Niklas Cederberg

Pannlampan – vinterhalvårets bästa träningsredskap?

image

Nu när det är mörkt ute redan under tidig eftermiddag kan det vara stökigt att åka rullskidor med något sånär kontroll på underlaget. Samma sak gäller ju vid den vanliga skidåkningen när man inte har tillgång till något elljusspår. En pannlampa är därför en  mycket bra lösning för oss som tränar mestadels på kvällarna efter jobbet. Jag skaffade min för ett par år sedan och det är verkligen en bra investering.

Det finns massor av modeller i olika prisklasser och går du själv och funderar på att skaffa dig en så rekommenderar jag dig att kolla dagens test i DN. Där jämförs åtta olika lampor i prisspannet 150-1650 kronor. Jag hittar tyvärr inte hela testet på dn.se så det kan vara läge att springa iväg och köpa papperstidningen. Här hittar ni annars i alla fall en sammanfattning.

Min egen lampa finns inte med i testet men jag är väldigt nöjd med den både vad det gäller driftstid, ljusegenskaper och smidighet. Namnet? Cross Country Light HL08 från Sportlights i Södertälje.


The Ågesta Pannlamp Mafia

skidakare med pannlampaAtt Vasaloppsveckan närmar sig med stormsteg märks mer och mer. I går kväll var vi många med beslutsamma och sammanbitna miner som skidade runt ute i Ågesta. Gissar att säkerligen 60-70 procent av åkarna under kvällen tränade för nästa veckas och årets stora skidhöjdpunkt.

Bra före, skönt väder och massor med guppande lampor vart man än såg. Faktiskt stötte jag på några utan lampa också och man kan ju undra hur de överhuvud taget kunde se vart spåren gick. Kanske äter de fett med blåbär för bästa mörkersyn.

Provade mina nya stavar också. 3 cm längre, lättare men styvare än de gamla och en jäkla fin pendel gav ett extra "schvung" i stakningen. Nu kan jag snart inte skylla på något om det skulle gå åt fanders nästa helg 😉

 

 


Söndag, soligt och fullsatt

Några få minusgrader och strålande sol. Snacka om att det blev en härlig söndag för alla oss som tagit oss till Ågesta för att åka skidor. Som vanligt på söndagarna är det stökigt att hitta parkering och trångt i spåren. Det var till och med kö uppför en del backar, men det är bara att gilla läget när spåren är så fina och inbjuder till så mycket härlig skidåkning.

Framåt eftermiddagen glesnade det med folk och det blev lättare att hålla tempot utan en massa spårbyten. Då dök dessutom de "hårda lirarna" upp. Utrustade med pannlampa väntade nog många sköna mil framåt kvällningen även för dom. Gissar att de flesta hade en riktigt bra skidåkningssöndag precis som jag.

Lördagen var också kanon. Betydligt mindre med folk i spåren men det kanske inte är så konstigt med tanke på den femtongradiga kylan.

Jag fick själv ihop 6 mil i helgen och får nog vara nöjd med det. Vasaloppet närmar sig med stormsteg så det är bara att fortsätta i veckan som kommer. Pannlampan ligger på laddning...

agesta 130120


Tankad, packad å skidsugen

I morgon klockan åtta bär det av igen. Full fart upp till Harsa, som ligger strax sydväst om Järvsö, för en långhelg skidåkning tillsammans med ett antal medlemmar i Stockholms Långdistansklubb. Vi som åker i min bil räknar kallt med att sätta skidorna i spåren i stort sett direkt när vi kommer dit. Förra året gjorde vi samma resa och trots felkörning med bilen och därför sen ankomst ser jag i min träningsdagbok att jag lyckades få ihop 22,5 kilometer just på torsdagen. Har packat ner pannlampa förstås. Man vet ju aldrig...

Visst är det ett bra namn på orten föresten? Harsa. Det riktigt andas frisksport 😉