Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Naturens apotek: Sommarskafferiet

Just nu är naturen som ett enda stort skafferi av örter att välja mellan. Att odla på balkong eller i trädgård kan förse dig med nyttigheter under sommaren.

Björkblad 

Förr i tiden var det vanligt att dricka björkavkok som en stärkande kur efter en lång vinter. Avkok på björkblad har vätskedrivande effekt samtidigt som det stimulerar njurarna. Det kan kännas skönt vid mens eller om du samlar vätska i kroppen. Bladen är rika på C-vitamin, kalium, kalcium och magnesium, men i björkbladen finns även garv-
ämnen, betakaroten, bitterämnen och eteriska oljor. 

Brännässla

Nässlan användes flitigt förr vid insektsbett men också vid eksem och lätta brännskador. Den är näringsrik och trevlig att göra soppa på, men passar också i en smoothie eller som en smaksättare i glass. Brännässlan innehåller bland annat C-vitamin, fosfor, garvämnen, järn, klorofyll, kalium och kalk. Nässlan sägs ha en renande och stärkande effekt. Du kan torka, förvälla och frysa nässlor.

 

Citronmeliss

Traditionellt har citronmeliss använts vid magkrämpor eftersom den har en kramplösande och lugnande effekt. Den har också ansetts ha en blodtryckssänkande och virusbekämpande effekt, och tycks också kunna lindra huvudvärk. Att dricka te på citronmeliss har också en viss avslappnande och lugnande påverkan på sinnet. På 900-talet lär araberna ha använt citronmeliss för dess hjärtstärkande effekt.

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: Örter för kvinnors hälsa och välbefinnande

Granskott

Granen är ett av våra vanligaste barrträd och förr i tiden plockades granskotten, som intogs för sitt rika innehåll av C-vitamin. Granskott är känt för sin immunstärkande effekt och har traditionsenligt tagits vid förkylning. Prova att använda granskott i sallad, som pålägg på en smörgås, i en smoothie och förstås som te. Sirap gjord på granskott är gott i bakning. Grankåda användes förr som tuggummi och för en frisk andedräkt.

Groblad

Kisel är bra för huden, och det sårläkande grobladet är rikt på just kisel. Om du fått skavsår, skrubbsår, en sticka i huden eller kanske nageltrång – då kan grobladet hjälpa till vid läkningen. Lägger du ett groblad på ett skrubbsår så märker du snart att en hinna placerar sig över såret. Det är ett slemämne som är bakteriedödande. Även skärsår och om du bränt dig på en brännässla kan lindras och läkas med hjälp av groblad. Groblad växer gärna nära nässlor, så håll utkik.

Harsyra

Harsyra växer på fuktig och skuggig mark i skogen, och ofta i skogsdungar. Ibland hittar du harsyra i sandig jord och den finns från Västerbotten i norr till Skåne i söder. Harsyran är god att lägga på salladen, och du kan äta hela växten – även knopparna och blomman. Harsyra är rik på C-vitamin, och innehåller oxalsyra precis som rabarber. Bladen ser ut som hjärtan och påminner om klöver. På kvällen och när det regnar viker bladen ihop sig.

 

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: Så bevarar du lugnet efter semestern

Johannesört

Den fleråriga medicinalväxten äkta johannesört innehåller hypericin och är känd för sin lugnande och harmoniska effekt. I stora mängder kan johannesört vara giftig, och är man osäker på sin kunskap kan det vara bättre att handla den torkade örten. Ett te är dock inte lika starkt som ett växtläkemedel. Nedstämdhet och oro känns ofta lättare redan efter två veckor och full effekt av johannesört får du efter en månad. 

Lavendel

Lavendel doftar ljuvligt, och odlar du på balkongen sprids en härlig doft under sommaren. Plocka några kvistar, sätt fröna i en liten organzapåse och lägg intill kudden för att känna den rogivande doften när du ska sova. Häng eller lägg några påsar i linneskåpet, gör en tinktur på en oljebas och droppa i badvattnet. Lavendelolja är fin att smörja på ömmande punkter på kroppen. I ansiktet har den en renande effekt.

Maskros

Vi ser maskrosen som ett ogräs eftersom den verkar kunna växa överallt, och även tränga upp genom asfalten. Men det är just den egenskapen som gör maskrosen så kraftfull. Den är rik på kalium och magnesium, men är kanske mest känd som en bitterört som lugnar magen genom att den sätter igång utsöndringen av matsmältningsenzymer. Te på maskrosblad har en urindrivande verkan. 

 

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: Sommarplågorna

Myskmadra

Växten innehåller mycket C-vitamin och det berättas att en polsk kung som drack myskmadra-te varje morgon ansåg att det var just den som höll honom i så god vigör. Den sprider en god doft i klädkammaren och sägs kunna skydda mot mal. Prova att göra avkok på växten och smaksätt i allt från äppelmoset och glassen till att ha i gräddsås till fisk och som smaksättare i sirap. 

Rölleka 

Inom folkmedicinen har den antiseptiska röllekan använts i sårvård och för att stilla ett blodflöde. Men den har också använts för att dämpa feber och motverka förkylningar. Örten är även känd för sin lugnande effekt på magen och lär vara bra vid matsmältningsbesvär. Bitterämnena i röllekan aktiverar gallproduktionen. Rölleka lär också kunna dämpa menstruationskramper.

Spenat

Det finns många fördelar med att äta spenat. Den är framför allt rik på järn, C-vitamin och karotenoider. Att seriefiguren Karl-Alfred blev stark av att äta spenat är faktiskt inte bara påhitt. Spenat är rikt på nitrat och nitratrika grönsaker vet man ger ökad uthållighet och muskelstyrka. Kväveoxiden som bildas av spenat sänker blodtrycket och skyddar även tarmens slemhinnor.

Av Inger PalmSkriv ut artikel


Nytt på Kurera

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

ögon

Näring för skarpare syn

Hälsa

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

 

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

 

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

 

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

 

Ung leende kvinna med vit angorakatt

Sådan matte sådan katt?

Husdjur

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

Citrusfrukter

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Mental hälsa

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

kvinna i naturen

Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

Naturlig hälsa

Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet. 

 

kvinna tar sig för pannan

Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.