Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

monica testade havtornsolja

Naturlig återfuktning med havtornsolja

Monicas ögon var så torra att de övervattnade sig själva. Efter en promenad i friska luften kunde hon se alldeles rödgråten ut. Problemet löste sig lyckligtvis med lite ekologisk havtornsolja.

Det finns många sorters fleromättade fettsyror som sägs göra gott för hälsan. En grupp som har omtalats mycket på senare är år de så kallade omega-7-fettsyrorna som finns i framför allt kött och havtornsbär. Forskare vid Åbo Universitet i Finland har jobbat under många år med att dokumentera havtornsbärens kemiska och kliniska egenskaper. Vad man har sett är att omega 7 ofta har en positiv inverkan på torra och ömtåliga slemhinnor i exempelvis ögon, mun, underliv och mage. Även huden har setts må bra av ett omega-7-tillskott.

 

Såg knappt
Monica Stenholm använder kosttillskottet Buckthorn (buckthorn är det engelska ordet för havtorn) som innehåller ekologisk havtornsolja. Tack vare det rinner inte längre hennes ögon så fort hon befinner sig utomhus.
- Förut var det så att jag knappt kunde gå utanför dörren innan mina ögon började rinna. Det spelade ingen roll om det blåste eller var vindstilla, eller om det var varmt eller kallt. Jag fick gå och torka mig hela tiden och det sprutade ut på glasögonen så att jag knappt såg något till slut!

Ögonen bara rann
När Monica kom inomhus igen såg det ut som om hon hade storgråtit, så röda och svullna hade ögonen blivit. Hon upplevde det hela som väldigt besvärande.
- Det kunde vara samma sak på kvällen när jag satt och såg på TV och började bli lite sömnig och gäspningarna kom. Ögonen bara rann och jag torkade och torkade. Jag blev väldigt torr kring ögonen, nästan sårig. Det kändes väldigt obehagligt.

Fick tips om ögondroppar
Monica pratade med sin ögonläkare om sitt problem och fick tips om ögondroppar från Apoteket.
- Då provade jag sådana, men jag tyckte att det där var väldigt bökigt att hålla på med. Jag har gråstarr och det är ju svårt att träffa ögonen med de där dropparna när man inte ser ordentligt. Dessutom hjälpte de ändå inte så bra så jag slutade med dem.

Testade kosttillskott
Det var när Monica läste om kosttillskottet Buckthorn i en tidning som hon började fundera på om det kunde vara något för henne. Efter att ha fått mer information av hennes hälsokostaffärs personal köpte hon med sig en ask.
- Nu minns jag inte exakt hur lång tid det tog, men säg att det gick några veckor innan det hände något. Jag blev väldigt positivt överraskad när jag kände att ögonen började bli som de hade varit förr, säger Monica.

 

Grusiga känslan försvann
Efter ytterligare en tid hade Monica inga problem kvar överhuvudtaget. Det var som om hennes ögon inte var torra i sig själva längre, för det ständiga rinnandet och den grusiga känslan försvann.
- Det var helt underbart! Ögonen kändes normala igen och jag slapp gå runt och se söndergråten ut. Nu när jag till exempel sitter och gäspar framför TV:n så känns det bara mjukt och skönt när ögonen vattnar sig lite. Det är jättestor skillnad.

"Kan inte tänka mig att vara utan dem"
Monica är noga med att ta sin havtornsolja varje dag och packar alltid ner den i resväskan om hon ska åka iväg någonstans.
- Nu när mina ögon mår så bra så vill jag inte sluta med de här kapslarna. Jag kan faktiskt inte tänka mig att vara utan dem, säger Monica.

Läs mer om Buckthorn här.

Av Margareta Nilsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Har du magnesiumbrist? Här är maten som innehåller magnesium

Kost

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som många av oss kan ha brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag, ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

 

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.