Naturlig återfuktning med havtornsolja | Kurera.se
monica testade havtornsolja

Naturlig återfuktning med havtornsolja

Monicas ögon var så torra att de övervattnade sig själva. Efter en promenad i friska luften kunde hon se alldeles rödgråten ut. Problemet löste sig lyckligtvis med lite ekologisk havtornsolja.

Det finns många sorters fleromättade fettsyror som sägs göra gott för hälsan. En grupp som har omtalats mycket på senare är år de så kallade omega-7-fettsyrorna som finns i framför allt kött och havtornsbär. Forskare vid Åbo Universitet i Finland har jobbat under många år med att dokumentera havtornsbärens kemiska och kliniska egenskaper. Vad man har sett är att omega 7 ofta har en positiv inverkan på torra och ömtåliga slemhinnor i exempelvis ögon, mun, underliv och mage. Även huden har setts må bra av ett omega-7-tillskott.

 

Såg knappt
Monica Stenholm använder kosttillskottet Buckthorn (buckthorn är det engelska ordet för havtorn) som innehåller ekologisk havtornsolja. Tack vare det rinner inte längre hennes ögon så fort hon befinner sig utomhus.
- Förut var det så att jag knappt kunde gå utanför dörren innan mina ögon började rinna. Det spelade ingen roll om det blåste eller var vindstilla, eller om det var varmt eller kallt. Jag fick gå och torka mig hela tiden och det sprutade ut på glasögonen så att jag knappt såg något till slut!

Ögonen bara rann
När Monica kom inomhus igen såg det ut som om hon hade storgråtit, så röda och svullna hade ögonen blivit. Hon upplevde det hela som väldigt besvärande.
- Det kunde vara samma sak på kvällen när jag satt och såg på TV och började bli lite sömnig och gäspningarna kom. Ögonen bara rann och jag torkade och torkade. Jag blev väldigt torr kring ögonen, nästan sårig. Det kändes väldigt obehagligt.

Fick tips om ögondroppar
Monica pratade med sin ögonläkare om sitt problem och fick tips om ögondroppar från Apoteket.
- Då provade jag sådana, men jag tyckte att det där var väldigt bökigt att hålla på med. Jag har gråstarr och det är ju svårt att träffa ögonen med de där dropparna när man inte ser ordentligt. Dessutom hjälpte de ändå inte så bra så jag slutade med dem.

Testade kosttillskott
Det var när Monica läste om kosttillskottet Buckthorn i en tidning som hon började fundera på om det kunde vara något för henne. Efter att ha fått mer information av hennes hälsokostaffärs personal köpte hon med sig en ask.
- Nu minns jag inte exakt hur lång tid det tog, men säg att det gick några veckor innan det hände något. Jag blev väldigt positivt överraskad när jag kände att ögonen började bli som de hade varit förr, säger Monica.

 

Grusiga känslan försvann
Efter ytterligare en tid hade Monica inga problem kvar överhuvudtaget. Det var som om hennes ögon inte var torra i sig själva längre, för det ständiga rinnandet och den grusiga känslan försvann.
- Det var helt underbart! Ögonen kändes normala igen och jag slapp gå runt och se söndergråten ut. Nu när jag till exempel sitter och gäspar framför TV:n så känns det bara mjukt och skönt när ögonen vattnar sig lite. Det är jättestor skillnad.

"Kan inte tänka mig att vara utan dem"
Monica är noga med att ta sin havtornsolja varje dag och packar alltid ner den i resväskan om hon ska åka iväg någonstans.
- Nu när mina ögon mår så bra så vill jag inte sluta med de här kapslarna. Jag kan faktiskt inte tänka mig att vara utan dem, säger Monica.

Läs mer om Buckthorn här.

Av Margareta Nilsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

 

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

 

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.