Niklas Cederberg

Nyckel nummer 2: Mindre kaffe mer vatten

kaffemaskin_med_vatten

Idag har vi kommit till nyckel nummer två bland mina fem nycklar för optimeringen inför Ölands Marathon i slutet av juli. Denna gång handlar det om att minimera risken för kramp.

Jag fick ju tyvärr detta under sista delen av Stockholm Marathon vilket medförde att jag tyvärr fick gå en bit. Jag brukar inte drabbas av kramp så detta blev en väckarklocka för mig. Det finns ju massor av saker detta kan bero på men uttorkning är nog en av de vanligaste.

Nu är det så att jag gillar kaffe. Väldigt mycket dessutom. Tre till fyra koppar om dagen skall ju inte ställa till några problem men ofta får jag i mig minst tio och det är säkerligen inte så bra för vätskebalansen i kroppen. Jag kommer därför försöka minska kaffeintaget och istället dricka mer vatten under dagarna. Varannan vatten är det som gäller framöver. Ungefär som en del gör på krogen. Vi får se om detta kommer hjälpa.

diasporal_magnesium

Jag kommer också vara ännu noggrannare med mitt magnesiumintag. Jag har faktiskt slarvat lite under den senaste tiden och eftersom det funkat så bra tidigare så kommer jag nu gå tillbaka till "kingen" bland magnesiumtillskott, hödoserade Diasporal 400. Magnesium fungerar ju bland annat kramplösande och bidrar till en bra nattsömn och vem vill ju inte ha det?


Min träningskompis Freddie

Det här är Freddie. Döpt efter Freddie Mercury, sångaren i Queen ni vet. Jag föreslog att han skulle heta Sid men fick förstås ge mig...

Freddie brukar få följa med när jag tränar ibland. Oftast när det är lite kortare pass som exempelvis återhämtningslöpning. Det körde vi idag. Lugnt å sansat några kilometer för att få lite liv i mina trötta ben.

Dagen inleddes annars med en halvtimmes massage. Berättade för massören om lördagens krampproblem. "Inte så konstigt. Du dricker ju för lite vatten. Det känner jag på dina ben" säger han då. Visst hade han rätt. Jag drack alldeles för lite vatten både innan och under loppet. Det borde jag ju veta själv mycket bättre än en någon som bara känner på mina ben. Även fast han är en riktigt suverän massör. Slarvigt av mig. Bättring utlovas.