Niklas Cederberg

Mina nycklar till nästa maraton

niklas_fem_nyklar

Jag har två hyfsat stora utmaningar framför mig när det gäller löpningen. Den första är att få ner maratontiden på Öland den 26 juli och den andra är att göra ett riktigt bra Lidingölopp den 27 september. Under de kommande sex veckorna kommer jag koncentrera mig på förberedelserna för Ölands Marathon och jag har funderat fram fem nyklar som skall hjälpa mig att stärka min löpning och få en bättre tid. Dessa kommer jag att berätta om här på bloggen under de kommande dagarna.

Nyckel nummer 1: Alltid lite extra
Mina veckor är oftast fyllda med kvalitetspass typ backlöpning, intervaller, tempo- och tröskelpass och det är ju jättebra. Dock vill jag göra dem lite mer obekväma och utvecklande för att ta dessa pass ett ytterligare steg framåt.

Ibland är denna typ av pass lite kortare rent tidsmässigt. Kör jag exempelvis kortbacke eller 5x1000 meter intervall kan man ibland vara klar på 45 minuter inklusive upp och nervarvning. Nu sätter jag ett mål att alla pass skall hålla på under minst sextiofem minuter. Jag skall alltså fortsätta att löpa lite längre än vanligt efter passets huvudel för att härda kroppen och psyket. Det behöver absolut inte gå så fort utan det handlar om att kroppen skall vänja sig att jobba under en lite längre tid och speciellt i samband med lite tuffare pass typ  intervaller, tempo och backar.

Varför då sextiofem minuter kanske ni undrar? En timme hade ju egentligen gått lika bra men för mig känns det psykologiskt riktigt med de där extra minutrarna under träningspasset. Kanske lite knäppt men det bjuder jag på.

 


First Aid Kit

20130312-184747.jpg

Jag går väldigt sällan till Apoteket. Tror de flesta som brukar läsa här vet vad jag tycker om värktabletter och sånt. Ska jag gå dit är det oftast av två skäl. Uthämtning av insulin för min diabetes eller inköp av Compeed. Detta lilla skyddande "plåster" som räddat så många träningspass för mig. Några dagar in på skidsäsongen för händernas skull (stavarna ni vet) och några dagar in i löparsäsongen för fossingarna.

Två feta blåsor under fötterna var resultatet efter gårdagens heta tröskelpass och eftersom jag har ett fint flow just nu och vill ut å kuta även i kväll är det bara att plåstra om sig på bästa sätt. Sen e det bara att ge sig iväg igen.

Det finns ju trots allt inga genvägar.