Vilket väder. Bara regn, regn och regn. Dagens tänkta rullskidspass fick bli löparpass istället. Det är ju vansinnigt halt att köra rullskidor bland dyngsura löv.
Det blev i alla fall ett skönt men givetvis blött pass på 18,5 km i tänkt Vancouvertempo, alltså strax under 5 minuter per kilometer. Nu är det bara att hålla tummarna att det är lite torrare i morgon.
I kväll blir det middag hos FavoritUffe, hans Anna och deras superkoola lillkille Viktor. Det ska bli kanonkul då det var ett tag sedan vi sågs allihopa. Uffe erbjuder dessutom en fantastisk service. Han kommer och hämtar oss här hemma. Snacka om lyx. Bonuspoäng i min bok till dig Uffe!
Så var det det här med det utlovade gulaschreceptet
Det här behöver du:
Cirka 800 gram nötkött typ grytbitar skuret i mindre bitar (det går annars bra med bog eller skinka av gris också).
2 hackade gula lökar.
4 paprikor skurna i mindre bitar. Gärna 2 röda och 2 gula.
1-2 hackade vitlöksklyftor.
Cirka 1 dl hönsbuljong (gärna hemgjord förstås).
3 matskedar paprikapulver. Helst rökt spansk (jag brukar ta 2 msk spansk och 1 msk vanlig för annars så blir jag så svettig ;))
Smör och olja för stekning och salt och peppar förstås.
2-300 gram surkål.
3-4 dl creme fraiche (Riktig!!! Inget larv med lågfettsfraische).
Fräs köttet i vanlig stekpanna så det får yta och flytta det därefter över till typ en gjutjärnsgryta som står på svag värme. Tillsätt parikapulvret och låt det stå på svag värme.
Fräs paprikan, löken och vitlöken i stekpannan och lägg över det i grytan. Därefter häller du i hönsbuljongen.
Tillsätt vatten så att allt kan kokas ihop. Jag brukar inte täcka helt utan kanske upp till 80 procent.
Låt allt sedan stå och puttra i cirka 45-50 minuter och kolla därefter att köttet känns mört.
När köttet är okej brukar jag ta i en klick creme fraiche, salt och peppar och sen är det bara att lägga i surkålen och blanda ihop.
Servera sedan i djupa tallrikar med möjlighet att toppa med creme fraiche.
Smaklig spis!!!
Här är den lite starkare, rökta paprikan. Ibland är den svår att få tag i. En gång hittade jag en från Santa Maria men denna som syns på bilden fanns på Cajsa Warg. Hittar ni ingen så funkar det faktiskt bra med vanligt paprikapulver också.
Låter vansinnigt gott! Ska göra i helgen! 🙂