Niklas Cederberg

Magnesiumbrist!

Slarv, slarv, slarv! Det finns två näringstillskott som jag väldigt sällan missar att ta. Det ena är rödbetstjuice som jag tar för att kroppen ska orka lite mer under långa krävande pass och tävlingar. Det andra är magnesium och det är här slarvet kommer in.

Magnesium är ett mycket bra tillskott för mig som långdistanslöpare. Det minskar kramprisken och gör att jag nästan aldrig får träningsvärk. Två ganska viktiga saker för mig som vill springa länge, långt och dessutom ganska ofta.

I går var en sån dag. Springa-långt-dag alltså. I regn och rusk tog jag en runda på två timmar och strax över 22 kilometer. Skönt att få blåsa ur kroppen lite. Fast inte så skönt när jag väl hamnade i sängen och skulle sova. Kramp i vaderna och sedan sendrag 🙁 Jag har inte haft sendrag på säkert fyra/fem år men nu kom det alltså. Det var då jag kom på det. Magnesiumbrist!

Som ni säkert sett har jag varit ute och farit och det var ganska stressigt veckan innan vilket gjorde att jag missat att ta mina tillskott. Noll extra magnesium på typ två veckor alltså. Surt sa räven. Visst får man i sig en hel del i sin vanliga kost men för mig som tränar mycket räcker det inte för att upprätthålla rätt nivåer. Jag behöver mer.

diasporal_magnesium_kopp

Eftersom magnesium är så viktigt tar jag det som magnesiumcitrat vilket ger det snabbaste och bästa upptaget. Magnesiumcitrat är i pulverform som man sedan enkelt löser upp i ett glas vatten.

Magnesium har självklart också en massa andra fördelar och om du vill få mer på fötterna och kanske fördjupa dig lite kan du läsa mer i Kureras näringsguide här. För mig är det i alla fall slutslarvat nu.

 


Energi och återhämtning i Sörmlandsskogen

Snart skall vi ge oss av för att fira påsk i sommarhuset i Hälleforsnäs, Sörmland. Det ska bli skönt med ett antal lediga dagar då man nästan kan göra vad man vill.

Vad gör jag då om jag får bestämma helt själv när det finns lite extra tid? Ja ni kan säkert gissa. Det kommer bli en hel del löpning. Att få springa på skogsvägar mitt i vacker natur är helt fantastiskt och något jag sett fram emot länge. Nu är det är det alltså äntligen dags. Det lär bli träning både fredag, lördag och söndag och helgen till ära kommer jag rasta av mina gula gamla trotjänare Adidas Adizero Boston.

motorsag_agg_lopning

På bilden ser ni lite av det viktigaste i min påskpackning. Löparskor, bra träningstillskott för både energi och återhämtning (rödbetsjuice och BCAA) och mat symboliserat av ägg. Motorsågen ska förstås också med. Det börjar ju bli hög tid att säkerställa ved för både matlagning och uppvärmning. Sen måste jag ju erkänna att jag tycker det är fantastiskt kul med lite "skogsarbete".

Glad påsk på er allihopa. Vi hörs säkert under helgen.

 


Mindre än en vecka kvar

niklas vasaloppet 2013Då är det mindre än en vecka kvar till startskottet går för årets Vasalopp. Det är otroligt vad tiden rinner i väg. Jag skall inte prata om axel- och armproblem eller brist på träningssnö i detta inlägg utan håller mig till uppladdningen de kommande dagarna istället.

Vad det gäller träningen så kommer jag köra lättare pass så ofta som möjligt det vill säga ett pass per dag. I kväll blir det rullskidor, i morgon lättare löpning och så vidare. Man vill ju hålla igång kroppen utan att förta sig och då är det ganska bra att variera mellan rullisarna och löpningen.

Under den sista veckan är också nyttig och stärkande mat med en liten ökning av kolhydrater samt massor av vätska viktigt. Man tappar ju en hel del under loppet. Jag är tyvärr ganska kass på att få i mig vatten men kämpar på för att fylla på depåerna så gott det bara går. Min standardiserade rödbetsjuicekur är redan i gång. 2 deciliter om dagen är det som gäller. Jag maxar också upp med lite chiafrön och lime varje morgon. Bra grejjer!

Något som man inte heller får glömma är sömnen. Egentligen är jag ju lite av en nattsuddare men denna vecka får man gilla läget och skärpa sig lite. 7,5-8 timmar är det som gäller för mig.

Så ser min vecka ut. På söndag får vi se om upplägget håller...


Rejäl träningshelg i sikte

bild på träningsskor, stavar och elbas

Då var det snart dags för årets första stora träningshelg. Totalt fyra pass skall avverkas under lördag och söndag.

