Nu är ägg farligt – igen | Kurera.se
ögg

Nu är ägg farligt – igen

Fakta

Kolesterol är ett blodfett som bygger celler och bildar hormoner. Det finns också i mat, som ägg och rött kött.

Om kolesterolet i blodet blir för högt kan fett börja lagras i blodkärlen, vilket kan resultera i hjärt-kärlsjukdomar som stroke och hjärtinfarkt.

Mängden kolesterol i blodet påverkas av ärftliga anlag, men kost och fysisk aktivet har också betydelse.

Källa: 1177 Vårdguiden

Först var det farligt, sedan inte farligt, och nu farligt igen. 
Äggens vara eller inte vara som livsmedel har diskuterats i decennier.
Anledningen? Jo, huruvida mängden kolesterol, i främst gulan – är farligt för oss eller inte.

De senaste åren har ägg ansetts ofarliga på grund av tesen att kroppen faktiskt förmår kontrollera kolesterolmängden i blodet.
Men – nu är de alltså farliga igen, enligt en ny studie presenterad i tidskriften Jama.

 

Ägg anses numera av många vara bra mat. Goda och enkla att tillaga och variera – plus rika på både proteiner och andra näringsämnen.

Men framför allt äggulan, innehåller också stora mängder kolesterol – en typ av fett som, om det ansamlas i blodet, ökar risken för hjärtinfarkt, andra kärlrelaterade sjukdomar och förtida död.
Det är i alla fall den traditionella synen på ämnet.

Kontrollmekanism förmodas kontrollera – och kompensera
Sedan ett antal år tillbaka finns det inte längre någon angiven övre gräns för hur många ägg man bör äta, mer än att Livsmedelsverket – som denna myndighet alltid gör – rekommenderar en så varierad kost som möjligt. Kroppen har nämligen en kontrollmekanism som gör att den, till en viss gräns, kan kontrollera mängden kolesterol i blodet.

LÄS OCKSÅ: Det visste du inte om ägg! Eller..?

Studie följde deltagare under 31 år
Det nya är att forskare vid Northwestern University Feinberg School of Medicine nu hävdar att det kan finnas skäl att hålla nere äggkonsumtionen trots allt. Det har de i alla fall resultat från en aktuell studie som kraftigt indikerar. I studien, som presenteras i tidskriften Jama, ingick nästan 30 000 vuxna från sex olika prospektiva eller framåtsyftande undersökningar och deltagarna följdes i upp till 31 år.

Nya budet: Ökar risken för förtida död med åtta procent
Det visade sig att 300 milligram kolesterol per dag i kosten innebar att risken för hjärt-kärlsjukdom ökade med 17 procent och att risken för förtida död oavsett orsak ökade med 18 procent. Dessutom visade studien att tre till fyra ägg per vecka ökade risken för hjärtsjukdom och förtida död med sex respektive åtta procent. Orsaken tros vara kolesterolet, eftersom en enda äggula kan innehålla hela 186 milligram kolesterol.

LÄS OCKSÅ: Nej, ägg höjer inte ditt kolesterol

Forskaren: "Kan direkt mäta äggs effekt på risken för hjärtsjukdom"
Norrina Allen är en av forskarna bakom studien:
”Vår studie visar att om två personer har exakt samma diet och enda skillnaden är ägg, kan vi direkt mäta den effekt äggkonsumtionen har på risken för hjärtsjukdom. Kolesterol, oavsett var det kommer ifrån, var associerat med en förhöjd risk för hjärtsjukdom”, säger hon i ett uttalande, rapporterar TT.

 

Forskarna avråder inte från ägg helt och hållet, men anser att man bör vara medveten om deras höga kolesterolhalt och äta dem med måtta.

Så kommer dessa nya rön få fäste?
Kanske, men troligen inte.
Eftersom ägg för många är ett hyllat och högt hållet livsmedel – och för vissa dessutom utgör en extremt stor del av kosten (till exempel hos "high protein/low carb"-förespråkare såsom hårdtränande, LCHF-anhängare) – kommer dessa nya forskningsrön gissningsvis att till stor del ignoreras.

LÄS OCKSÅ: Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

 

Av Isabelle G Hedander

Referens: JAMA


Fakta

Kolesterol är ett blodfett som bygger celler och bildar hormoner. Det finns också i mat, som ägg och rött kött.

Om kolesterolet i blodet blir för högt kan fett börja lagras i blodkärlen, vilket kan resultera i hjärt-kärlsjukdomar som stroke och hjärtinfarkt.

Mängden kolesterol i blodet påverkas av ärftliga anlag, men kost och fysisk aktivet har också betydelse.

Källa: 1177 Vårdguiden

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.