Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Naturligt antihistamin dämpar allergi och astma

Pycnogenol

Barkextraktet har effekt på luftburen allergi, det vill säga pollen. Allergiker får oftast effekt efter några dagar. Bäst är att börja ta tabletterna innan eller direkt när pollensäsongen sätter igång. För snabb effekt kan man prova att tugga på fyra-fem tabletter innan man sväljer.
Allergin kan då dämpas redan efter en kvart. Barken innehåller en unik kombination av viktiga hälsobringande ämnen som procyanidiner, bioflavonoider och fenolsyror. Det är flavonoiderna i extraktet som blockerar frisättningen av histamin så att en allergisk reaktion uteblir. Inflammationer hos astmatiker dämpas också av pycnogenol vilket gör det lättare för dem att andas.
Har du astma kan det dock ta några veckor innan svullnaden i lungorna gått tillbaka. När pollensäsongen kommer brukar astmatiker dessutom känna att deras problem ökar. Barkextraktet sägs även kunna lindra symtom hos de med lungsjuk-domen KOL.

Vår, sol och en natur som vaknar upp. Jättehärligt tänker du, men alla är inte stormförtjusta när trädens knoppar brister. För allergiker och astmatiker kan det till och med vara svårt att vistas utomhus. Naturligt antihistamin finns i barken i den franska strandtallen – den kan göra sommarhalvåret behagligt för de som har snuva, rinnande ögon och svårt med andningen.

På våren känns det skönt att få plocka av sig ytterkappan, sitta på utecafé och njuta av solen eller kanske ta en promenad ute i skogen. Men alla med pollenallergi vet att den härliga våren medför problem, och att valet mellan att ha symtom som snuva och rinnande ögon – eller att ta pollenmedicin med starka biverkningar, som trötthet, inte är det allra lättaste.

Men det finns ett naturligt antihistamin-extrakt som stoppar allergiska reaktioner innan de bryter ut – utan att ge biverkningar. Pycnogenol är ett barkextrakt som kommer från den franska strandtallen Pinus pinaster. Extraktet har en kraftfull antiinflammatorisk effekt som hindrar histaminerna att frisättas och därför uteblir allergin.

 

Jarmo Hörkkö.

– En allergiattack är en jättesnabb inflammatorisk reaktion. Barkextraktet hämmar den reaktionen nästan lika snabbt. Om du känner att din pollenallergi är på väg att bryta ut, så ta fyra-fem tabletter och tugga dem ordentligt innan du sköljer ner dem med vatten. Då stoppar du upp processen
på fem till åtta minuter, säger finländaren Jarmo Hörkkö som är expert på det inflammationshämmande barkextraktet. 

LÄS OCKSÅ: Barkextrakt räddningen i pollentider

Väldokumenterat 
Barkextraktet är väldokumenterat och det finns drygt 400 publicerade analyser och studier. Det upptäcktes på 50-talet i Frankrike när man förstod att besättningen på ett fartyg inte blev sjuka i skörbjugg under långa resor på haven tack vare att de drack te gjort på barken från en fransk strandtall. Där och då sattes forskning igång som dokumenterade barkextraktets starka antioxidativa och inflammationsdämpande effekt.

  Här i Finland är pycnogenol ett välanvänt extrakt vid pollenallergi. Studier visar att extraktet har en bra effekt på pollen- och gräsallergi samt även vid astma. Den dokumentation som finns är mestadels mot pollen- och gräsallergi. Dessa analyser har visat att det är flavonoiderna i pycnogenol som blockerar frisättningen av histamin i mastcellerna, vilka är viktiga för de inflammatoriska reaktioner som utgör en del av kroppens försvar mot infektioner och andra angrepp. I mastcellen finns små blåsor som innehåller signalsubstanser som kan frigöras och starta en inflammatorisk reaktion. När histaminet stannar kvar i mastcellerna orsakar de ingen skada i kroppen, förklarar Jarmo Hörkkö.

LÄS OCKSÅ: Pycnogenol underlättar för KOL-patienter

Stärker kollagenet
Barken innehåller en unik kombination av viktiga hälsobefrämjande ämnen som procyanidiner, bioflavonoider och fenolsyror. Den starka antioxidativa effekten ger också hjälp om du har andningssvårigheter och de stärker kollagenet vilket gör att vävnaden i näsa och hals inte släpper igenom vätska och därmed minskar eller helt uteblir den allergiska reaktionen. Barkextraktet ökar också produktionen av kväveoxid som i sin tur förbättrar blodcirkulationen i de små kärlen i hjärnan, vilket gör dig mindre trött. 

 

– Det finns två studier på astmatiker, den ena på barn och den andra på vuxna där forskarna lät den ena gruppen få pycnogenol och den andra placebo. Resultaten var i princip detsamma oavsett ålder. Studien på vuxna pågick i fyra veckor medan den på barn varade i tre månader. Bland barnen kunde de som fick barkextraktet minska doserna med astmaspray till var femte dag istället för flera gånger per dag efter studiens slut. Framförallt för växande barn är det en stor fördel att de slipper ta astmaspray dagligen och istället kan ta ett naturligt ämne utan biverkningar och må bra, menar Jarmo Hörkkö.

Av Inger Palm

Några studier: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Exploratory Study to Evaluate the Potential of Pycnogenol for Improving Allergic Rhinitis Symptom och Pycnogenol((R)) in the Management of Asthma och Pycnogenol® Improvements in Asthma Management och Inhibitory Effects of Pycnogenol® (French Maritime Pine Bark Extract) on Airway Inflammation in Ovalbumin-Induced Allergic Asthma och Toll-Like Receptor-Dependent Immunomodulatory Activity of Pycnogenol ® och Inhibitory Effects of Pycnogenol® (French Maritime Pine Bark Extract) on Airway Inflammation in Ovalbumin-Induced Allergic Asthma och Pycnogenol® Improvements in Asthma Management och Effect of Pycnogenol® on an Experimental Rat Model of Allergic Conjunctivitis och French Maritime Pine Bark Extract (Pycnogenol®) Effects on Human Skin: Clinical and Molecular Evidence


Pycnogenol

Barkextraktet har effekt på luftburen allergi, det vill säga pollen. Allergiker får oftast effekt efter några dagar. Bäst är att börja ta tabletterna innan eller direkt när pollensäsongen sätter igång. För snabb effekt kan man prova att tugga på fyra-fem tabletter innan man sväljer.
Allergin kan då dämpas redan efter en kvart. Barken innehåller en unik kombination av viktiga hälsobringande ämnen som procyanidiner, bioflavonoider och fenolsyror. Det är flavonoiderna i extraktet som blockerar frisättningen av histamin så att en allergisk reaktion uteblir. Inflammationer hos astmatiker dämpas också av pycnogenol vilket gör det lättare för dem att andas.
Har du astma kan det dock ta några veckor innan svullnaden i lungorna gått tillbaka. När pollensäsongen kommer brukar astmatiker dessutom känna att deras problem ökar. Barkextraktet sägs även kunna lindra symtom hos de med lungsjuk-domen KOL.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

 

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

 

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.