Naturligt antihistamin dämpar allergi och astma

Pycnogenol

Barkextraktet har effekt på luftburen allergi, det vill säga pollen. Allergiker får oftast effekt efter några dagar. Bäst är att börja ta tabletterna innan eller direkt när pollensäsongen sätter igång. För snabb effekt kan man prova att tugga på fyra-fem tabletter innan man sväljer.
Allergin kan då dämpas redan efter en kvart. Barken innehåller en unik kombination av viktiga hälsobringande ämnen som procyanidiner, bioflavonoider och fenolsyror. Det är flavonoiderna i extraktet som blockerar frisättningen av histamin så att en allergisk reaktion uteblir. Inflammationer hos astmatiker dämpas också av pycnogenol vilket gör det lättare för dem att andas.
Har du astma kan det dock ta några veckor innan svullnaden i lungorna gått tillbaka. När pollensäsongen kommer brukar astmatiker dessutom känna att deras problem ökar. Barkextraktet sägs även kunna lindra symtom hos de med lungsjuk-domen KOL.

Vår, sol och en natur som vaknar upp. Jättehärligt tänker du, men alla är inte stormförtjusta när trädens knoppar brister. För allergiker och astmatiker kan det till och med vara svårt att vistas utomhus. Naturligt antihistamin finns i barken i den franska strandtallen – den kan göra sommarhalvåret behagligt för de som har snuva, rinnande ögon och svårt med andningen.

På våren känns det skönt att få plocka av sig ytterkappan, sitta på utecafé och njuta av solen eller kanske ta en promenad ute i skogen. Men alla med pollenallergi vet att den härliga våren medför problem, och att valet mellan att ha symtom som snuva och rinnande ögon – eller att ta pollenmedicin med starka biverkningar, som trötthet, inte är det allra lättaste.

Men det finns ett naturligt antihistamin-extrakt som stoppar allergiska reaktioner innan de bryter ut – utan att ge biverkningar. Pycnogenol är ett barkextrakt som kommer från den franska strandtallen Pinus pinaster. Extraktet har en kraftfull antiinflammatorisk effekt som hindrar histaminerna att frisättas och därför uteblir allergin.

 

Jarmo Hörkkö.

– En allergiattack är en jättesnabb inflammatorisk reaktion. Barkextraktet hämmar den reaktionen nästan lika snabbt. Om du känner att din pollenallergi är på väg att bryta ut, så ta fyra-fem tabletter och tugga dem ordentligt innan du sköljer ner dem med vatten. Då stoppar du upp processen
på fem till åtta minuter, säger finländaren Jarmo Hörkkö som är expert på det inflammationshämmande barkextraktet. 

LÄS OCKSÅ: Barkextrakt räddningen i pollentider

Väldokumenterat 
Barkextraktet är väldokumenterat och det finns drygt 400 publicerade analyser och studier. Det upptäcktes på 50-talet i Frankrike när man förstod att besättningen på ett fartyg inte blev sjuka i skörbjugg under långa resor på haven tack vare att de drack te gjort på barken från en fransk strandtall. Där och då sattes forskning igång som dokumenterade barkextraktets starka antioxidativa och inflammationsdämpande effekt.

  Här i Finland är pycnogenol ett välanvänt extrakt vid pollenallergi. Studier visar att extraktet har en bra effekt på pollen- och gräsallergi samt även vid astma. Den dokumentation som finns är mestadels mot pollen- och gräsallergi. Dessa analyser har visat att det är flavonoiderna i pycnogenol som blockerar frisättningen av histamin i mastcellerna, vilka är viktiga för de inflammatoriska reaktioner som utgör en del av kroppens försvar mot infektioner och andra angrepp. I mastcellen finns små blåsor som innehåller signalsubstanser som kan frigöras och starta en inflammatorisk reaktion. När histaminet stannar kvar i mastcellerna orsakar de ingen skada i kroppen, förklarar Jarmo Hörkkö.

LÄS OCKSÅ: Pycnogenol underlättar för KOL-patienter

Stärker kollagenet
Barken innehåller en unik kombination av viktiga hälsobefrämjande ämnen som procyanidiner, bioflavonoider och fenolsyror. Den starka antioxidativa effekten ger också hjälp om du har andningssvårigheter och de stärker kollagenet vilket gör att vävnaden i näsa och hals inte släpper igenom vätska och därmed minskar eller helt uteblir den allergiska reaktionen. Barkextraktet ökar också produktionen av kväveoxid som i sin tur förbättrar blodcirkulationen i de små kärlen i hjärnan, vilket gör dig mindre trött. 

 

– Det finns två studier på astmatiker, den ena på barn och den andra på vuxna där forskarna lät den ena gruppen få pycnogenol och den andra placebo. Resultaten var i princip detsamma oavsett ålder. Studien på vuxna pågick i fyra veckor medan den på barn varade i tre månader. Bland barnen kunde de som fick barkextraktet minska doserna med astmaspray till var femte dag istället för flera gånger per dag efter studiens slut. Framförallt för växande barn är det en stor fördel att de slipper ta astmaspray dagligen och istället kan ta ett naturligt ämne utan biverkningar och må bra, menar Jarmo Hörkkö.

Av Inger Palm

Några studier: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Exploratory Study to Evaluate the Potential of Pycnogenol for Improving Allergic Rhinitis Symptom och Pycnogenol((R)) in the Management of Asthma och Pycnogenol® Improvements in Asthma Management och Inhibitory Effects of Pycnogenol® (French Maritime Pine Bark Extract) on Airway Inflammation in Ovalbumin-Induced Allergic Asthma och Toll-Like Receptor-Dependent Immunomodulatory Activity of Pycnogenol ® och Inhibitory Effects of Pycnogenol® (French Maritime Pine Bark Extract) on Airway Inflammation in Ovalbumin-Induced Allergic Asthma och Pycnogenol® Improvements in Asthma Management och Effect of Pycnogenol® on an Experimental Rat Model of Allergic Conjunctivitis och French Maritime Pine Bark Extract (Pycnogenol®) Effects on Human Skin: Clinical and Molecular Evidence


Pycnogenol

Barkextraktet har effekt på luftburen allergi, det vill säga pollen. Allergiker får oftast effekt efter några dagar. Bäst är att börja ta tabletterna innan eller direkt när pollensäsongen sätter igång. För snabb effekt kan man prova att tugga på fyra-fem tabletter innan man sväljer.
Allergin kan då dämpas redan efter en kvart. Barken innehåller en unik kombination av viktiga hälsobringande ämnen som procyanidiner, bioflavonoider och fenolsyror. Det är flavonoiderna i extraktet som blockerar frisättningen av histamin så att en allergisk reaktion uteblir. Inflammationer hos astmatiker dämpas också av pycnogenol vilket gör det lättare för dem att andas.
Har du astma kan det dock ta några veckor innan svullnaden i lungorna gått tillbaka. När pollensäsongen kommer brukar astmatiker dessutom känna att deras problem ökar. Barkextraktet sägs även kunna lindra symtom hos de med lungsjuk-domen KOL.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

 

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

 

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

 

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

 

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

 

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

händer håller i hjärna

Ge bränsle åt hjärnan med MCT-olja

Kost

MCT-olja är medellånga mättade fettsyror med fantastiska egenskaper. MCT-oljan tas upp direkt av tarmen och bryts sedan ner i lever till ketoner. Ketonkropparna kan sedan transporteras rakt genom hjärnblodbarriären, utan hjälp av insulin, för att direkt förse hjärnan med energi.