Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Niklas Cederberg

Öka stegfrekvensen

stegfrekvens

Lite "hardcoretema" idag men jag tror att de flesta löpare kan ha nytta av att öka sin stegfrekvens en smula.

Stegfrekvensen är ju ett spännande ämne som diskuterats en hel del under åren. Grundtanken är att man skall minska belastningen på ben, knän och vrister genom att ta fler och därmed kortare steg. Att man dessutom får mer flyt i steget, en bättre löpekonomi och snabbare löptider ska man ju verkligen inte förkasta heller.

180 steg i minuten brukar vara det vanligaste målet för oss maratonlöpare om man får tro alla experter därute och det var med detta i tankarna jag drog iväg på mitt tisdagspass. Min tanke var att försöka öka stegfrekvensen under olika delar av passet för att se hur det påverkade min löpning.

Efter fem kilometers löpning var det dags att testa frekvensen och det visade sig att jag pinnade på rätt bra med cirka 170 steg per minut. En liten taktökning gjorde att jag nådde 180 efter någon kilometer och detta kändes riktigt bra. Bra push utan allt mycket större energiåtgång.

Vid femton kilometer var det dags att testa igen och det visade sig att jag fallit tillbaka till 170 men utan något jättestort besvär var jag uppe på 180 igen. Härligt och bra för självförtroendet.

Nästa test var vid 24 kilometer och här var det däremot tuffare. Stegfrekvensen hade minskat och jag fick lägga till lite extra "j...ar anamma" för att komma upp i 180 igen. Men det gick. Det var dessutom riktigt kul att kolla kilometertiden efter så här pass lång löpning.

Jag tror stenhårt på detta och kommer jobba vidare med att öka frekvensen till denna nivå framöver. Det lär inte vara gjort i en handvändning men lyckan är ju som sagt att vara på väg...

Hur mäter man stegfrekvensen då? Jag mätte varje steg på en fot under 60 sekunder och dubblade det. Ganska enkelt alltså. Ni som vill ha hjälp under träningen kan ju ladda ner en metronom till er mobil eller varför inte sätta ihop en Spotifylista med musik i 180 bpm. Det florerar många sådana listor ute på nätet som man säkert kan dra nytta av.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skriv ut artikel


Sörmlandsleden

Sörmlandsleden

Löpning

Jag har det himla bra förspänt då jag har Sörmlandsleden runt knuten på landet. Hela leden innehåller ju 100 mils vandringsled över det natursköna Sörmland. Snacka om möjligheter. Har jag utnyttjat detta då? Näe inte precis. Det tog skamliga 45 år för mig att komma på att jag kunde springa där också. Visst har jag vandrat […]

Sommarpresent

Sommarpresent

Löpning

Ni som följt mig har nog sett att det ibland blir ett och annat trailpass för att variera den vanliga asfaltslöpningen. Detta uppskattar jag så mycket att jag framöver kommer öka på den dosen. Jag gillar ju både naturupplevelsen och den lite mer “aktiva” löpningen där man istället för det enformiga matandet på asfalt får […]

Riktigt nöjd…

Riktigt nöjd…

Löpning

…trots att jag blev fälld i en nedförsbacke, GPS-klockarmbandet gick sönder, regnet öste ner och att jag missade kvalgränsen till Boston Marathon med lite mer än två minuter… Ingen har väl undgått att det regnade ett antal millimeter på oss som rände runt Stockholm Marathon i lördags. Personligen tyckte jag inte det gjorde så mycket […]

Sista veckan innan Stockholm Marathon

Sista veckan innan Stockholm Marathon

Förberedelser

Nu börjar det dra ihop sig till årets Stockholm Marathon. Efter en tung vår känns det som om jag faktiskt är hyfsat “på banan”. Den senaste månadens träning har ju flutit på riktigt bra.  Kommande vecka handlar för mig om att hålla igång benen och skaffa ett rejält löpsug inför lördagens strapats. Viktigt är ju också att komma […]

32 dagars running streak avklarat!

32 dagars running streak avklarat!

Löpning

Så där ja. 32 pass under 32 dagar är avklarat. Men… …jag har ju räknat fel i kalendern. Om man tittar på markeringen så ska jag ju köra ett pass i dag också. Det blir alltså 33 dagars running streak totalt. Jag lovar däremot att jag tar lite ledigt i morgon. Eller… För att kort […]

Sista långpasset innan maran?

Sista långpasset innan maran?

Löpning

Det gick bra. Vädret var skönt och foten höll. Nu måste jag bara få upp farten lite. Gårdagens långdistanspass på 34 kilometer förflöt precis som jag planerat. Inga skavanker eller andra otrevliga överraskningar alltså. Det blev ett bra kvitto på att jag är på hyfsat rätt väg. Jag testade även att dra på lite mellan […]

Kanske inte undra på

Kanske inte undra på

Löpning

Jag satt och kollade lite bilder från lördagens trailpass och hittade ovanstående. När jag såg den så förstod jag ju. Kanske inte undra på att jag har haft vissa känningar i fötterna. Nu har jag av säkerhetsskäl tagit det försiktigt i tre dagar. Det har både varit lugn hastighet och lagom sträckor (8, 4 och […]

Lördagstrail

Lördagstrail

Löpning

I lördags var jag ute på en skön skogstur med Freddie. Att springa i både banad och obanad skogsterräng är en perfekt variation om man som jag oftast nöter asfalt. Eftersom underlaget varierar hela tiden får man en mycket bra träning för både balans och styrka i fötter och vader. Det är ju helt andra muskelgrupper […]

Bromsa inte i nedförsbacken!

Bromsa inte i nedförsbacken!

Löpning

Vi är många som lägger mycket tid på träning i backe. Uppför ja, men hur är det egentligen med nedförstekniken? Nu är jag inget direkt löpteknikgeni men jag kan ju lätt se att de flesta springer ganska galet när det är dags för nedförslöpning. Det vanliga man ser är ju en bakåtlutat stil där fötterna […]

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 3)