Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Niklas Cederberg

Rapport från Vasaloppet 2014 (Del 1)

Att sammanfatta Vasaloppet 2014 är inte lätt. Enklast hade väl varit om man kunde säga att det gick som på räls men det gjorde det ju verkligen inte. Detta var nog ett av de tuffaste lopp jag deltagit i.

Jag tror de flesta känner till att man brottats med snöbristen uppe i Dalarna. Tövädret har ju ställt till det ordentligt i år och det är bara att gratulera arrangörerna att man lyckats få ihop en så okej som det trots allt blev till slut. Jag vågar inte tänka på hur mycket jobb som lagts ner för att få ihop årets Vasaloppsvecka. Vi är nog ett antal som är besvikna på både det ena och det andra men om man verkligen tittar på förutsättningarna så lyckades arrangörerna få till det fantastiskt bra.

Min Vasaloppsdag började i alla fall i Orsa 03:50 på söndagsmorgonen. Kvickt på med kläderna. Kollar tempen i Sälen. Jepp, som jag trodde. Nån minusgrad. Jag kommer behöva täcka gårdagens pålagda klister med burkvalla så jag slipper underfrysning. Detta ska jag göra när jag kommer fram till startfållan.

Tina startar bilen 04:20 och så ger vi oss av mot starten i Berga by. När vi är i höjd med Fiskarheden tar det tvärstopp. Kö! Jag börjar bli lite nervös men än så länge så finns det ju gott om tid. Eller? Minutrarna går och det går verkligen sakta framåt. Strax efter sju så ser vi att folk börjar gå ur bilarna och ta sig gående eller halvspringande bort mot Berga. När klockan är 07:40 får jag får till slut hoppa ur bilden själv och springa mot starten. Som tur är var vi inte för långt ifrån men jag behövde ju besöka en av toaletterna först. Kö där också 🙁 Det är redan försent att lägga ut skidorna i startfållan så det är bara att bita i det sura äpplet. Jag kommer hamna sist i mitt startled. Fem minuter i åtta glider jag in i mitt led och hinner precis dra på mig skidorna och stavarna innan starten går. Äntligen på väg.

infor_starten_2014Under tiden så är det massor av människor som inte hunnit till starten på grund av trafiken. Tina har berättat att hon bland annat såg en hel buss som kom åkande full med besvikna skidåkare efter starten gått.

Ni kanske kommer ihåg att jag planerade att lägga på lite burkvalla innan starten. Ja, ni gissade rätt. Detta hann jag förstås inte. Självklart fryser det så fort skidorna står stilla så det är bara att gnida skidorna mot snön allt man kan medan man sakteliga tar sig mot den första långa klassiska uppförsbacken som de flesta nog sett på TV någon gång.

På grund av töandet så är sträckan upp mot backen lite omarrangerad vilket gör att det blir färre spår i bredd. Detta är dock inget större problem och faktiskt känns det som att de där första kilometrarna går lite smidigare än vanligt.

Väl uppe är det bara att sätta igång att köra. Spåren är inte precis optimala (ganska lösa och sladdriga) men det funkar hyfsat och skidorna går riktigt bra så länge jag står kvar i samma spår. Nu startar stakningen uppe på myrarna. Go, go, go!

Fortsättning följer i morgon


One comment on “Rapport från Vasaloppet 2014 (Del 1)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Sörmlandsleden

Sörmlandsleden

Löpning

Jag har det himla bra förspänt då jag har Sörmlandsleden runt knuten på landet. Hela leden innehåller ju 100 mils vandringsled över det natursköna Sörmland. Snacka om möjligheter. Har jag utnyttjat detta då? Näe inte precis. Det tog skamliga 45 år för mig att komma på att jag kunde springa där också. Visst har jag vandrat […]

Sommarpresent

Sommarpresent

Löpning

Ni som följt mig har nog sett att det ibland blir ett och annat trailpass för att variera den vanliga asfaltslöpningen. Detta uppskattar jag så mycket att jag framöver kommer öka på den dosen. Jag gillar ju både naturupplevelsen och den lite mer “aktiva” löpningen där man istället för det enformiga matandet på asfalt får […]

Riktigt nöjd…

Riktigt nöjd…

Löpning

…trots att jag blev fälld i en nedförsbacke, GPS-klockarmbandet gick sönder, regnet öste ner och att jag missade kvalgränsen till Boston Marathon med lite mer än två minuter… Ingen har väl undgått att det regnade ett antal millimeter på oss som rände runt Stockholm Marathon i lördags. Personligen tyckte jag inte det gjorde så mycket […]

Sista veckan innan Stockholm Marathon

Sista veckan innan Stockholm Marathon

Förberedelser

Nu börjar det dra ihop sig till årets Stockholm Marathon. Efter en tung vår känns det som om jag faktiskt är hyfsat “på banan”. Den senaste månadens träning har ju flutit på riktigt bra.  Kommande vecka handlar för mig om att hålla igång benen och skaffa ett rejält löpsug inför lördagens strapats. Viktigt är ju också att komma […]

32 dagars running streak avklarat!

32 dagars running streak avklarat!

Löpning

Så där ja. 32 pass under 32 dagar är avklarat. Men… …jag har ju räknat fel i kalendern. Om man tittar på markeringen så ska jag ju köra ett pass i dag också. Det blir alltså 33 dagars running streak totalt. Jag lovar däremot att jag tar lite ledigt i morgon. Eller… För att kort […]

Sista långpasset innan maran?

Sista långpasset innan maran?

Löpning

Det gick bra. Vädret var skönt och foten höll. Nu måste jag bara få upp farten lite. Gårdagens långdistanspass på 34 kilometer förflöt precis som jag planerat. Inga skavanker eller andra otrevliga överraskningar alltså. Det blev ett bra kvitto på att jag är på hyfsat rätt väg. Jag testade även att dra på lite mellan […]

Kanske inte undra på

Kanske inte undra på

Löpning

Jag satt och kollade lite bilder från lördagens trailpass och hittade ovanstående. När jag såg den så förstod jag ju. Kanske inte undra på att jag har haft vissa känningar i fötterna. Nu har jag av säkerhetsskäl tagit det försiktigt i tre dagar. Det har både varit lugn hastighet och lagom sträckor (8, 4 och […]

Lördagstrail

Lördagstrail

Löpning

I lördags var jag ute på en skön skogstur med Freddie. Att springa i både banad och obanad skogsterräng är en perfekt variation om man som jag oftast nöter asfalt. Eftersom underlaget varierar hela tiden får man en mycket bra träning för både balans och styrka i fötter och vader. Det är ju helt andra muskelgrupper […]

Bromsa inte i nedförsbacken!

Bromsa inte i nedförsbacken!

Löpning

Vi är många som lägger mycket tid på träning i backe. Uppför ja, men hur är det egentligen med nedförstekniken? Nu är jag inget direkt löpteknikgeni men jag kan ju lätt se att de flesta springer ganska galet när det är dags för nedförslöpning. Det vanliga man ser är ju en bakåtlutat stil där fötterna […]