Nej, ägg höjer inte ditt kolesterol

Fakta

Så kokar du det perfekta ägget: 

1. Koka upp 1,5 liter vatten i en kastrull. Mängden kommer precis att täcka äggen när du snart lägger i dem.
2. Flytta kastrullen från den varma spisplattan när vattnet kokar.
3. Lägg i dina ägg kastrullen försiktigt så de inte går sönder. Är du extra noggrann kan du ta hjälp av en sked.
4. Ställ tillbaka kastrullen på den avstängda spisplattan och låt stå i en minut (vattnet kokar aldrig).
5. Flytta kastrullen från spisplattan, lägg på kastrullocket och låt stå i tio minuter.
6. Skölj äggen i kallt vatten.
Klart!

Tips!
Är äggvitan för löskokt men äggulan bra kan du öka tiden på den avstängda plattan med 1,5 minuter. Är äggulan för löskokt ökar du tiden från 10 till 11 minuter.
Variationer beror på äggens storlek, vattenmängd samt värmegraden i den avstängda spisplattan.
Misslyckas man och äggen är allt för löskokta, så gör äggröra.
Källa: Kureras blogg Sparrissoldaten - en blogg om mat som får ta tid av Richard Koivusalo.

Viktigt: Väl ekologiska ägg. Detta främst för att behålla de fördelar som finns i ägg, såsom bra fetter, protein och god näring. Samt för att äta rent och utan gifter och för att stödja KRAV-märkta bönder.

Undviker du ägg för att du tror att de höjer kolesterolet?
Det finns en vanlig föreställning om att ägg är något man inte ska äta så mycket av – men den stämmer inte, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Nej, ägg är inte farligt. Faktum är att få livsmedel som är så nyttiga som just ägg.

“Det finns en missuppfattning om att det skulle vara farligt att äta ägg. Det stämmer inte, ägg är tvärtom bra mat.”
Det vet många av Kureras läsare redan men så inleder Livsmedelsverket sitt pressmeddelande.

Läs också: Därför ska du frossa i ägg!

 

Fullspäckade av näring
Ägg är en bra källa till protein och mycket annan näring. Äggulan innehåller en del fett, både mättat, enkelomättat och fleromättat fett samt vitaminerna A, D och E, B12, riboflavin och folat, plus viktiga mineraler som jod, järn, kalcium, zink och selen.

Läs också: Näringsexperten om varför ägg är världens bästa mellanmål

Kroppen kompenserar för kolesterolet
Ägg innehåller också kolesterol. Men de flesta kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Anledningen är att friska människor har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol.

Läs också: Ägg bra för både blodfetter och midjemått

…förutsatt att man inte har störd kolesterolomsättning
Det finns personer som har en störd kolesterolomsättning. I detta fall kan kolesterol från maten behöva begränsas. Det är i så fall något vården ska ge dig information om.
Är du osäker så fråga.

Läs också: Det visste du (kanske) inte om ägg

Råden: Ät mer nyttiga fetter och färre charkprodukter 
Livsmedelsverket skriver vidare i sitt pressmeddelande att det aktuella rådet för den som vill minska risken för hjärt- och kärlsjukdom är att äta mer av mat som bidrar med nyttiga fetter, till exempel fisk och vegetabiliska oljor, och mindre av mat med onyttiga fetter, till exempel korv, bacon och smör.

► Läs också: Därför ska du äta fiskolja

Härifrån kom myten om att ägg är farligt
Rådet att kraftigt begränsa mängden ägg kom 1971 från Socialstyrelsen som då hade hand om rekommendationer kring mat, men försvann lika snabbt igen 1976.

► Läs också – Läkaren: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer 

Av Isabelle Hedander


Fakta

Så kokar du det perfekta ägget: 

1. Koka upp 1,5 liter vatten i en kastrull. Mängden kommer precis att täcka äggen när du snart lägger i dem.
2. Flytta kastrullen från den varma spisplattan när vattnet kokar.
3. Lägg i dina ägg kastrullen försiktigt så de inte går sönder. Är du extra noggrann kan du ta hjälp av en sked.
4. Ställ tillbaka kastrullen på den avstängda spisplattan och låt stå i en minut (vattnet kokar aldrig).
5. Flytta kastrullen från spisplattan, lägg på kastrullocket och låt stå i tio minuter.
6. Skölj äggen i kallt vatten.
Klart!

Tips!
Är äggvitan för löskokt men äggulan bra kan du öka tiden på den avstängda plattan med 1,5 minuter. Är äggulan för löskokt ökar du tiden från 10 till 11 minuter.
Variationer beror på äggens storlek, vattenmängd samt värmegraden i den avstängda spisplattan.
Misslyckas man och äggen är allt för löskokta, så gör äggröra.
Källa: Kureras blogg Sparrissoldaten - en blogg om mat som får ta tid av Richard Koivusalo.

Viktigt: Väl ekologiska ägg. Detta främst för att behålla de fördelar som finns i ägg, såsom bra fetter, protein och god näring. Samt för att äta rent och utan gifter och för att stödja KRAV-märkta bönder.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

palmolja_biodiesel

Palmolja i biodiesel är skadlig för miljön – nu stoppas skattelättnaden

Eko/miljö

Ett led i att minska koldioxidutsläppen är att gå över till drivmedel från förnyelsebara källor, något som gjort att det blivit populärt med biodiesel. Men biodiesel är inte fullt så miljövänligt som det framställs och i november beslutade regeringen stoppa skattelättnaden till PFAD – den restprodukt från palmolja som återfinns i mycket av den biodiesel som finns på marknaden.

