Niklas Cederberg

Sommarpresent

Ni som följt mig har nog sett att det ibland blir ett och annat trailpass för att variera den vanliga asfaltslöpningen. Detta uppskattar jag så mycket att jag framöver kommer öka på den dosen. Jag gillar ju både naturupplevelsen och den lite mer "aktiva" löpningen där man istället för det enformiga matandet på asfalt får ett mycket mer varierat pass där varje stegistättning är viktig.

I går gav jag mig därför en sommarpresent – ett par trailskor. Det blev ett par Salomon Fellcross 3 som ska hjälpa mig att ta mig genom terrängen på ett tryggt sätt framöver.

niklas–trailskor

Självklart var jag het på gröten och drog nästan direkt ut till Ågesta för att testa skorna. Dom funkade perfekt och jag kände verkligen skillnad där det var lite geggigare och stökigare.

spar_i_agestafreddie_badar_agestaFreddie som var med tyckte också det var kul fast allra bäst tyckte han nog om badstunden efter passet.

Tro nu inte att jag lagt maratonlöpandet åt sidan för att bara springa trail. Tanken är ju att detta ska vara en del i utvecklingen för att bli en bättre löpare.


Kanske inte undra på

trailsparJag satt och kollade lite bilder från lördagens trailpass och hittade ovanstående. När jag såg den så förstod jag ju. Kanske inte undra på att jag har haft vissa känningar i fötterna.

Nu har jag av säkerhetsskäl tagit det försiktigt i tre dagar. Det har både varit lugn hastighet och lagom sträckor (8, 4 och 8 km) under dessa pass och efter gårdagskvällens sena löptur känns det så pass okej så att jag vågar mig på en något längre utflykt i kväll.

Det är inte många dagar kvar till Stockholm Marathon så ska jag få ihop ett vettigt långpass till är det nog idag eller i morgon som gäller. Efter det är det ju dags att börja toppa upp formen ordentligt och skaffa sig de där löpsugna och pigga benen som ska glädja mig i 42.195 meter nästa lördag. Häng med vet ja!


Lördagstrail

01_trail_150516I lördags var jag ute på en skön skogstur med Freddie. Att springa i både banad och obanad skogsterräng är en perfekt variation om man som jag oftast nöter asfalt.

Eftersom underlaget varierar hela tiden får man en mycket bra träning för både balans och styrka i fötter och vader. Det är ju helt andra muskelgrupper som får sig en omgång när man springer över stock och sten där ute i naturen. Man får hela tiden anpassa sig och ha ett betydligt kortare löpsteg än när man springer på vanligt sätt.

03_trail_150516

Men det allra finaste med traillöpning, som det nu kallas, är ju själva naturupplevelsen med skogens alla dofter, fågelkvitter och sånt.

Jag kan inte påstå att det gick särskilt fort och på sina ställen gick det inte att springa alls utan det blev till att gå en bit. Det är ju inte alltid det finns stigar att springa på.

05_trail_150516

Sammanfattningsvis hade vi en riktigt bra tur där ute i skogen både Freddie och jag. Detta kommer vi garanterat göra fler gånger framöver.

04_trail_150516

Dock hände det tyvärr någonting med min högra fot. Fick lite värk efter passet men jag hoppas att det bara är överansträngning. I går fick det därför bli ett lite kortare pass. Ska fortsätta att springa försiktigt några dagar och ha koll för jag vill ju verkligen inte missa Stockholm Marathon om två veckor. Det skulle ju vara helt åt skogen...

 


Trail – den läckraste löpningen?

Jag har skrivit om det förr men vill ändå slå ett litet slag för den igen. Trail, löpning på stigar och lite mer obanad terräng. Under helgen som var körde jag ett trailpass och det var verkligen fantastiskt. Närmare naturen kan man knappt komma.

20140425-190446.jpg
Ja ni kan ju se på bilden hur det kan se ut. Vacker skogsterräng med naturliga hinder. Vilken upplevelse! Jag kan inte precis säga att jag är så duktig på det men allt behöver ju inte alltid gå så fort. Ett riktigt bra alternativ till det vanliga asfaltsgnuggandet. Viktigt är att ta korta kontrollerade steg och att ha blicken hyfsat långt fram för planeringen. Prova på vet jag - du kommer inte bli besviken.