Niklas Cederberg

2 mils uppförsbacke?

beskrivning_aten_marathonSå här ser beskrivningen ut till det klassiska loppet jag pratade om i mitt förra inlägg. "Vägen böljar uppåt från 11 km ända fram till bergskammarna vid 31 km," Vi pratar förstås om Aten Marathon.

varldens_basta_maratonloppSom jag skrev så hittade jag loppet i boken "Världens bästa maratonlopp" och detta känns både som en rejäl utmaning men även en möjlighet att få känna lite på historiens vingslag. Här startades ju maratonlegenden 490 f.Kr. och återupplivades också vid de första olympiska spelen 1896. Banan verkar grymt tuff och även om man klarar de där två mittersta milens uppförsbacke väntar en lätt men förstås tuff lutning neråt i 11 kilometer in mot Aten som avslutning. Ni som sprungit i nerförsbacke med stabbiga ben vet vad jag pratar om. Läckert men utmanande!

Loppet går inte förrän i november och tyvärr kan man inte anmäla sig riktigt ännu men jag kommer som sagt hänga på låset i början av mars.

 


Fränt och klassiskt maraton

Nu är det hög tid att planera och anmäla sig för årets långlopp. Jag har i dagarna anmält mig till Stockholm Marathon som går av stapeln lördagen den 30 maj. Inga konstigheter med det. Blir nog lika kul, och självklart jobbigt, som alltid.

Nu vill jag ju springa minst ett långlopp till under året och i boken Världens Bästa Maratonlopp, som jag fick av min kära guddotter Stella i julklapp, hittade jag ett fränt och klassiskt lopp med följande banprofil.

route_marathon_full 460Det kanske är lite svårt att se på bilden men man springer från höger till vänster. Mycket uppför blir det...

I boken svårighetsklassas detta maraton till 8 av 10. Tur att det går mot slutet av året så man hinner träna lite inför denna utmaning. Tyvärr är inte anmälan öppen ännu men jag kommer hänga på låset i början av mars.

Kan ni gissa vilket lopp det är?