Niklas Cederberg

Mycket spring i garaget

20130228-222026.jpg

Det börjar ju närma sig. Tänkte ge er en lite utförligare lägesrapport i morgon kväll men kortfattat kan man faktiskt säga att det känns ganska okej. Det är ju trots allt bara ett skidlopp. Även om det är hyfsat långt.

Glidet är jäkligt viktigt under Vasaloppet. Många mil körs på ren stakning och då vill man har så bra glid som möjligt för att både ha bra fart och samtidigt slippa jobba så mycket med kroppen. Tanken är ju att skidorna skall sköta huvuddelen av jobbet.

Bilden visar lite av mina "glidmedel" som skall hjälpa mig till ett bra lopp. Framifrån ses två högflourparaffiner som jag mixar för att de skall passa det väntade föret. Sen pulvret som skall ligga överst. Rillningsverktyget och en av borstarna för polering är ju också viktiga. Dessutom ska man ju ha fäste under skidorna. Lite kladdigare grejjer som jag löser på plats.

Det var enklare förr. Bättre vet jag inte men som sagt enklare. När jag som sjuttonåring åkte Öppet Spår med lånat namn var det blått paraffin på glidytorna och Swix Blå Extra som fäste. Nu behöver man skyddsmask vid applicering och det känns faktiskt "sådär".

Det finns faktiskt sätt att slippa de giftiga glidvallorna. Stålsickling. Provar detta på ett par äldre skidor och vem vet. Kanske blir det dom som tar mig igenom loppet. Giftfritt! Bestämmer mig på lördag...

Mycket "teknik" i kvällens inlägg. Sorry. Just nu är det tyvärr min värld. Förresten är det dags att dra ut till garaget igen. Hörs i morgon.

/Niklas m glidm