Niklas Cederberg

Pass nummer tio av trettiotvå. Brutalt jobbiga intervaller!

pass_tio_150429

Tionde passet på tio dagar är avklarat. Nu börjar det kännas lite i kroppen. Kanske var det måndagens tre mil som nu tagit ut sin rätt för dagens lunchintervaller var ingen lek.

Glad i hågen och ganska pigg tog jag mig till Sätra IP för lite lunchintervaller. På dagens meny stod det åtta stycken fyrahundringar med en minuts ståvila emellan. Fasiken vad slut jag var efteråt. Snacka om brutalt jobbiga, men förhoppningsvis också nyttiga, intervaller.

Nu väntar några dagar med grusvägsträning (lite asfalt är det men inte så mycket). Ska bli skönt att få komma ut och springa lite på skogsvägarna i Sörmlandsskogen. Att bara gnugga asfalt tar ju ut sin rätt...


Som en kalv på rödbete…

kalv_pa_rodbeteEfter cirka tre veckors ofrivilligt träningsuppehåll satte jag i går kväll igång träningen inför Stockholm Marathon och de andra loppen under året. Jag kan väl inte påstå att jag är i toppform men lyckan är ju inte att nå målet utan att vara på väg.

Idag blev det dessutom ett lunchpass på Sätra IP. Klassiska 200-metersintervaller med bra tryck på de härliga röda löparbanorna. Riktigt jobbigt och obekvämt men det är väl så träning ska vara. Det är i alla fall riktigt skönt att få komma igång igen. Jag kom till och med på mig själv med att springa och le de första intervallerna. Snacka om löparlycka!

 

 


Min årsbästalista 2014

niklas_vintermarathon_litenSå här års brukar jag alltid planera inför kommande år men samtidigt även blicka tillbaka lite hur året varit. Detta år slår jag på stort och ger er en liten lista som sammanfattar mitt eget 2014.

Årets bästa lopp: Vintermarathon. Överraskande bra tid i ett trevligt lopp.

Årets sämsta lopp: Ölands Marathon. Loppet var helt okej men min prestation urusel. Att det var typ 30 grader varmt är ingen ursäkt att bryta Niklas...

Årets roligaste lopp: Hundlöpet. Hundar bajsade, jag skällde och hussarna sket i det. Trots detta en riktigt rolig löpupplevelse kring Djurgårdsbrunnsviken.

Årets besvikelse: Vasaloppet. Dåliga förutsättningar och sen ankomst till start gjorde årets lopp till snudd på en mardröm. Trots det anmälde jag ju mig förstås till 2015 års lopp. Eller jag, Lidingö-Lena var faktiskt snabbare och skaffade en startplats åt mig till detta lopp. Tack kompis!!!

Årets och alla års träningspass: Brooklyn Bridge och löpningen tillbaka genom Manhattan upp till 53:e. Wow wow wow! Ett stort tack tack till Tina för den fantastiska födelsedagspresentsresan som gjorde detta möjligt.

Årets träningspass 2: De där tvåhundrametersintervallerna på luncherna på Sätra IP. Vilken effekt dom givit.

Årets knäppaste pass: Sommarstugeidioten.

loparbalte_flipbelt litenÅrets löparpryl: Flipbelt. Grym förvaring av nycklar, mobil gels och allt annat man kan behöva ha med sig på ett löppass. För övrigt ett riktigt hett julklappstips. Finns på flipbelt.se eller på exempelvis Runners Store.

Årets löpartillskott: Rödbestjuice. Den magiska juicen är nog alla års löpartillskott. Tätt följt av magnesium för återhämtning och för att slippa kramper.

wienerbrod-och-saltgurka liten

Årets överraskning: Att jag Niklas som både diabetiker och lågkolhydratförespråkare äter wienerbröd under maratonlopp. Tack för tipset Rune Larsson. Det funkar ju faktiskt.

Årets överraskning 2: Att Kärrtorps-Doktorn skulle få på sig ett par löparskor och börja träna.

Årets matlagningsgrej: Egen bearnaise från grunden. Och då riktigt från grunden! Börja med grädde, gör smör av grädden som du sedan använder till din hemlagade bearnaise. Blir så himla gott! Släng er i väggen all köpebearnaise!

Årets konsert: Vår egen, dvs Bodies i Essen (ibland kan man väl få vara lite självgod? ;)). Ett riktigt bra gig och grym respons kombinerat med en fantastiskt rolig resa. Vi kommer tillbaka!

Årets musik: Egentligen inte min stil men när jag tittar tillbaka så verkar det som att det jag lyssnat allra mest på Public Service Broadcasting. Dom var förband till Manics på Berns och då tyckte jag faktiskt dom var lite konstiga. Men sen smög de sig på mer och mer. Ny platta nästa år.

