Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

sommaräng

Naturens apotek: Sommarplågorna

Sommaren nalkas och med den kommer inte bara sol, bad och lata dagar. Skavsår, insektsbett och solsveda hör också sommaren till. Här är några naturliga sätt att få hjälp.

Aloe vera

Rakar du benen, armhålorna eller skägget så kan du ibland få små röda prickar. Aloe vera är en växt som har tjocka blad och från dessa kommer en slemmig vävnad som lagrar vatten. Detta är plantans fruktkött och det innehåller flera bioaktiva ämnen som bland annat hjälper vid hudskador som solsveda, men också om du skurit dig vid rakning eller på något annat. Ha alltid en aloe vera-gel med i väskan, den kyler och lugnar huden snabbt.

Bivax

Salvor gjorda på bivax kan användas på hela kroppen. I början av sommaren när man börjar gå utan sockor i skorna får man ofta blåsor som kan göra riktigt ont. Du kan först sätta ett plåster på blåsan och när den sedan spricker kan du använda bisalva. Det mjukgörande bivaxet brukar läka sår och sårskorpor ganska snabbt. Bivax mjukar upp huden och kan även få ordning på självsprickor, och ge fukt till torra läppar, händer och fötter. 

 

Brännässla

Brännässlor innehåller mycket näring, bland annat kisel, klorofyll, garvämnen, kalium, kalk, fosfor och förstås mängder av C-vitamin och järn. Nässlan är god att göra soppa på. Växten har också renande, stärkande och sammandragande egenskaper samt att nässla i en salva eller olja kan göra huden mjukare. Den anses bra vid eksem, men också vid insektsbett och brännskada.

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: För hud & hår

Daggkåpa

Daggkåpan växer lite här och var i Sverige. Man ser den ofta i trädgårdar och vid vägkanterna. Du kan både koka den och använda den som sammandragande ansiktsvatten. Daggkåpan kan hjälpa till att dämpa akne och andra hudinflammationer. De som lättare får nariga händer och torra fötter kan ha stor nytta av en salva eller en olja med daggkåpa. Växten är känd för att kunna lindra klimakteriebesvär.

Groblad

Det sårläkande grobladet innehåller mycket kisel som är bra för huden. Det innehåller också många slemämnen som placerar sig som en hinna över såret för att hjälpa till vid läkningen. Groblad innehåller bakteriedödande ämnen och är bra som omslag. Har du skurit dig, fått ett skrubbsår eller skavsår, eller bränt dig på nässlor – prova groblad. Det är också bra om du fått stickor eller nageltrång. Men hetta inte upp grobladet, då försvinner en hel del av dess kraft. 

Lavendel

Doften av lavendel är ljuvlig. Men lavendel har också medicinska egenskaper. Det verkar lugnande som rumsdoft, och om du tar lite lavendelolja och smörjer på något ställe som gör ont så minskar värken. Till exempel om du slagit i tån eller klämt fingrarna. Lavendel är lugnande och effektiv vid irriterad hud och allergiska utslag. Den används också i hudvård för sin sammandragande och renande effekt.

 

LÄS OCKSÅ: Rödbetsskal kan stoppa mygg att föröka sig

Lingon

Om du känner att det svider i underlivet när du kissar efter en härlig baddag – då kan du ha fått blåskatarr. Lingon innehåller tanniner som kan skölja bort bakterier som fäst på slemhinnan. Det gör att infektionen försvinner. Lingonjuice behöver inte vara kyld för att ha effekt. De verksamma tanninerna överlever upp till 70 grader för den som föredrar en varmare dryck. Drick också ordentligt med vatten. Det hjälper till att spola bort bakterierna.

Maskros

Sommarens grillkvällar kan få vilken mage som helst att knorra. Krånglar magen så är maskrosen något som stimulerar galla, ett ämne som behövs i samband med matsmältningen. Plocka maskros och lägg på salladen eller ta ett tillskott. Maskros är en effektiv läkeväxt som även är vätskedrivande och blodrenande. Den bittra maskrosen underlättar även tömningen av tarmen.

Morot

Tillhör du dom som bränner dig lätt ute i solen? Du ska självklart använda solskyddsfaktor och sola med måtta. Men du kan också se till att äta betakaroten. Det blir som en form av inre solskydd och hjälper huden så att du inte bränner dig lika lätt och samtidigt får en djupare och bättre solbränna. Betakaroten finns rikligt i morötter. Men också i persilja, grönkål, spenat, mango och papaya och koncentrerat i en rad olika tillskott.

 

LÄS OCKSÅ: Så här torkar du örter och kryddor

Ringblomma

Ringblomskräm eller salva är välkänd för sin lenande och läkande effekt på huden. Torra hälar, händer och armbågar mår bra och blir som nya med hjälp av ringblomssalva. Barn som lätt ramlar och får skrubbsår som kan göra riktigt ont kan få snabb lindring med ringblomma tack vare växtens bakteriedödande effekt. Även svårläkta sår och självsprickor kan lindras med salvan. Dessutom är den ätlig! Plocka blommor och blad och ha den i sallader – eller gör din egen örtolja.

Vitlök

Vill du slippa få fästingbett i sommar så ska du äta vitlök, eller om du hellre föredrar det; ett luktfritt tillskott med vitlök. Dessa kryp tål inte doften av vitlök på huden. Tar du ett kosttillskott så börja i god tid innan fästingarna kryper fram. Även myggor och andra insekter undviker doften av vitlök på huden och du får med stor sannolikhet vara ifred. 

Tea tree olja

Myggbett och andra insektsbett hör sommaren till. En del blir bitna ofta och får stora utslag som kan bli sår och klia enormt mycket. Bettet försvinner inte men det slutar att klia. Se till att ha tea tree olja hemma och badda med. Aboriginerna i Australien har känt till tea tree oljans bakteriehämmande egenskaper i hundratals och troligen tusentals år. Det är löven man använt för att behandla diverse hudåkommor för dess desinfekterande
effekt.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

man som tittar ini kylskåpet

Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa

Hälsa

Vill du behålla din skärpa när du blir äldre kan det vara en god idé att satsa på att få plats med lite mer grönsaker på tallriken redan nu. En amerikansk studie visade att män som åt frukt och grönt hade färre tecken på försämring av den kognitiva förmågan än de som åt mindre grönt.

mejerivaror

Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan

Forskning

Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen. Nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

glad kvinna i höstskog

Magnesium ger bättre upptag av D-vitamin

Hälsa

D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad under soliga dagar, men efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Mitt i vintern kan därför dina lager av D-vitamin vara relativt tomma. Då kan det vara viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott, och om du ser till att fylla på depåerna av magnesium – ja, då blir ditt D-vitamintillskott ännu effektivare. Det visar en nyligen gjord studie.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

 

Kvinna sover på rygg

5 hälsofördelar med att sova på rygg

Naturlig hälsa

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

 

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

 

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

 

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.