Niklas Cederberg

Nyckel nummer 5: Superset

Niklas målgång Stockholm Marathon 1 jubi 2013

Eftersom det vankas midsommar och två dagars löpledigt (kanske i alla fall ;)) ville jag bränna ur kroppen lite i går. Först var det tänkt att jag skulle köra ett bra långpass men eftersom  jag kom ut lite sent fick det bli "Superset" istället. Jag har hittat upplägget i ett gammalt nummer av tidningen Aktiv Träning och nu bestämde jag mig för att testa. Tanken med Superset är förstås att förbättra kondition, uthållighet, fart och mental styrka genom olika intervaller i sträck. UTAN vila emellan! Jobbigt? Jepp, det är bara förnamnet.

Så här ser upplägget ut för mig som gillar att löpa maraton:
Först börjar man med lite uppvärmning. För mig handlar det om lugn löpning i en till två kilometer. Därefter sätter du igång "supersetet" med 4 kilometers löpning i ditt maratontempo. Direkt efter dessa 4 kilometer ökar du farten och springer 2 kilometer i halvmaratontempo. Jag vet ju inte riktigt vad detta är för mig men körde ungefär 10 sekunder snabbare än min vanliga maratonfart. Därefter vankas 1 kilometer i milfart och slutligen 500 meter det snabbaste man kan. Slutligen är kanske fel ord för det är ju inte slut här. Efter 5 minuters vila kör du ett likandant set till...

Som ni säkert förstår så var det en sanslöst utschasad Niklas som kom hem efter avslutat träningspass i går. Trött men riktigt nöjd.

Jag brukar tycka att tusenmetersintervaller är tufft men det här slår det mesta. Det bara måste vara bra för mig som vill utmana kroppen lite extra med obekväm träning vid rätt tillfällen. Detta får bli min nyckel nummer 5. Ett pass i veckan bör jag få till av detta superpass.

Är detta då bara för maratonlöpare. Icke sa Nicke. Det finns "superset" för halvmarafolket, millöparna och nybörjarna. Jag skall försöka testa det på både Tina och Kärrtorpsdoktorn och se vad de tycker. Kärrtorpsdoktorn har inte idrottat nämnvärt sedan han åkte slalom på 70-talet men har han precis kommit igång och kämpar på för att få upp flåset. Jättekul tycker jag. Ser ni en ganska stor kille i 50-årsåldern med blå skor och lite hår löpandes kring Fyrskeppsvägen i Kärrtorp får ni inte glömma att heja ordentligt. Det är han värd.

Ha nu en riktigt skön midsommar allihopa så ses vi kanske på långpasset på söndag.