Niklas Cederberg

Rally gav backpass

rally_halleforsnas_150502Det har varit full fart i skogen i Hälleforsnäs i helgen. Inte bara på mig för under lördagen var jag faktiskt inte ens välkommen på vägarna. Då var det rally för hela slanten.

Det var Flens Motorsällskap som arrangerade "Violenrallyt" så vägarna var helt avstängda för oss vanliga. Det vara alltså bara att hålla sig på tomten eller ta en liten promenad för att kolla in allsköns rallybilar som kom vrålande och sladdande genom skogen. Det gick alltså inte att ge sig ut på några längre löpturer under den dagen.

Som tur är har vi ju en helt egen väg på ett par hundra meter som innehåller två backar. Ja ni kan ju gissa vad det blev för pass under lördagen. Perfekt att maxa uppför den ena backen, vända och så nerför den samma och vidare till nästa backe och maxa upp för den. Lite halvtradigt men ganska uppbyggligt. Det blev faktiskt ett helt okej backpass till slut.

I övrigt har jag mixat tuffa med mjuka pass under helgen och är nu uppe i totalt två veckor utan träningsledighet. Det känns faktiskt som de lugna, kortare återhämtningspassen funkar alldeles utmärkt som substitut för en vanlig vilodag. Jag kombinerar ju dom dessutom gärna med en hundpromenad så slår man två flugor i en smäll.


Mitt privata löparparadis

20140418-155339.jpg

Det känns nästan som om man har skogsvägarna helt och hållet för sig själv när man springer här i skogen i Hälleforsnäs. Jag har faktiskt aldrig mött en löpare på dessa vägar trots att otaliga mil passerats. Så kanske är detta mitt helt egna, privata löparparadis.

I dag fick jag i alla fall med mig Freddie, familjens labrador, och vi fick oss en riktigt fin löptur på cirka två mil. Jag lät också Freddie blaska av sig lite i Harsjön som bara ligger några meter från löpvägen.

20140418-155530.jpg
Kallt i vattnet? Förmodligen. Jag ville inte ens känna efter.


Energi och återhämtning i Sörmlandsskogen

Snart skall vi ge oss av för att fira påsk i sommarhuset i Hälleforsnäs, Sörmland. Det ska bli skönt med ett antal lediga dagar då man nästan kan göra vad man vill.

Vad gör jag då om jag får bestämma helt själv när det finns lite extra tid? Ja ni kan säkert gissa. Det kommer bli en hel del löpning. Att få springa på skogsvägar mitt i vacker natur är helt fantastiskt och något jag sett fram emot länge. Nu är det är det alltså äntligen dags. Det lär bli träning både fredag, lördag och söndag och helgen till ära kommer jag rasta av mina gula gamla trotjänare Adidas Adizero Boston.

motorsag_agg_lopning

På bilden ser ni lite av det viktigaste i min påskpackning. Löparskor, bra träningstillskott för både energi och återhämtning (rödbetsjuice och BCAA) och mat symboliserat av ägg. Motorsågen ska förstås också med. Det börjar ju bli hög tid att säkerställa ved för både matlagning och uppvärmning. Sen måste jag ju erkänna att jag tycker det är fantastiskt kul med lite "skogsarbete".

Glad påsk på er allihopa. Vi hörs säkert under helgen.

 


Tillbaka på banan

Structure métalique
På grund av oförutsedda händelser och högvis med jobb har jag inte kunnat träna så mycket och inte heller blogga på ett tag. Nu är jag i alla fall tillbaka och sätter full fart igen mot nästa mål, Stockholm Marathon den 31 maj. Åtta veckors högintensiv träning står på programmet och detta kommer inte bara ske på hemmaplan. Ni som hänger med kommer även att få följa med på träningspass både i Hälleforsnäs, London och Paris.
Ready, set, GO!


Skadad på rätt ställe. Eller?

Bild på Niklas överkropp

Peppar peppar så har jag klarat mig utan några skadeproblem under en lång tid nu. De övningar jag fått och gör har hållit mina ben, knän och fötter hela och det är jag ju förstås väldigt glad för. Jag har ju några bekanta, bland annat Lidingö-Lena, som tyvärr dragits med skadeproblem och man hör ju hur dom lider när dom inte kan komma iväg på sina pass. Oavsett om det är löpning, innebandy eller gymträning.

Fast helt skadefri är jag faktiskt inte och nu börjar jag ledsna. Varje natt vaknar jag ett antal gånger av att jag har överjäkligt ont i båda överarmarna. Detta har pågått sedan slutet av april och oftast kommer det när jag ligger på mage. Någon timme efter att jag sedan gått upp så brukar ömheten försvinna och sedan känner jag inget under resten av dagen.

Detta påverkar alltså inte min löpträning så den kan jag köra precis som vanligt. Dock innebär ju "nattproblemet" att jag inte får den sömn jag behöver och det påverkar ju faktiskt träningen indirekt. Jag är lite tröttare än jag egentligen behöver vara alltså.

Förmodligen är det något i nacken eller ryggen som stökar till det och för säkerhets skull har jag bokat tid hos vårdcentralen. Den 20:e skall jag besöka denna "inrättning" för första gången sedan barnen var små. Håller tummar och tår att dom kan hjälpa till så att jag blir av med det här natteländet. Börjar bli rejält tröttsamt nu.

I helgen blir det kräftor och förhoppningsvis lite kantarellpromenader i Hälleforsnäs, Sörmlands Twin Peaks. Några löppass ingår självklart också i planerna.

Trevlig helg!

 


Solskenspåsk

...men på marken ligger snön kvar. I massor.

Befinner mig i den djupaste sörmlandskogen i Hälleforsnäs. Som ni kan se på bilden så var det ganska onödigt att packa med sig löparkläder. Inte ens bilen tog sig fram de sista cirka femhundra meterna till stugan.

Nåväl. Mysigt är bara förnamnet och i kväll väntar påskmiddag i glada vänners lag. Om nu bara gästerna tar sig fram...

20130330-084134.jpg


Snart väntar skogen

Veckan börjar lida mot sitt slut och helgen skall tillbringas i sommarhuset i Sörmlands Twin Peaks, Hälleforsnäs. Efter ett antal hektiska veckor längtar man verkligen efter det lugn som finns där i skogen. Det är till och med så lugnt att det knappt finns någon mobil- och nätuppkoppling. Man kan alltså lätt säga att man loggar ut för helgen.

Helt lugnt lär det ju i och för sig inte bli. Träningskläderna skall självklart med då jag mätt upp en fantastisk 16-kilometerslinga som ska utmanas och motorsågen är ju alltid härlig att få jobba med. Det går ju en hel del ved i ett gammalt 1700-talshus som ligger ensamt mitt ute i skogen.

Nästa vecka startar för övrigt min skidsäsong på riktigt. Långlöparloppen för i år är ju avklarade och nu är det full fokus på Vasaloppet. De kommer alltså bli en hel del rullskidåkning framöver.

Hoppas nu ni alla får en lika härlig helg som jag räknar med att få.

Må bäst!