Norsk torsk sänds till Kina – och fylls där med vatten och kemikalier | Kurera.se
torsk

Norsk torsk sänds till Kina – och fylls där med vatten och kemikalier

Norsk fiskeindustri har plötsligt ställts inför ett etiskt vägval vad gäller sin export till andra länder. En av frågorna de nu måste ställa sig är huruvida landet ska fortsätta göra affärer med de köpstarka kineserna eller inte.
Detta efter att en fransk TV-dokumentär avslöjat hur norsk torsk sänds till Kina och där fylls med kemiska tillsatsämnen och vatten – innan den säljs sedan vidare till olika länder i Europa.
– Kunderna tror att de betalar för torsk men i verkligheten betalar de för vatten, säger forskaren Stephane Desobry till France 5.

Dokumentären "Mollo sur le cabillaud?" ("Försiktig med torsken?") sändes den 20:e januari på bästa sändningstid i den franska TV-kanalen France 5. I den avslöjar kamerateamet hur torsk skickas på en 15 000 mil lång åktur, från Norge till Kina, innan den slutligen hamnar i franska butiker. Anledningen? Jo, ekonomisk förstås. På detta sätt går det nämligen att, på flera sätt, få upp öka fiskens kilopris, skriver norska NRK.

 

Vatten ökar vikten – och kilopriset
Genom en video som franska France 5 fått från den kinesiska fiskeindustrin kan TV-tittarna själva få se hur torsken skärs och filéas innan filéerna, via långa sprutor, injiceras med vatten. Ett tillvägagångssätt som gör att torskfiléerna ökar sin vikt och kan säljas till ett högre pris.
Och det visar sig att vatten inte är det enda som tillsätts.

LÄS OCKSÅ: “Är hälsofördelarna med fisk fler än riskerna – eller är det tvärtom?”

Kemikalier ger färskt intryck
Eftersom kamerateamet inte tilläts filma eller intervjua de anställda på fabrikerna i Kina besökte de istället sjömatsmässan "Seafood Seafood Seafood Expo" i Bryssel, där skaldjursproducenter från hela världen möts upp en gång per år. Utrustade med dold kamera presenterar de sig där som köpare av billig torsk – och blir genast erbjudna att köpa torsk som injicerats vatten.
De får även frågan om de vill köpa med eller utan tillsatta kemikalier. En av kemikalierna är substansen E-451 (pentannatriumtrifosfat), som används för att bleka fisken så att fisken kan se färsk ut även när den inte är det.

Fosfater tillåtna men ska anges
Alla de typer av fosfater som tillsätts fisken är dock lagliga i EU, rapporterar NRK vidare. Tidigare har dessa kemikalier varit förbjudna i Norge, men är nu tillåtna igen genom EES-avtalet.
Däremot finns det strikta regler för hur fosfater ska användas i fisk, berättar norska Mattilsynsmyndigheten för tidningen.
– Det antas att rätt kvantitet används och produkten måste märkas så att konsumenten kan se att fosfater har lagts till, säger Lise Rokkones sektionschef för myndighetens avdelning Sjømat.
Samma sak gäller tillsatt vatten, berättar hon för tidningen. Utgör det tillsatta vattnet mer än fem procent av den färdiga produktens vikt ska förekomsten anges.

LÄS OCKSÅ: Endast tre av 13 fiskarter i Östersjön får grönt ljus

"Kunderna betalar för vatten"
Forskaren Stephane Desobry är kritisk. Han anser inte det vara etiskt motiverat att injicera vatten i torsken.
– Kunderna tror att de betalar för torsk men i verkligheten betalar de för vatten, säger han till France 5.

Tal om bojkott
Dokumentären har sedan den sändes flitigt diskuterats i sociala medier. Många är upprörda och flera har nämnt att det borde till en bojkott av norska varor, rapporterar NRK vidare.

 

LÄS OCKSÅ: Bättre kontroll ska stoppa export av fisk med miljögift

Inte norska produktionsförhållanden som kritiseras
Paal Frisvold är norska Fiskerikommissionens utsände i Frankrike. Han poängterar att det inte är norska produktionsförhållanden som kritiseras och skapar reaktioner i dokumentären.
Däremot kallar han det hela olyckligt.
– Att saken får mycket uppmärksamhet kan vara olyckligt för det norska torskens rykte i Frankrike, säger han till NRK och tillägger att man från norskt håll nu följer detta noga.

På frågan om vad Norge kan göra svarar han så här:
– Norge vill sälja sin torsk på en global marknad och kineserna är köpstarka. De reaktioner vi ser från denna rapportering gör att vi måste tänka på vilka konsekvenser detta kan få för den norska torskens anseende. Den franska marknaden är oroad över kvaliteten på den fisk de äter, och vi ser att konsumenterna är måna om en tydlig produktinformation.

Se dokumentären här.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kristina har (h)järnkoll på bästa maten för knoppen

Kost

Vi blir allt mer medvetna om vikten att måna om vår hjärnhälsa lika mycket som resten av kroppen. Och förståelsen för att kosten påverkar hur vi kommer må inte bara när vi blir äldre utan även i unga år tycks bara öka. Kurera ställde några frågor till näringsfysiologen Kristina Andersson  som nyligen kom ut med boken "Ät hjärnsmart" om vad man bör tänka på.

 

Häxan: “Midsommartid är en tid för kärleksmagi”

Krönikan

Vem har inte lagt blommor under kudden en midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även talar om vår kontakt med naturen - kanske är det därför det ansetts vara trolldom.  I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep när det kommer till att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

 

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

 

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.