Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Naturligt antihistamin dämpar allergi och astma

Vår, sol och en natur som vaknar upp. Jättehärligt tänker du, men alla är inte stormförtjusta när trädens knoppar brister. För allergiker och astmatiker kan det till och med vara svårt att vistas utomhus. Naturligt antihistamin finns i barken i den franska strandtallen – den kan göra sommarhalvåret behagligt för de som har snuva, rinnande ögon och svårt med andningen.

På våren känns det skönt att få plocka av sig ytterkappan, sitta på utecafé och njuta av solen eller kanske ta en promenad ute i skogen. Men alla med pollenallergi vet att den härliga våren medför problem, och att valet mellan att ha symtom som snuva och rinnande ögon – eller att ta pollenmedicin med starka biverkningar, som trötthet, inte är det allra lättaste.

Men det finns ett naturligt antihistamin-extrakt som stoppar allergiska reaktioner innan de bryter ut – utan att ge biverkningar. Pycnogenol är ett barkextrakt som kommer från den franska strandtallen Pinus pinaster. Extraktet har en kraftfull antiinflammatorisk effekt som hindrar histaminerna att frisättas och därför uteblir allergin.

 

Jarmo Hörkkö.

– En allergiattack är en jättesnabb inflammatorisk reaktion. Barkextraktet hämmar den reaktionen nästan lika snabbt. Om du känner att din pollenallergi är på väg att bryta ut, så ta fyra-fem tabletter och tugga dem ordentligt innan du sköljer ner dem med vatten. Då stoppar du upp processen
på fem till åtta minuter, säger finländaren Jarmo Hörkkö som är expert på det inflammationshämmande barkextraktet. 

LÄS OCKSÅ: Barkextrakt räddningen i pollentider

Väldokumenterat 

Barkextraktet är väldokumenterat och det finns drygt 400 publicerade analyser och studier. Det upptäcktes på 50-talet i Frankrike när man förstod att besättningen på ett fartyg inte blev sjuka i skörbjugg under långa resor på haven tack vare att de drack te gjort på barken från en fransk strandtall. Där och då sattes forskning igång som dokumenterade barkextraktets starka antioxidativa och inflammationsdämpande effekt.

  Här i Finland är pycnogenol ett välanvänt extrakt vid pollenallergi. Studier visar att extraktet har en bra effekt på pollen- och gräsallergi samt även vid astma. Den dokumentation som finns är mestadels mot pollen- och gräsallergi. Dessa analyser har visat att det är flavonoiderna i pycnogenol som blockerar frisättningen av histamin i mastcellerna, vilka är viktiga för de inflammatoriska reaktioner som utgör en del av kroppens försvar mot infektioner och andra angrepp. I mastcellen finns små blåsor som innehåller signalsubstanser som kan frigöras och starta en inflammatorisk reaktion. När histaminet stannar kvar i mastcellerna orsakar de ingen skada i kroppen, förklarar Jarmo Hörkkö.

LÄS OCKSÅ: Pycnogenol underlättar för KOL-patienter

Stärker kollagenet

Barken innehåller en unik kombination av viktiga hälsobefrämjande ämnen som procyanidiner, bioflavonoider och fenolsyror. Den starka antioxidativa effekten ger också hjälp om du har andningssvårigheter och de stärker kollagenet vilket gör att vävnaden i näsa och hals inte släpper igenom vätska och därmed minskar eller helt uteblir den allergiska reaktionen. Barkextraktet ökar också produktionen av kväveoxid som i sin tur förbättrar blodcirkulationen i de små kärlen i hjärnan, vilket gör dig mindre trött. 

 

– Det finns två studier på astmatiker, den ena på barn och den andra på vuxna där forskarna lät den ena gruppen få pycnogenol och den andra placebo. Resultaten var i princip detsamma oavsett ålder. Studien på vuxna pågick i fyra veckor medan den på barn varade i tre månader. Bland barnen kunde de som fick barkextraktet minska doserna med astmaspray till var femte dag istället för flera gånger per dag efter studiens slut. Framförallt för växande barn är det en stor fördel att de slipper ta astmaspray dagligen och istället kan ta ett naturligt ämne utan biverkningar och må bra, menar Jarmo Hörkkö.

Av Inger Palm

Några studier: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Exploratory Study to Evaluate the Potential of Pycnogenol for Improving Allergic Rhinitis Symptom och Pycnogenol((R)) in the Management of Asthma och Pycnogenol® Improvements in Asthma Management och Inhibitory Effects of Pycnogenol® (French Maritime Pine Bark Extract) on Airway Inflammation in Ovalbumin-Induced Allergic Asthma och Toll-Like Receptor-Dependent Immunomodulatory Activity of Pycnogenol ® och Inhibitory Effects of Pycnogenol® (French Maritime Pine Bark Extract) on Airway Inflammation in Ovalbumin-Induced Allergic Asthma och Pycnogenol® Improvements in Asthma Management och Effect of Pycnogenol® on an Experimental Rat Model of Allergic Conjunctivitis och French Maritime Pine Bark Extract (Pycnogenol®) Effects on Human Skin: Clinical and Molecular Evidence


Pycnogenol

Barkextraktet har effekt på luftburen allergi, det vill säga pollen. Allergiker får oftast effekt efter några dagar. Bäst är att börja ta tabletterna innan eller direkt när pollensäsongen sätter igång. För snabb effekt kan man prova att tugga på fyra-fem tabletter innan man sväljer.
Allergin kan då dämpas redan efter en kvart. Barken innehåller en unik kombination av viktiga hälsobringande ämnen som procyanidiner, bioflavonoider och fenolsyror. Det är flavonoiderna i extraktet som blockerar frisättningen av histamin så att en allergisk reaktion uteblir. Inflammationer hos astmatiker dämpas också av pycnogenol vilket gör det lättare för dem att andas.
Har du astma kan det dock ta några veckor innan svullnaden i lungorna gått tillbaka. När pollensäsongen kommer brukar astmatiker dessutom känna att deras problem ökar. Barkextraktet sägs även kunna lindra symtom hos de med lungsjuk-domen KOL.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.