torsk

Norsk torsk sänds till Kina – och fylls där med vatten och kemikalier

Norsk fiskeindustri har plötsligt ställts inför ett etiskt vägval vad gäller sin export till andra länder. En av frågorna de nu måste ställa sig är huruvida landet ska fortsätta göra affärer med de köpstarka kineserna eller inte.
Detta efter att en fransk TV-dokumentär avslöjat hur norsk torsk sänds till Kina och där fylls med kemiska tillsatsämnen och vatten – innan den säljs sedan vidare till olika länder i Europa.
– Kunderna tror att de betalar för torsk men i verkligheten betalar de för vatten, säger forskaren Stephane Desobry till France 5.

Dokumentären “Mollo sur le cabillaud?” (“Försiktig med torsken?”) sändes den 20:e januari på bästa sändningstid i den franska TV-kanalen France 5. I den avslöjar kamerateamet hur torsk skickas på en 15 000 mil lång åktur, från Norge till Kina, innan den slutligen hamnar i franska butiker. Anledningen? Jo, ekonomisk förstås. På detta sätt går det nämligen att, på flera sätt, få upp öka fiskens kilopris, skriver norska NRK.

Vatten ökar vikten – och kilopriset
Genom en video som franska France 5 fått från den kinesiska fiskeindustrin kan TV-tittarna själva få se hur torsken skärs och filéas innan filéerna, via långa sprutor, injiceras med vatten. Ett tillvägagångssätt som gör att torskfiléerna ökar sin vikt och kan säljas till ett högre pris.
Och det visar sig att vatten inte är det enda som tillsätts.

 

LÄS OCKSÅ: “Är hälsofördelarna med fisk fler än riskerna – eller är det tvärtom?”

Kemikalier ger färskt intryck
Eftersom kamerateamet inte tilläts filma eller intervjua de anställda på fabrikerna i Kina besökte de istället sjömatsmässan “Seafood Seafood Seafood Expo” i Bryssel, där skaldjursproducenter från hela världen möts upp en gång per år. Utrustade med dold kamera presenterar de sig där som köpare av billig torsk – och blir genast erbjudna att köpa torsk som injicerats vatten.
De får även frågan om de vill köpa med eller utan tillsatta kemikalier. En av kemikalierna är substansen E-451 (pentannatriumtrifosfat), som används för att bleka fisken så att fisken kan se färsk ut även när den inte är det.

Fosfater tillåtna men ska anges
Alla de typer av fosfater som tillsätts fisken är dock lagliga i EU, rapporterar NRK vidare. Tidigare har dessa kemikalier varit förbjudna i Norge, men är nu tillåtna igen genom EES-avtalet.
Däremot finns det strikta regler för hur fosfater ska användas i fisk, berättar norska Mattilsynsmyndigheten för tidningen.
– Det antas att rätt kvantitet används och produkten måste märkas så att konsumenten kan se att fosfater har lagts till, säger Lise Rokkones sektionschef för myndighetens avdelning Sjømat.
Samma sak gäller tillsatt vatten, berättar hon för tidningen. Utgör det tillsatta vattnet mer än fem procent av den färdiga produktens vikt ska förekomsten anges.

LÄS OCKSÅ: Endast tre av 13 fiskarter i Östersjön får grönt ljus

“Kunderna betalar för vatten”
Forskaren Stephane Desobry är kritisk. Han anser inte det vara etiskt motiverat att injicera vatten i torsken.
– Kunderna tror att de betalar för torsk men i verkligheten betalar de för vatten, säger han till France 5.

Tal om bojkott
Dokumentären har sedan den sändes flitigt diskuterats i sociala medier. Många är upprörda och flera har nämnt att det borde till en bojkott av norska varor, rapporterar NRK vidare.

LÄS OCKSÅ: Bättre kontroll ska stoppa export av fisk med miljögift

Inte norska produktionsförhållanden som kritiseras
Paal Frisvold är norska Fiskerikommissionens utsände i Frankrike. Han poängterar att det inte är norska produktionsförhållanden som kritiseras och skapar reaktioner i dokumentären.
Däremot kallar han det hela olyckligt.
– Att saken får mycket uppmärksamhet kan vara olyckligt för det norska torskens rykte i Frankrike, säger han till NRK och tillägger att man från norskt håll nu följer detta noga.

På frågan om vad Norge kan göra svarar han så här:
– Norge vill sälja sin torsk på en global marknad och kineserna är köpstarka. De reaktioner vi ser från denna rapportering gör att vi måste tänka på vilka konsekvenser detta kan få för den norska torskens anseende. Den franska marknaden är oroad över kvaliteten på den fisk de äter, och vi ser att konsumenterna är måna om en tydlig produktinformation.

Se dokumentären här.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kontorshund

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.

Snart kan EU förbjuda “vegoburgare”

Kost

I en tid då vi äter en allt grönare kost och allt färre animalier är fenomenet med vegokött en rejält växande marknad.  Produkterna ser ut som kött och heter saker som burgare, stek, biff och korv – men det bör de inte längre få göra. Det har Europaparlamentets jordbruksutskott nu beslutat och lagt fram ett förslag på lagändring. En liknande lagstiftning finns redan i Frankrike.

5 smarta knep för vackra händer

Hud

Dina händer har under många kalla månader nu varit särskilt utsatta. Det är inte konstigt att de nu känns extra torra och fnasiga. Det är det dags att ändra på nu, och ta hand om dem lite extra inför sommaren. Här är tipsen som kommer att göra dina händer snygga, lena och mjuka igen.

Eldsjälen som gjorde vego till sitt jobb

Intervju

Han brinner för grön kost, är definitivt urtypen för det man brukar kalla eldsjäl och har en genuin vilja att inspirera så många människor som möjligt – i förhoppningen om att på så sätt bidra till att förändra världen.  "Mina vapen för att lyckas är ruskigt god och enkel vegomat och ett stort leende", säger Mattias Kristiansson, chefredaktör och grundare av tidningen VEGO.

5 tips på djur- och naturvänligt pynt till påskriset

Allmänt

Vill du inte heller ha fjädrar i ditt påskris?  Vad bra – för handen på hjärtat: visst är det dags att vi varierar oss lite? Det är ju ändå 2019 och de stackars kalkonerna har kanske plockats nog?  Så resonerar i alla fall allt fler och väljer därför aktivt bort påskfjädrarna till förmån för andra material.  Här delar Djurens Rätt med sig av fem steg-för-steg-guider för hur du skapar ditt egna djurvänliga påskpyssel – bland annat två färgglada fjäderalternativ av papper respektive tyg.

Vegantrenden växer explosionsartat – även inom kosttillskottsbranschen

Kost

Nu är det växtbaserad kost som gäller – världen över. Bara i USA har antalet veganer ökat med 600 procent – på bara tre år. Idag handlar veganism inte längre bara om djurhållningsfrågor utan är för allt fler en fråga även om hälsa och hållbar livsstil. Och nu börjar trendens framfart bli synlig även inom andra områden – skönhetsindustrin och kosttillskottsbranschen till exempel.