Niklas Cederberg

Härlig skidhelg i Harsa

niklas_hars_pjaxa_skidor

Äntligen fick jag åka lite skidor. Två och en halv dag uppe i härliga Harsa gav mig bland annat lite fina blåsor på händerna och en relativt öm överkropp. Ett bra kvitto på att jag har en hel del kvar att jobba på till Vasaloppet.

Jag ska absolut inte klaga. Jag vet ju att det blivit lite för lite rullskidsvolym och passen på snö är ju lätträknade så det kanske inte är så konstigt att man inte är på topp skidåkningsmässigt ännu.

Nu finns det däremot ingen återvändo. Här ska jagas mil med stakning. Om nu vädret inte tillåter vanlig- eller rullskidsåkning så blir det att dra i gummibanden hemma. Överkroppen behöver få jobba lite extra efter mina två år med frozen shoulder. Jag är ju nästan helt återställd men det är klart att man tappar lite efter så här lång tid.

För övrigt var det underbart att få åka lite skidor på heltid under en helg. De nya skidorna funkade bra och det var helt okej spår trots bristen på snö de första dagarna. Nu håller jag tummarna för mer snö här hemma även om det tyvärr ryktas om regn och plusgrader redan under sen eftermiddag. Förmodligen gummibandsdags redan i kväll alltså...

 


Det kom ett mejl…

100 dagar kvar

Det dök upp en riktigt bra påminnelse på mejlen. Jag ju inte helt oförberedd, men ändå. 100 dagar kvar till Vasaloppet 2015 är ju inte mycket egentligen. Nu är det bara att sätta fart på rullskidorna och stavspringet i backe så man är förberedd när snön kommer. Om den nu kommer...

Nya skidor och pjäxor är i alla fall införskaffade (det blev faktiskt Fischerskidor och Alpinapjäxor denna gång) och i början av nästa vecka skall min gamla utrustning lämnas in på "service".  Slip och bindningsbyte på mina gamla skidor och handtagsbyte på mina finstavar. Jag lyckades ju på något sätt slita ut dom totalt under förra årets Vasalopp.

Dessutom är första träningslägret i Harsa inbokat ganska direkt efter trettonhelgen. Nu håller jag bara tummarna för att det skall komma lite snö tills dess. Längtar!!!


Inställt skidläger

Det här blogginlägget skulle ju egentligen prydas av en bild av en lycklig skidåkare i ett snöfyllt Harsa men alla vet ju hur det är med snötillgången i år. Helglägret som skulle ge mig 18-20 mils skidåkning ställdes därför in. Trist men det är ju bara att bita i det sura äpplet.

Nu närmar ju sig Vasaloppet med stormsteg så jag planerar för fullt inför kommande helg. Tanken är att köra ett eget "läger" hemifrån. Äta och dricka bra, ta de rätta tillskotten och genomföra två pass på lördag och två på söndag för att ge kroppen en riktig genomkörare och i alla fall kompensera något för den uteblivna skidåkningen.

Kolla in här i morgon eftermiddag så kommer jag att presentera hela upplägget. Kan bli en riktig "superweekend".


Skidåkning bokad

20131120-211748.jpg

I väntan på snö, soliga skidhelger och pannlampsåkning här på hemmaplan känns det skönt att i alla fall fått lite skidåkning inbokad. Man vet ju aldrig hur vintrarna blir här i Stockholm. I år säger en del att det skall bli en riktig vargavinter och andra att "det får nog bli rullskidor och löpning för dig inför Vasan".

Nåväl. I jul bär det i alla fall av till Vanessa och Vincent i Kanada och då har vi tänkt passa på att åka till Whistler för lite skidåkning. Självklart hoppas jag att få möjlighet att testa OS-banorna där. Kan bli hur kul som helst.

Efter julhelgerna är en långhelg i Harsa, Hälsingland (bilden) inbokad tillsammans med klubben. Jag hoppas Ultra-Jan-Erik kommer med i år så att vi återigen kan kampas om flest åkta kilometer. Förra året vann jag med 183-180 så jag gissar att han är fett revanschsugen. Och vem vet, i år kanske vi spränger 20-milavallen?

Tills snön kommer är det nu bara att gneta på med rullskidor, styrka och löpning även om det ibland är lite si och så med motivationen när man ska ge sig ut i kyla och rusk.


Mission completed

20130113-183447.jpg

Oj, oj, oj vad tungt det var i dag. Kroppen var riktigt slut efter gårdagens sju mil. Lyckades trots det skava mig runt i 22 kilometer vilket gav en lägertotal på 183 kilometer. Självklart förstår ni nog hur nöjd jag är. Gissar dessutom att Ultra-Jan-Erik fortfarande letar i bakfickan efter de där tre kilometrarna som diffade mellan oss till min fördel 😉

Är tillbaka i Stockholm nu och vad jag förstått är det är riktig bra skidåkning ute i Ågesta. Måste nog ändå ge kroppen lite lugn och ro någon dag även om det bara är sju veckor kvar till Vasaloppet. På tisdag kväll får nog pannlampan åka på igen. Kanske ses vi där...


Det är toppen på toppen!

20130112-103421.jpg

I dag är det minus femton grader och solsken. Toppenväder alltså. Efter en lång och krävande uppförslöpa i Blacksåsspåret väntade en vacker vy högst upp på toppen. Nu bär det av nerför. Full fart med rimfrost i skägget!


Tankad, packad å skidsugen

I morgon klockan åtta bär det av igen. Full fart upp till Harsa, som ligger strax sydväst om Järvsö, för en långhelg skidåkning tillsammans med ett antal medlemmar i Stockholms Långdistansklubb. Vi som åker i min bil räknar kallt med att sätta skidorna i spåren i stort sett direkt när vi kommer dit. Förra året gjorde vi samma resa och trots felkörning med bilen och därför sen ankomst ser jag i min träningsdagbok att jag lyckades få ihop 22,5 kilometer just på torsdagen. Har packat ner pannlampa förstås. Man vet ju aldrig...

Visst är det ett bra namn på orten föresten? Harsa. Det riktigt andas frisksport 😉