Borrelia kan bli en utdragen historia

Naturlig hälsa

Den som blev biten av en fästing i somras och fick antibiotika tror kanske att faran är över och för många är den det. Den som har starkt immunförsvar klarar sig oftast bra och slipper fortsatta besvär men en borreliainfektion kan bli en långdragen och plågsam historia.

spiral

Läkemedelsverket JO-anmält efter larm om kopparspiral

Allmänt

Antalet anmälningar om biverkningar kopplade till det hormonfria preventivmedlet kopparspiral har ökat avsevärt på senare år. Läkemedelsverket får nu kritik av kvinnor som menar att man inte tagit deras misstankar på allvar och flera har nu anmält Läkemedelsverket till Justitieombudsmannen.

Hudexperten: Så vårdar du din vinterhud

Hud

Olika årstider innebär olika påfrestning och olika behov för såväl huden som resten av kroppen, det kan därför vara en fördel  att anpassa både hudvård och kost efter säsong. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström ger tips om hur vi bäst vårdar huden under årets kalla månader.

Så slapp Lotta sin krånglande mage

Mage

Lottas mage har krånglat så länge hon kan minnas. Och efter en rad undersökningar hade hon resignerat inför att hon var ett "magbarn", en som ständigt hade kramper, förstoppningar, diarréer och magknip. Det var den ena hundens magonda som blev väckarklockan, för när Lotta vårdat sin hund tillbaka till en frisk mage tog hon även itu med sin egen. Att stötta matsmältningen löste ett livslångt problem.

frallor

Glutenfria småfrallor

Recept

Vad passar bättre till grytor och soppor än gott nybakat bröd? Dessa små frallor är helt glutenfria och passar lika väl som tillbehör till maten som på frukostbordet. Frallorna är enkla att göra men kräver lite jästid för att de ska bli som allra bäst.

Havtorn – det lilla bäret med de stora egenskaperna

Naturlig hälsa

Det orangea lilla havtornsbäret ser inte mycket ut för världen men har i årtusenden använts för sina helande egenskaper, inte minst för torra slemhinnor. På en av de renaste platserna i världen, den tibetanska platån, växer havtornsbär i ett ekosystem helt utan kemisk påverkan. Växtförhållandena gör bären extra näringstäta. Tina Yuen är läkare och driver världens största ekologiska havtornsodling i Tibet, här berättar hon mer om bärets egenskaper.

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

En femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av depression och ännu fler av nedstämdhet och oro. Naturen har mycket att erbjuda, både i förebyggande av psykisk ohälsa och när nedstämdheten är ett faktum. Här är fem tips.

Henrik Ennarts tips för lyckliga magar

Mage

I sina böcker om mag- och tarmfloran berättar vetenskapsjournalisten Henrik Ennart om de mikrober som befolkar vårt inre och hur de påverkar vårt mående på många plan. Här följer några av de tips som Henrik nämner i sina böcker som bidrar till en balanserad tarmflora

fyra goda och nyttiga godisbitar

Fira första advent med nyttiga godsaker

Recept

Inget adventsfirande ska behöva vara tråkigt bara för att man väljer att äta hälsosamt och dra ned på raffinerat socker – tvärtom. Det finns många goda alternativ för den som vill prova lite nyttigare varianter. Dessa favoriter i repris är signerade Karin Haglund.

test_serum

Kureras skönhetspanel testar: Serum

Hud

Serum är dyrbara droppar som kan göra små underverk för huden. Kureras hudvårdspanel har låtit känslan i huden tala när den testat sig igenom sex ganska olika serum – och i hård konkurrens hittat en favorit.

Ny metod underlättar upptäckten av KOL

Forskning

En ny studie har resulterat i en förbättrad diagnosmetod för kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Förhoppningen är att metoden, som har både praktiska och ekonomiska fördelar jämfört med spirometri, snabbt ska komma ut på marknaden.

Knapriga mandelvåfflor till vardag och fest

Recept

Våfflor kan ätas både med söta och salta tillbehör. Denna glutenfria variant är baserad på mandelmjöl och glutenfritt havre och kan ätas till såväl frukost och lunch som till dessert. Njut med hallonsylt, äppelmos eller varför inte en matig hummus. 

Beröring ger bättre sömn

Hälsa

Beröring och god sömn – hänger det ihop? Ja, säger forskningen, främst på grund av kroppens eget må bra-hormon oxytocin. Har du ingen att ligga sked med kan ett varmt bad eller ett tungt täcke funka.

suzanne

Suzanne sänkte blodtrycket på naturlig väg

Naturlig hälsa

Suzanne Elgström sökte läkare för yrsel och trötthet – och fick ett chockbesked om alldeles för högt blodtryck. De ordinerade blodtrycksmedicinerna gav svåra biverkningar och efter att ha provat flera olika fick hon rådet att skippa dem. Men blodtrycket behövde ju sänkas, och till sist hittade Suzanne ett tomatextrakt som kunde göra just det.