När så många pass skall köras under en hyfsat kort tid är det ju viktigt att man planerar så att man skall orka alla passen. Det går ju inte att exempelvis bara gå ut och mangla fyra pass om tjugofem kilometer. Det pallar ju inte kroppen (i alla fall inte min).

En anan utmaning jag har är ju vädret. Jag hade ju gärna kört två rullskidpass och två löppass men eftersom rullskidorna kräver ett hyfsat plant underlag och eftersom det just nu är slask och att det hotas med kyla inom kort så har jag en reservplan med löppass i backfickan. Skall bli kul att se vilka skor och utrustning som får användas från bilden ovan.

Så här ser i alla fall min plan ut:

Lördag förmiddag: Löpning med backintervaller i lång halvbrant backe. 2 km uppvärmning och 2 km ner.

Lördag eftermiddag: Rullskidåkning 15 km med 4x1km intervaller efter 7 km. Reservplan: Löpning 15 km varav 5 km i tänkt maratontempo (5 min/km).

Söndag förmiddag: Rullskidor 20 km. Reservplan: Löpning 10 minuter uppvärmning, 5x4 minuter intervall med 2 minuters joggvila och 10 minuters nerjogg.

Söndag eftermiddag: Långpass löpning 2-2,5 timmar i lugnt tempo.

Vad tror ni? Kan detta vara okej? Är det för mesig eller för bryskt?

rödbetsjuice, chiafrön, sportdryckNågot annat som är viktigt för att orka en sån här helg är näringsintaget. Bra, mat kommer ätas och självklart har jag redan börjat hårdladda med min favvo, rödbetsjuicen. Innan passen blir det ju även "Born-to-run-drinken" med chia och lime som jag skrivit om tidigare. Sen kompletterar jag ju med sportdryck med vettigt innehåll under passen.

I morgon är det bara att köra. In i sk..n bara 😉 Delrapporter kommer!

P.S. Ni som är uppmärksamma ser ju också att det smugit sig in en katt bland hermelinerna på bilden med skor. Å visst. På söndag kväll är det lite rock'n'roll med grabbarna på programmet också.

 

 

 


90 % är bättre än noll…

20130928-202256.jpg

Klant-Niklas hade lite bråttom i går och packade rödbetsjuicen i fel väska. Gubbarna på Skavsta körde väskan två gånger genom sin maskin och sen fick jag stå där med skammen och se dom kasta min halvlitersflaska. Både pinsamt och jobbigt förstås. Man vill ju vara "mättad" när racet börjar.

Som tur är ville Tina besöka The House of Bruar på vägen hit till Inverness och på matavdelningen hittade jag, till min stora lycka, den hett efterlängtade juicen. Dock lite utblandad med 10 % äppeljuice men det får duga.

Vi får se om den liksom jag håller måttet i morgon...

20130928-203517.jpg


Nöjd löpare lite dagen efter

20130602-184747.jpg

Jag kan lugnt säga att jag var lite orolig i går innan starten på Stockholm Marathon. Dels för att det bara var 27 dagar sedan jag sprang Vancouver Marathon och dels för att det loppet bara gick "sådär". Hade jag tränat för dåligt? Var det värmen som var problemet? Jet lag? Hade jag druckit för lite under loppet?

Nu spelar det ingen roll längre. Stockholmsmaran gav mig svaret att jag är på rätt väg. 3:49 är en helt okej tid för en man i sina bästa år och med lite mer träning innan 29:e september så skall den tiden putsas till där vid Loch Ness i Skottland. 3:30 vore toppen och ett mål om än kanske lite tufft.

Det var en kanondag för löpning i går. Lagom varmt och det regn som kom störde inte mig i alla fall. Västerbron som många hade pratat om gick finfint och jag hade till och med krafter kvar till en liten fartökning sista kilometern och in på världens finaste och bästa arena, Stockholm Stadion.

Som tur var hade jag hjälp från Tina och Filip som testade mitt blodsocker vid Vallhallavägen på andra varvet. 3,3 är jäkligt lågt men några druvsockertabletter gjorde susen och satte fart på kroppen igen. Tack familjen!!! Just detta var nog det enda som var lite "stökigt" under loppet. Annars gick det mesta riktigt bra även om det självklart var tufft och jobbigt.

Ja ni förstår nog att jag är nöjd. Nu blir det lite träningsledigt några dagar för att sen gå på det igen. Dessutom fortsätter jakten på Vasaloppsstartplatsen.

20130602-190722.jpg

P.S. Jag åt min första pizza på cirka 3,5 år kvällen innan maran. Kan det varit hemligheten? Kanske tillsammans med de två halvlitrarna rödbetsjuice som gick åt under de två sista dagarna? Detta vågar jag i alla fall inte frångå nästa gång...


