Niklas Cederberg

32 dagars running streak avklarat!

kalender 150521Så där ja. 32 pass under 32 dagar är avklarat. Men...

...jag har ju räknat fel i kalendern. Om man tittar på markeringen så ska jag ju köra ett pass i dag också. Det blir alltså 33 dagars running streak totalt. Jag lovar däremot att jag tar lite ledigt i morgon. Eller...

För att kort sammanfatta dessa 32 dagar så handlar det mesta förstås om planering och att mellan de lite hårdare passen ta kortare och lugnare återhämtningspass.

Vissa dagar har jag fått ge mig ut efter tiotiden på kvällen, andra dagar har de enda luckorna varit tidig morgon eller på lunchen men det har alltid funkat att få in ett pass på ett eller annat sätt.

Kroppen har aldrig varit extremt trött. Det enda som egentligen har känts som ett problem var min högerfot efter lördagens trailpass men det gick ju över ganska fort. Okej, igår kväll var väl förstås inte benen de piggaste men lite lugnt lufsande i några kilometer klarade de absolut av.

Nu går jag in mot sista veckans uppladdning inför Stockholm Marathon och hur den kommer se ut får ni se inom några dagar.

Ha en trevlig helg och en stor spark i baken till till alla er som ska springa Göteborgsvarvet. Kör hårt, det är ju det här ni har tränat till så det kommer gå kanonbra.


Pass fyra av 32!

pass_4_150423Freddie

Då är jag uppe i pass fyra av de planerade 32 i min "running streak" inför Stockholm Marathon. Gårdagens 10 km fartlek (ni som inte känner till vad det är kollar här) var en härlig men ganska tuff historia tillsammans med labradoren Freddie. Därför fick det bli återhämtningslöpning på lunchen idag.

30 minuters lugn löpning både på asfalt och på lite mjukare bana kändes perfekt. I morgon går jag på lite tuffare pass igen. Det är ju trots allt fredag...


Häng med på 32 dagars running streak!

runningstreak_1504 Nu är det faktiskt inte så långt kvar till Stockholm Marathon. Jag kämpar på efter en ganska kass vår och har nu beslutat mig för att sätta in en uppbygglig "running streak" under den kommande månaden.

Vad är nu detta? Jo träning varje dag under en lite längre period. Jag har aldrig provat detta längre än två veckor men nu känns det som det är dags. Planen är att köra 32 dagars träning utan uppehållsdagar fram till en vecka innan maran. Här gäller det att tänka till och planera så man får ihop det utan att bli helt slut under eller när perioden är slut. Det kommer bli en bra mix av bland annat tuffa intervaller, backar, fartlek, hundpass, långa pass i lugnt tempo samt extremt lätt återhämtningslöpning. Jag gissar att jag dessutom får ta till lite speciella knep för att få ihop det under vissa dagar när tiden kommer vara knapp.

Häng med så ska jag berätta hur jag får ihop det.

klockersJag startade igår med ett långpass om 24 kilometer i prattempo, dvs i mitt fall 5:30-fart. Vårens bästa löparväder gjorde att det blev en grymt skön tur i både de södra förorterna och inne på Södermalm. Tanken var att jag skulle vara ute och löpa i två timmar och så blev det ju också även om jag fick lägga till några bonusminuter på slutet för att ta mig hem 😉

Idag blev det lunchpass på Sätra IP med 200-metersintervaller. Jag trodde att jag skulle vara lite stummare än jag var så mina återhämtningsfavoriter fortsätter att brilljera.

Vad tror ni? Fixar jag det här med hedern i behåll? Och viktigast av allt. Kommer det bli rätt träningsbalans som ger mig ett bra resultat på Stockholm Marathon 2015?


Nya tag…

...fast inte innan måndag.