Det var mitt 2014 i kortare drag. Ge mig några dagar så kommer jag berätta om mina planer för kommande år. Saker och ting börjar ta sin form i min löpar- och skidåkningshjärna. Tills dess kan jag verkligen rekommendera att ta ett lugnt löppass utifrån din egen förmåga. Funkar perfekt vid eventuell julstress!


Hemligheten bakom min maratonförbättring?

satra_ip_hostÄr detta hemligheten bakom min rejäla tidsförbättring på den senaste maran? 200-metersintervaller på Sätra IP:s tartanbanor?

Jag har ju funderat och funderat vad det nu var som gjorde att jag sprang 12 minuter snabbare än vanligt på min senaste mara. Visst hade jag pumpat upp mig med rödbetsjuice, tagit massor av magnesium för att slippa kramp och elände. Visst var vädret riktigt bra och banan trevlig. Men 12 minuters förbättring måste det ju ligga mer bakom än ovanstående.

När jag idag tog ett lunchpass med 200-metersintervaller kom jag på det. Det är ju detta pass som är den stora förändringen mot inför tidigare lopp. Visst har jag sprungit en hel del intervaller tidigare men oftast lite längre. Det har oftast blivit 600-1000 meter per intervall. Nu under hösten har det däremot nästan uteslutande blivit "tvåhundringar". Kanske är det detta som är hemligheten för just mig. Jag kommer självklart fortsätta med detta. Ett vinnande koncept ska man ju inte ändra på. Eller hur?

 


Tilltrixad träningsvecka

traningsupplagg_v43

Det är inte alltid lätt att få tid och möjlighet till exakt det träningsupplägg man vill ha. Men det går alltid att trixa och justera lite för att få till en vettig vecka. Så här ser därför min kommande 7-dagarsperiod ut.

Lunchintervaller och Djurgårdslöpning med Lidingö-Lena
I kväll tisdag repar vi med bandet så då får jag ta till lunchen. Eftersom man inte har all världens tid då så passar tvåhundrametersintervaller på Sätra IP perfekt. Vilken lyx det är att ha en sådan anläggning så nära sin arbetsplats. Självklart kan man springa intervaller var som helst men underlaget på Sätra IP är skönt skonsamt så för mig är det perfekt.

I morgon onsdag blir det ett pass med allas vår Lidingö-Lena. Gissar att det blir ett varv runt Djugårdsbrunnsviken och sedan transportlöpning därifrån hem till Örby. Vi får dock se vad Lena har för agenda. Jag får alltså vara lite beredd på att vara flexibel. Kanske måste jag vara flexibel med tanke på vädret också. Regnar det allt för mycket på onsdag växlar jag onsdagspasset med torsdagspasset nedan.

Kortbacke och transportlöpning
På torsdag står det kortbacke på programmet. Jag, och faktiskt många andra, har hittat en utmärkt backe i Sturebytrakten som jag utnyttjar så fort det är kortbackesdags. Jag får se om jag kan lura med mig Kärrtorpsdoktorn denna gång.

Fredagar är inte alltid den ultimata dagen för träning. Det är ju oftast en familjekväll för många av oss. Jag har iofs en förstående familj som vet att jag mår bra av att träna men en god middag med något gott glas vin är ju en trevlig avslutning på arbetsveckan. Därför brukar jag istället ibland ta ett löppass på vägen hem från jobbet. Skjuts på morgonen och sedan löpning på hemvägen. Perfekt. Inverkar inte så mycket på tiden heller. För mig innebär det 8-10 kilometers löpning beroende på vägval. Sedan dusch och matlagning. En suverän avslutning på arbetsveckan tycker jag.

Rock'n'roll och långdistanslöpning
Eftersom vi har gig i Linköping på lördag är det inte läge för det klassiska långpasset på söndagen. Detta flyttar jag därför till måndag kväll och lägger in en "kvalitetsmil" på söndagkvällen. Ni som inte har koll på vad min kvalitetsmil är för något kollar här.

Så här ser alltså min kommande vecka ut. Jag tycker jag har fått ihop den ganska bra. Eller hur? Hyfsat tuff men det är ju som jag tidigare sagt snart dags för Vintermarathon och då är det inte precis läge för att vila sig i form.

Sist men inte minst. I morse kom en utmaning från oväntat håll. Det här. Vad säger ni? 68 kilometer och dessutom i terräng. Hmm. Jag är ju ganska sugen på en Ultra så...

 


Veckans nyttigaste lunch!

loparbanor_satra_ip

En bild säger mer än tusen ord. Eller hur? Jag tror ni förstår hur jag utnyttjade lunchen idag. Tusenmetersintervaller på Sätra IP var huvudrätten. Tufft men grymt nyttigt. Självklart pillade jag i mig lite lunch efter duschen för tuff träning kräver ju bra näring.

Jag har mindre än en kilometer till Sätra IP från jobbet och är lite förvånad över att jag inte utnyttjat det tidigare. Fler besök kommer absolut ske framöver.