Niklas Cederberg

Planering för loppen 2015

Förkyld och eländig sedan lite mer än en vecka tillbaka. Noll träning alltså. Surt sa räven...

Fast då kan man ju passa på att planera lite för vilka lopp man ska springa under året istället. Gjorde en enkel skiss på loppen och de datum som kan tänkas vara aktuella.

niklas_lopp_2015Viktigast och mest spännande i år är självklart Athens Authentic Marathon i november. Anmälningen öppnar den 15 mars och jag hoppas verkligen att det inte ska vara något stök för att få en startplats.

Som ni ser så har jag också två augustilopp där jag måste välja ett av dom. Jag har med några bekanta pratat om Vasastaffetten och det skulle vara riktigt kul. Blir den inte av tar jag färjan till Helsingfors den 15:e och kutar Helsinki Marathon istället.

I september tar jag med mig min löparkompis Freddie och kör Hundlöpet igen. Kul lopp och ett bra sätt att motionera hunden. Därefter brakar jag på med Lidingöloppet och förhoppningsvis ska jag detta år vara så förberedd att hela Aborrbacken ska avverkas springande...

Så här ser alltså planen ut. Vi får se om det tillkommer något eller om det dyker upp andra förändringar. För mig känns det här upplägget i alla fall både kul och inspirerande.

 


Julklappstips för löpare i sista sekunden

20131214-154809.jpgJag fick en fråga om jag hade några julklappstips till en löparintresserad vän så här i sista sekunden. Visst har jag det. Här följer ett antal tips, utan inbördes rankning,  för dig som kanske inte är klar med julklappsinköpen ännu. 

1: Icebugs eller broddar. Med ett par Icebugs (bilden) kan man aldrig skylla på halt underlag. Jag körde med mina i helgen och hade nog det absolut stadigaste löpsteget av alla jag mötte. Finns i bra löparbutiker. Fast köp gärna presentkort så de kan provas utifrån löpsteg. Broddar funkar också riktigt bra och är ju ett finfint alternativ även prismässigt. Löparbroddar hittar du bland annat i sportaffärer och i välsorterade hälsobutiker. Kostar strax över 200 kronor och uppår.

maraton-och-andra-langlopp_liten2: Böcker om löpning. Martina Haags Heja, heja! är perfekt för den som precis börjat löpa. Haruki Murakamis Vad jag pratar om när jag pratar om löpning är min allra mest lästa och mest inspirerande bok. 50 nyanser av löpning av Kenneth Gysing är både rolig och inspirerande och Maraton och andra långlopp av Anders Szalkai är perfekt för den som tänker ge sig på ett maraton framöver.

3: Rödbetsjuice eller magnesium. Två bra tillskott för den som springer. Juicen för energin och magnesiumet för att slippa kramper. Magnesiumet skall gärna vara citratbaserat för bästa upptag. Finns i hälsobutiken.

4: FlipBelt. Ja, jag är lite tjatig. Detta är en perfekt förvaring för prylar när man är ute och springer. Årets löparpryl om man frågar mig.

hundlopet_stockholm_2014 liten5: Startplats. Varför inte ge bort en startplats? Kolla bara så att personen i fråga verkligen är löpintresserad. Det finns mängder av lopp att anmäla sig till. Har ni hund så kan jag verkligen rekommendera Hundlöpet. Ett riktigt kul lopp tillsammans med familjens bäste vän.

6: Prenumeration på Runner's World. Sveriges löpartidning nummer ett. Bra artiklar, kul krönikor och massor av tips.

7: Löparklocka. För den som kommit lite längre med sin löpning är ju en GPS-klocka en väldigt lyxig present. Själv drömmer jag om en Garmin Fenix 2 men det finns massor av andra enklare och bra modeller på marknaden. Finns i sportaffären.

8: Eget hemmagym. Ett lite dyrare paket men det finns enkla lösningar som inte tar plats. Kolla här. Perfekt för löpare då de flesta övningarna även stärker bålen vilken ju är så viktig för oss som springer långt och länge.

9: Träningskläder. I sportaffären finns det massor av bra och funktionella löparkläder. Kanske ett par kompressionsstrumpor, dom där tajtsen du drömt om att se hen i eller varför inte en snygg löparjacka?

10: ICEdot-armband. Perfekt till den du är extra rädd om. Kolla här.

11: Privatlektion i löpning. Själv har jag fått mig några duvningar av Fredrik Zillén men det finns ju massor av andra där ute som ger lektioner. Rekommenderas varmt.

Det här var några av mina tips. Hoppas det var till lite hjälp. Själv är jag helt klar med julklappsinköpen och jag har faktiskt införskaffat två av prylarna här ovan. Kanske kan du gissa vilka?

 


Hundlöpet – kul för både hussar, mattar och hundar

hundlopet_stockholm_2014

Som att rasta hunden – lite längre men mycket roligare är hundlöpets slogan och jag tycker att det stämmer riktigt bra. För mig var detta ett annorlunda race både vad det gäller längden (10 km) och just att jag fick ha Freddie med mig. Det kändes alltså inte så allvarligt att ställa sig på startlinjen denna gång. Bara som en kul grej tillsammans med min snart nioåriga löparkompis.

Fint väder och massor av taggade hussar, mattar och hundar gjorde detta till en riktigt trevlig söndagsförmiddag. Freddie tyckte det var toppen och roligast var det ju förstås när han hade hundar framför sig som han försökte jaga i kapp. Dock är husse kanske lite för trög för att dra på allt för länge i den 3:50-fart som Freddie satte upp i början så vi stabiliserade oss efter ett tag och gick i mål på 47:49. En helt okej tid för oss med tanke på att vi fick stanna och plocka upp "lite grejer" på vägen. Ordning och reda ska de ju vara.