Just nu unnar jag min kropp och speciellt då mina ben en träningsfri vecka. De har ju fått vara med om en hel del jobb under den senaste månaden så nu blir det alltså löpledigt fram till och med söndag. På måndag däremot tar vi nya tag. Jag har satt upp ett mål som är en bra utmaning för mig själv och som skall infrias den 29 september under Loch Ness Marathon. Titta förbi på denna sida på måndag och häng med på vägen. Snart kör vi igen.

tiger tail massagerulle

På bilden ser ni för övrigt veckans bästa "verktyg" för mina ben. Köpte denna massagerulle, Tiger Tail, på Running Room i Kanada och den är uppbyggd ungefär som en brödkavel. Perfekt för att massera ömma ben och andra delar av kroppen med. Mangla benen med massagerullen och smörj sedan in dom med arnikaolja så skyndar man på återhämtningen på allra bästa sätt. Nu behöver du ju inte åka utomlands för att köpa en sån här rulle. Jag har bland annat sett att Casall har något liknande.

Trevlig helg!


Tips för piggare löparben

Jag fick en fråga från en kompis häromdagen. "Hur i helskotta pallar dina ben att ta sig ut och springa dagen efter en tremilsrunda. Är du inte klok?"

Det finns ju ett antal trix för att återhämta sig snabbt. Att lägga sig i ett kallt bad med isbitar eller duscha riktigt isande kallt är ju inget för mig. Jag kör med bra smörjmedel istället.

Vanligt liniment i all ära men att gå omkring och påminnas om doften från sunkiga omklädningsrum är väl kanske inte så uppiggande.

Massageolja med arnika är mitt tips!

20130418-223811.jpg
Arnikan i oljan hjälper till att pigga upp trötta och spända muskler och dina leder. Bara att smörja in direkt efter duschen. För mig funkar det perfekt. Benen känns pigga och raska även efter ett riktigt långt pass och dessutom mjukar oljan upp huden.

Glöm inte heller bort dina fötter som också tar en del stryk. En bra fotkräm hjälper dina trötta fötter att piggna till.

Jag skämmer alltså bort mina ben och fötter på bästa sätt. För en löpare är dom ju väldigt viktiga. Oavsett om man skall springa en Ultamara eller kämpa sig runt en femkilometersrunda.

Inte så många dagar kvar till Vancouver nu. Två intensiva träningsveckor kvar. Sen lättare träning för att vara på topp den 5:e och den 11:e maj. Vad kul det ska bli!!!


Snabbt byte av fokus

I och med målgången i Vasaloppet i söndags är nu skidsäsongen över för min del. Skidorna är rengjorda och satta på förvaring till nästa säsong. Nu är det alltså dags för ett nytt fokus.

Om exakt två månader står nästa utmaning på programmet. Vancouver Marathon:

Marathonbanan i Vancover

Marathonbanan i Vancover

Nu på torsdag börjar hårdträningen i löpning och hoppas vara redo till den 5:e maj då startskottet går.

Innan torsdagens träningspass passar jag på att återhämta mig med rock 'n' rollrepning i kväll och barnvaktssittande i morgon kväll då min brorson Ludvig tydligen är sugen på en bordshockeymatch.

Men som sagt, på torsdag är det löparskor på. Nu startar löparsäsongen.

Ni hänger väl med?

P.S. Kolla banprofilen efter typ 8 km. Hyfsad uppförsbacke. Bör alltså kosta på mig lite extra backträning...


Min träningskompis Freddie

Det här är Freddie. Döpt efter Freddie Mercury, sångaren i Queen ni vet. Jag föreslog att han skulle heta Sid men fick förstås ge mig...

Freddie brukar få följa med när jag tränar ibland. Oftast när det är lite kortare pass som exempelvis återhämtningslöpning. Det körde vi idag. Lugnt å sansat några kilometer för att få lite liv i mina trötta ben.

Dagen inleddes annars med en halvtimmes massage. Berättade för massören om lördagens krampproblem. "Inte så konstigt. Du dricker ju för lite vatten. Det känner jag på dina ben" säger han då. Visst hade han rätt. Jag drack alldeles för lite vatten både innan och under loppet. Det borde jag ju veta själv mycket bättre än en någon som bara känner på mina ben. Även fast han är en riktigt suverän massör. Slarvigt av mig. Bättring utlovas.