Rödbetsjuicen engagerar

Jhonas Enroth

Direkt efter mitt förra inlägg fick jag ett mejl från en bekant som också var rödbetsjuicefrälst. Han hade fått tag på lite studier som visade att juicen inte bara hjälpte oss löpare och konditionsidrottare. Studierna visar också att nitratet i rödbetsjuicen "motverkar kärlstelhet, läker kärlskador, förhindrar högt blodtryck och proppbildning samt förbättrar den sexuella funktionen". Snacka om bra grejor! 

När jag igår kväll stötte på VM-kingen, vår superhockeymålvakt Jhonas Enroth, var jag ju självklart tvungen att fråga om han provat rödbetsjuice. Tyvärr hade han inte det men vi får väl se om han faller för trycket och delar några kartonger med sina lagkamrater när säsongen väl sätter igång igen. Vinner Buffalo Sabres Stanley Cup nästa år så vet ni med största sannolikhet vem som varit med och hjälpt till...

Ja just det. I morgon är det något lopp också. I kväll skall nummerlappen med nummer 6531 hämtas ut.


Det närmar sig

20130528-200041.jpg

Jaha, då är man snart där igen. Bara några få dagar kvar till race day. Denna gång Stockholm Marathon.

De nya skorna är insprungna och redo och kroppen påfylld med bra näring och extra rödbetsjuice så nu är det bara att se till att hålla benen pigga och glada.

Jag tog ett skönt pass på 12 K i 4:50-tempo idag och allt kändes perfa. Lär ju inte hålla det tempot under maran men det blev en sista genomkörare innan lördagen. Nu är det bara några kortare och lugnare pass kvar. Och minst en halvliter rödbetsjuice förstås. Smakar sådär men är ju jäkligt bra för syresättningen av blodet och orken och sånt vill man ju gärna ta extra hjälp för.

Det kommer säkert bli en härlig lördag. Hoppas vi ses på plats.


Dags att “boosta” upp sig

chiafrösallad_webb

Snart är det faktiskt bara en månad kvar till Vasaloppet och jag börjar nog bli lite stressad och funderar mycket på om jag tränat tillräckligt för att nå mitt mål på sju timmar. Mycket beror ju självklart förstås på hur föret kommer vara men självklart är ju styrka i ben och armar samt kondisen den allra största delen.

Finns det några genvägar för att orka mer? Nja, träning är ju nummer ett men jag försöker ju också få i mig så mycket nyttigheter jag bara kan med hjälp av kosten. För typ ett och ett halvt år sedan tipsade min kompis LidingöLena mig om rödbetsjuicen och även om den smakar "gammal jordkällare" försöker jag trycka i mig en deciliter om dagen. Rödbetsjuicen skall ju hjälpa till att förbättra syreupptagningsförmågan och sådan naturlig hjälp gillar man ju. Oavsett hur man nu tycker det smakar.

För några veckor sedan upptäckte jag en ny spännande produkt som jag hoppas skall hjälpa mig till nya oanade höjder - Chiafrön! Ni som är om och kring er kan googla och se allt detta lilla frö kan hjälpa dig med. Känns nästan för bra när man läser om det. Vad jag fastnade för var främst två saker; ökad uthållighet och bättre balans på blodsockret. Jag har ju diabetes och ett jämnare blodsocker är ju perfekt, speciellt då jag ett antal dagar i veckan belastar kroppen ganska hårt med min träning.

Hur får man nu i sig dessa små mirakulösa frön? På min förpackning står det något om en matsked om dagen och den brukar jag ju försöka trycka i mig på stående fot varje morgon. Sen lägger jag till lite där jag kan. Både här och där. Sallad och chiafrön har jag upptäckt är en perfekt combo. Smakar riktigt, riktigt gott. Prova vet jag! Min familj har i alla fall ännu inte protesterat...


Rödbetsdoping för extra spring i benen

Stekpanna full med rödbetor, broccoli och morötter.

Inför det kommande Lidingöloppet känns det nästan som om jag överdoserar rödbetor. Jag pressar i mig minst en deciliter rödbetsjuice om dagen och har jag möjlighet att påverka maten så ser jag givetvis till att ha med rejält med färska rödbetor på ett eller annat sätt.

 

Varför gör jag då detta? Jo rödbetor innehåller nitrat som fungerar kärlvidgande så att blodet har lättare att transportera sig i kärlen. Detta gör i sin tur att syre transportar sig lättare till musklerna och att man på så sätt ska prestera bättre och orka mer. Kanske någon sorts naturlig doping alltså. Funkar det då? Vi får se på lördag.