Efter loppet belönades Freddie med ett bad och sedan bjöd Lidingö-Lena mig och resten av vår lilla löpargruppp (de var på plats som support) på en riktigt grym grillunch. Hon hade till och med fixat korv till hundarna så vi fick alla en riktigt härlig söndag i glada vänners lag.

 

 


Tjuvträning på Djurgården

freddie_djurgarden_140916

På söndag är det ju dags för en ny löpupplevelse då jag och vår labrador Freddie ska springa Hundlöpet, en 10 kilometer lång tävling kring Djurgårdsbrunnsviken. Därför begav vi oss ut till Djurgården i går kväll för att testa banan och för att jag ville göra Freddie lite mer bekväm inför söndagens race. Lite tjuvträning alltså.

Som vanligt hade jag bollen med mig för att sätta lite extra fart på grabben och visst blev det ett fartfyllt pass. Bra push både på plant underlag och i uppförsbackarna. Freddie lät sig inte heller störas av andra hundar som han mötte vilket känns mycket bra inför söndagen.

Att det var en grymt vacker kväll med ett fantastiskt väder gjorde detta till ett riktigt toppenpass för både mig och Freddie. Lite bad hann han också med och det var han så klart värd.

lisen_sundgren

Kul var också att vi stötte på en bekant efter vägen. I närheten av backen upp mot Rosendal ser jag en välbekant kvinna som plockade örter. Självklart var det ingen annan än örtexperten Lisen Sundgren som förberedde sig inför två workshops norröver. Lisen var lika positiv och inspirerande som vanligt och har ni någon gång möjlighet att få gå på örtvandring med henne så ska ni absolut göra det. Läs mer om Lisen här. Kurera har även flera bra artiklar om Lisen som ni hittar här.

 

 


Lite förändringar i höst

niklas_springer_frakentorpJag har fått lite löparförändringar på halsen inför hösten. Tina har bokat en New York-resa för oss samtidigt som Lidingöloppet. Fasiken vad besviken jag blev. Not! Inte precis. Jag tror alla förstår vad jag valde. Så här ser därför mitt höstschema ut när det gäller lopp och sånt hösten 2014:

13 september: Stockholm Halvmarathon. Debut på denna distans för mig. Ska bli kul och se hur en halvmara känns. Kanske kan man maxa lite och få till en vettig tid?

21 september: Hundlöpet med Freddie. 10 kilometer. Kul tävling på lite ovan sträcka. Vi får se om jag kan egga upp Freddie, och mig själv förstås, till en bra prestation.

8 november: Vintermarathon som jag berättade om för några inlägg sedan.

22 november: Stockholm Tunnel Run. 10 kilometer i Norra Länken innan trafiken slås på. Once in a lifetime?

I månadsskiftet september/oktober kommer jag som sagt åka till New York så ni kan säkert se fram emot rapporter från en glad löpare i Central Park. Tina har varit så hygglo att hon bokat in oss på ett hotell som inte ligger så långt i från.

Sen kommer vi åka ner till Tyskland för en kortare rock'n'roll-turné under oktober och självklart ska löparskorna med. Kan bli en spännande kombination. Vi får se hur jag får ihop det.

Der ser väl ut som en trevlig höst. Eller vad tycker ni?  Kanske bokar jag på något mer. Det får tiden utvisa. Häng på vet jag!

 


Ekipaget anmält!

Gårdagens intervallpass med Freddie gick så bra att jag nu anmält mig och honom till Hundlöpets tiokilometersrace den 21 september. Den där bollen jag hade i handen gjorde att han höll precis den fart jag ville. Under vilopauserna fick han sin belöning, dvs han fick bära bollen och sen fick jag tillbaks den när det var dags att dra på igen. Ska bli spännande att se vad han kan komma upp i för fart när husse fått veva igång kroppen ordentligt.

Så här ser förresten denna träningsvecka ut. Lite är ju redan avklarat förstås.

niklas vecka 11

Känns som en bra och varierad vecka. På sikt kommer långdistanspassen på söndagarna utökas till cirka tre timmar men jag är ju inte där ännu.

I kväll blir det, som ni ser, "kvalitetsmilen". Vad den innebär kommer jag berätta under morgondagens inlägg.

Häng på!


Superfart på Freddie

Freddie_boll_460

Jag har ju tidigare presenterat min löparkompis Freddie, familjens labrador, som jag tar med mig på någon löprunda i veckan. Egentligen vill jag ju ha med honom lite oftare men ibland hänger han liksom inte med. Lördagens 14 kilometer var inga problem men när man ökar takten och kanske skall springa intervaller eller andra fartiga pass är han tyvärr inte tillräckligt snabb. Eller?

I går kom vi på att man kanske kunde testa att "trigga" honom lite för att få upp farten.  Ni kanske är några som minns Bamse och den lilla åsnan där Bamse får superfart på en slö åsna genom att hålla ett spö med en morot hängande i framför den. Lite så tänkte vi men utan spö då förstås. Eftersom Freddie är helgalen i bollar utrustade jag mig med en boll i ena handen, visade den för honom och sen gav vi oss i väg.

Vad tror ni? Självklart funkade det kanonbra. Det spelade ingen roll hur mycket jag ökade takten. Han hängde med utan problem. Nu finns det inga undanflykter. Freddie ska med på onsdagens intervallpass på 6x800 meter.

Jag funderar nu också på att anmäla mig till hundlöpet som är ett lopp för oss som gillar att springa med hund. Kul grej tror jag även om det bara då är en vecka kvar till Lidinglöpppet. Det kan säkert vara en bra och kul uppvärmning i alla fall.

Foto: Peter Örstrand