Niklas Cederberg

Sommarpresent

Ni som följt mig har nog sett att det ibland blir ett och annat trailpass för att variera den vanliga asfaltslöpningen. Detta uppskattar jag så mycket att jag framöver kommer öka på den dosen. Jag gillar ju både naturupplevelsen och den lite mer "aktiva" löpningen där man istället för det enformiga matandet på asfalt får ett mycket mer varierat pass där varje stegistättning är viktig.

I går gav jag mig därför en sommarpresent – ett par trailskor. Det blev ett par Salomon Fellcross 3 som ska hjälpa mig att ta mig genom terrängen på ett tryggt sätt framöver.

niklas–trailskor

Självklart var jag het på gröten och drog nästan direkt ut till Ågesta för att testa skorna. Dom funkade perfekt och jag kände verkligen skillnad där det var lite geggigare och stökigare.

spar_i_agestafreddie_badar_agestaFreddie som var med tyckte också det var kul fast allra bäst tyckte han nog om badstunden efter passet.

Tro nu inte att jag lagt maratonlöpandet åt sidan för att bara springa trail. Tanken är ju att detta ska vara en del i utvecklingen för att bli en bättre löpare.


Att springa till springspåren

Nu är det mindre än två veckor kvar till Stockholm Marathon. I går kördes därför det sista lite längre passet. De kommande dagarna kommer jag koncentrera mig på kortare och fartigare pass för att få upp tempot i kroppen till det är dags

lopning_i_skog

Men åter till gårdagen. Jag hade tänkt mig en runda via Hökarängen, Farsta, Ågestavägen, Stuvstakorset och hem. En ganska trevlig tur på cirka två mil. Dock är den ju ganska flack och efter några kilometer kom jag ju tänka på att man kanske kunde göra en avstickare till Ågestas motionsspår. Ni som sprungit 6-kilometersspåret där vet att det verkligen inte är flackt. Sagt och gjort. Efter cirka en mils löpning når jag Ågesta och fortsätter rundan längs elljusspåret. Det blev en bra utmaning med lite extra press i backarna så benen fick sig en riktig omgång. Att slippa asfalten några kilometer och springa ute i naturen är ju också ett plus.

Efter avklarad sexa blev det lugn löpning hem igen till söndagens matlagning. Söndagens pass blev alltså en riktigt bra runda på varierat underlag som jag säkerligen kommer köra igen. Vem vet, nästa gång kanske jag lägger till en runda i Hökarängens elljuspår och en sväng på det kortare spåret vid Cykolpen i Högdalen på hemvägen. Att springa till springspåren kanske är min nya melodi...


Jag ska inte trötta ut er…

...med bilder på raggiga skidspår utan bjuder istället på en läcker buskpion från vår trädgård. När man ser den hajar man att det kanske inte är optimalt skidväder trots att vi bara är i mitten av februari.

buskpion februari_2014Både söndagen och måndagen bjöd, trots vädret, på varsitt bra skidpass och jag kommer givetvis ge mig iväg till fantastiska Ågesta i kväll också. Det går helt okej att åka även om det är lite smågrusigt och geggigt i spåren. Ta inte finskidorna bara.

Till helgen planerar jag att försöka göra en dagstripp till lite bättre skidspår. Hoppas kunna hitta något inom 2-3 timmars resa. Har du något tips tar jag gärna emot det.

 


Bra jobbat!

20140209-121059.jpg

Spännande in i det sista. Så nära för Marcus Hellner. Riktigt bra åkning av de andra svenskarna också. Kan bli en härlig stafett längre fram i OS.

Var detta dagens enda skidåkning? Not! Beger mig ut i regnet om en stund för att förhoppningsvis mangla någon timme eller två i Ågesta. Reservplanen om spåren är obefintliga är ett rullskidspass här på hemmaplan.

Föresten verkar det vara fler än jag som hajade till när namnet Alex Harvey dök upp under skidåkningen. Ni som har lite rock'n'roll-koll vet ju att det är ett namn som förpliktigar...


Löpsugen!

niklas nya vivobarefoot_runners

 

Just nu ligger ju fokus till hundra procent på Vasaloppet om ett par veckor. Jag jagar skidmil för blotta livet (jo visst, Ågesta gick finfint att åka på igår kväll) och kanske blir löpningen lite lidande men man får ju prioritera.

Extra löpsugen blir man ju när nya Runner´s dyker upp i brevlådan och sampackad med den en tidning om Lidingöloppet och dess historia. Båda tidningarna bjuder på massor av inspiration och att jag just nu dessutom håller på att gå in ett par nya VivoBarefootskor gör ju inte suget mindre.

Blev övertygad att prova de läckra skorna på bilden och vi får se om några veckor när det är dags för löptest vad jag tycker. Känns väldigt spännande. Recension kommer!

Jag testar dessa skor av ren nyfikenhet för att se hur de känns och om de kan förbättra min hållning och löpsteg till det bättre. Jag vet också att Lidingö-Lena testar ett par ur samma serie som enligt hennes osteopat skall hjälpa henne bli av med sitt hälproblem. Håller tummarna för att det ska funka.

Trevlig helg!


