Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

New York satsar på hälsa – förbjuder Bisfenol A i kvitton

New York satsar på hälsa och miljö och planerar att införa förbud mot papperskvitton belagda med det hormonstörande ämnet Bisfenol A. Kemikalien misstänkts bidra till att utlösa flera cancersjukdomar och är vanligt i kassakvitton men även i andra produkter.

De nya riktlinjerna kommer att förbjuda användningen av de flesta papperskvitton. Handlare och banker uppmanas att som alternativ tillhandahålla elektroniska kvitton eller kvitton tillverkade av återvunnet papper. Upprepade överträdelser mot de nya bestämmelserna kan komma att ge dryga böter.

Kopplat till övervikt och cancer
Katherine Reeves, epidemiolog från College of Massachusetts som undersökt kopplingen mellan BPA och flera cancerformer är positiv till lagstiftningen. Enligt henne tyder analyser på att ämnet även kan vara relaterat till viktproblem och hormonrelaterad cancer. BPA är sedan tidigare förbjudet att användas i nappflaskor och muggar till barn. Däremot tillåts det fortfarande i olika livsmedelsförpackningar, konservburkar och flaskor.

 

LÄS OCKSÅ: 37 bisfenoler kan vara hormonstörande

Inga bevis enligt annan studie
Alla instämmer dock inte i kritiken mot Bisfenol A i kvitton, en talesperson för kemikalieindustrin hänvisar till en studie enligt vilken det inte går att påvisa någon koppling mellan bestrukna kvitton och hälsorisker.

LÄS OCKSÅ: Hormonstörande ämnen i vanliga hudvårdsprodukter

Åtgärder för att främja hälsa
Förbudet är ett led i de åtgärder New Yorks lagstiftare nyligen vidtagit för att främja hälsa och miljö och allmänt välbefinnande. Snart kommer även ett förbud mot plastpåsar. Något man hoppas ska kunna bidra till att motverka att plasten kommer ut i miljön, där den kan orsaka skador på ekosystem och vattendrag. Även smaksatta e-cigaretter kommer att förbjudas.

LÄS OCKSÅ: Förpackningar för livsmedel innehåller förbjudna miljögifter

Förstärkt djurskydd
Dessutom förstärks djurskyddet och från 2020 kommer det vara förbjudet att sälja gåsleverpastej som produceras genom att man övergöder gäss.

Av redaktionen

Källa: Daily Mail


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

 

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.