som kvällste eller om det behövs, som tillskott, innan läggdags ger hjälp att somna. Kombinera gärna med vänderot och kamomill för ännu bättre effekt. En del tar även denna ört för magen då den är gynnsam för matsmältning och kan minska gaser. Lägg lite färska blad av citronmeliss på salladen.

Hagtorn

Hagtorn är en buske med vita vackra blommor och röda bär. Den växer i södra Sverige och en hel del på Öland och Gotland. Medicinalväxten finns som kosttillskott och kan motverka ångest och har en viss sövande effekt på nervsystemet. I andra länder finns den som läkemedel vid hjärt-kärlproblematik för att den kan normalisera blodtrycket och förbättra cirkulationen. I Sverige anses den kunna maskera hjärt-kärlproblematik och får inte säljas som växtbaserat läkemedel för egenvård.

Hjärtstilla

Under 1500- och 1600-talet användes denna perenna ört, som namnet antyder, för att stilla hjärtklappning. Hjärtstilla odlas fortfarande i kryddträdgårdar, och längs den lite fyrkantiga stammen växer de rosavita blommorna tillsammans med de ovala bladen. Medicinalväxten växer vilt i Sibirien och har spridit sig till stora delar av Europa inklusive Sverige. De blommande stjälkarna har använts vid migrän, oro, samt vid diarré och menstruationssmärtor.

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: Sommarplågorna

Humle

Den som gillar att dricka öl vet att ölen innehåller humle, och att man blir trött och dåsig av ölen, men se upp om du är man för humle fungerar lite som ett antiafrodisiakum. Det är humlen som ger den beska smaken i öl. Inom folkmedicinen har humle länge använts för sin rogivande, lugnande och kramplösande effekt. Att sömnen blir bättre finns det stöd i studier för. Humlekottarna innehåller mycket bitterämnen och är därför bra för matsmältningen.

Kamomill

Kamomill är en medicinalväxt som har använts länge för sin effekt på sömnproblem och oro. Kamomill innehåller ämnen som är kramplösande. Det finns flera olika arter, men den äkta kamomillen är en ettårig växt som tillhör de korgblommiga växterna. Det är blommorna på kamomillen som torkas och används som folkmedicin. Förutom vid oro och sömn så kan kamomill användas vid förkylning, matsmältningsbesvär och diarré.

Magnesium

Mineralet magnesium är involverat i runt 300 olika processer i kroppen och har bland annat lugnande och avstressande effekt. Det finns studier på möss som visar att brist på magnesium kan ge oro och till och med depression. Magnesium är gynnsamt för magen, men kanske framför allt har det en avslappnade effekt vid läggdags. Den som ofta får kramp i vader och tår har sannolikt magnesiumbrist. Magnesium finns i nötter, frön, gröna grönsaker, fullkorn och baljväxter.

LÄS OCKSÅ: Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Johannesört

Finns som te, kosttillskott och växtbaserat läkemedel och kan lindra symtom vid ångest, nedstämdhet, oro och mild till måttlig depression. Vid svårigheter att somna kan johannesört hjälpa. Johannesört har i studier visat sig ge snabbare effekt vid nedstämdhet än antidepressiv medicin. Men var uppmärksam på att johannesörten påskyndar nedbrytningen av blodförtunnande medicin, p-piller och immunhämmande medel. Det gör dessa mediciner mindre effektiva.

Ljung

Du kanske inte känner till att ljung minskar stress och har effekt på sömnproblem. Eterisk olja gjord på ljungens blommor har en avstressande inverkan på kroppen. Blanda gärna ljung och kamomill och gör ett te på dessa örter inför läggdags. Då får du hjälp att gå ner i varv och därmed lättare att somna. Inom folkmedicinen användes ljung även för att motverka blåmärken – och som hjälp vid urinvägsinfektion.

Passionsblomma

Passionsblomma har en direkt effekt på centrala nervsystemet vilket gör den till en utmärkt ört mot sömnbesvär och lindrig oro. Passionsblomman upptäcktes av ursprungsbefolkningar i Nord- och Centralamerika som använde passionsblomma när de inte kunde sova. Vid sömnproblem och oro har hjärnan ofta för lite av det lugnande ämnet GABA. Passionsblomma ökar tillgängligheten av GABA och gör receptorerna som tar upp ämnet mer mottagliga.

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: För hud & hår

Rosenrot

Den glädjeframkallande rosenroten är kanske mest känd som en ört som minskar trötthet och ger energi och vakenhet. Och när man är för trött för att sova, då behöver man paradoxalt nog bli pigg för att kunna slappna av och komma till ro. Studier har visat att rosenrot kan minska på stress-hormonet kortisol och öka det lugnande och stämningshöjande serotoninet. Rosenrot är en adaptogen och kan också tas vid nedsatt kognitiv förmåga, minnes- och inlärningsproblem.

Saffran

Saffran är en välsmakande krydda och en medicinalväxt som använts i orienten som stämningshöjare, en kunskap som gått i arv i generationer. Men då visste man nog inte att saffran ökar koncentrationen av serotonin i hjärnan. Serotonin är en signalsubstans som styr humör, mental balans och känsloläge, och brist på serotonin gör att vi mår sämre. Serotonin påverkar också initiativförmåga och nattsömn. Serotonin styr även lust och sexuell förmåga.

Vänderot

Vänderot eller valeriana, som växten också heter, kan göra att vi somnar snabbare och sover djupare. Läkevänderoten är välstuderad och en vanlig ingrediens i naturliga sömnmedel. Vänderoten kan sänka aktiviteten i centrala nervsystemet och hjälper även musklerna att slappna av. Studier har visat att valeriana kan dämpa stress och ångest men även mild nedstämdhet. När det gäller oro under dagtid visar forskningen olika resultat. Några studier visar att den kan lindra vid rastlöshet och spänningstillstånd.

Av Inger Palm

Annons
Annons