Det är bara att buga och bocka

Jag kan väl inte påstå att jag hade några större förhoppningar när jag i kväll gav mig i väg för att "försöka" köra lite skidor i Ågesta. Ni som bor här i Stockholmsområdet förstår nog varför. Vi har ju haft några dagars idogt töande och till och med regn så det är ju inte så mycket snö kvar på marken. På jobbet skojade dom med mig och undrade om det inte var bättre att ta vattenskidorna.

Men Ågestas spårfixare hade återigen överträffat sig själva. Det var riktigt, riktigt bra spår om man tänker på de eländiga omständigheterna. Efter en och en halv timmes åkning var det bara att buga och bocka och sen göra vågen. Tack spårpatrullen. Vilka kingar ni är!

20140203-221537.jpg


Oavgjort i söderorts skidspårskamp

rudan_skidor_140126

I söndags besökte jag Haninge och Rudan (bilden) för att få lite ombyte i skidträningen. Det är ju alltid kul att testa nya spår även om dom för tillfället inte är speciellt långa här i Stockholmsområdet. Jag var också intresserad av att se hur spårkvaliten skiljde sig mellan min vanliga hemmaplan i Ågesta och spåret i Rudan som har hjälp av konstsnö.

Faktum är att spåren var väldigt lika. På båda ställena har man lyckats mycket bra med små resurser vilket jag tror att de flesta av mina skidåkarkollegor håller med om.

Jag ser egentligen bara en skillnad. För att åka i Rudan betalar man en spåravgift på 60 kronor dagen. I Ågesta är det gratis. Detta medför ju att det istället är lite trängre i Ågesta under "högtrafik" och att man inte behöver byta spår, när man vill om eller för all del blir omkörd, så ofta i Rudan.

Personligen kommer jag fortsätta att utnyttja båda spåren och välja beroende på när på dygnet jag skall träna. Mitt på dagen och på helgen blir det absolut Rudan men på sena kvällar och andra udda tider väljer jag hemmaplan i Ågesta. Lätt som en plätt. I kväll kör vi igen...


Ju senare desto bättre

20140123-225446.jpg

Vi är många som jagar skidmil så här med lite mer än en månad kvar till Vasaloppet. Vädret har ju varit som det varit och många av oss ger oss därför dagligen iväg till de skidspår som finns i vår närhet. Även om snön nu bara räcker till en åttahundrameters slinga.

De som fixat spåret i Ågesta har gjort ett kanonjobb med små medel. Så bra att det är proppfullt med folk under vissa tider på dygnet. I tisdags var jag där strax efter sju på kvällen och det var så mycket folk att man fick vänta på att få parkering och stört omöjligt att få något flyt på den korta slingan.

I kväll åkte jag därför iväg lite senare och det var en fullträff. Det blev en och en halv timmes mycket bra åkning. Runt, runt och lite tjatigt förstås men eftersom kroppen börjar komma igång och tekniken sätter sig bättre och bättre så känns det riktigt bra.

Jag var lite orolig för formen i början av veckan men nu har självförtroendet kommit tillbaka. Håller bara axlarna så skall det nog bli ett riktigt trevligt Vasalopp i år.


Trots att…

...skidorna fått massor av stryk och ser rent ut sagt för j...ga ut, överkroppen inte är riktigt med, det var vansinnigt trångt i spåret, höger axel och arm fick en rejäl smäll när jag fastnade i en grushög så är jag ändå vansinnigt nöjd med skidhelgen. Spårfixarna hade ordnat en riktigt bra åttahundrametersbana i Ågesta och det var ju där man skulle kört hela helgen istället för att nöta golfbanans gräs, grus och kvistar.

I morgon kväll är jag tillbaka. Jag lovar.

20140119-203856.jpg

P.S. Helgens "king" måste ändå vara Lidingö-Lena som trots en massa skidåkning, även idag, fullföljde helgen med crawlkurs på GIH nu i kväll. Respekt!


Förtrupperna rapporterar

Fick mejl från Lidingö-Lena som är uppe i Mora och testar delar av Vasaloppspåret.

20140118-165232.jpg

"Hej, har skidat Mora - Eldris tur och retur 18km. Första och sista 4 km på konstsnö vilket var premiär för mig. Det var riktigt snabba spår på konstsnö, Sen när man kom till naturlig snö vart det något tyngre, men oj vilken härlig dag! En kopp varm choklad i Eldris gav energi att kämpa tillbaka 9 km. Man förstår vilken känsla det är för er som har 9 mil i kroppen när ni kommer in i målområdet. Jag var lika glad och stolt över mina 18 km. Det är personligt rekord för mig! Nu vet jag att jag klarar längre distanser än jag tidigare kört. Härligt för självförtroendet!"

Bra där Lena! Kanske ska du ändå anmäla dig skidloppens skidlopp för 2015. Räkna i alla fall med att jag kommer tjata och peppa lite framöver.

Själv har jag äntligen haft skidpremiär på hemmaplan. Det blev två timmars härlig åkning ute på Ågestas golfbana. Helt okej spår även om det var lite kvistigt, grusigt och gräsigt på sina ställen. Nu är man i alla fall på gång och pannlampan är satt på laddning för kommande kvällspass. I morgon är det dags igen.