ögg

Nu är ägg farligt – igen

Fakta

Kolesterol är ett blodfett som bygger celler och bildar hormoner. Det finns också i mat, som ägg och rött kött.

Om kolesterolet i blodet blir för högt kan fett börja lagras i blodkärlen, vilket kan resultera i hjärt-kärlsjukdomar som stroke och hjärtinfarkt.

Mängden kolesterol i blodet påverkas av ärftliga anlag, men kost och fysisk aktivet har också betydelse.

Källa: 1177 Vårdguiden

Först var det farligt, sedan inte farligt, och nu farligt igen. 
Äggens vara eller inte vara som livsmedel har diskuterats i decennier.
Anledningen? Jo, huruvida mängden kolesterol, i främst gulan – är farligt för oss eller inte.

De senaste åren har ägg ansetts ofarliga på grund av tesen att kroppen faktiskt förmår kontrollera kolesterolmängden i blodet.
Men – nu är de alltså farliga igen, enligt en ny studie presenterad i tidskriften Jama.

 

Ägg anses numera av många vara bra mat. Goda och enkla att tillaga och variera – plus rika på både proteiner och andra näringsämnen.

Men framför allt äggulan, innehåller också stora mängder kolesterol – en typ av fett som, om det ansamlas i blodet, ökar risken för hjärtinfarkt, andra kärlrelaterade sjukdomar och förtida död.
Det är i alla fall den traditionella synen på ämnet.

Kontrollmekanism förmodas kontrollera – och kompensera
Sedan ett antal år tillbaka finns det inte längre någon angiven övre gräns för hur många ägg man bör äta, mer än att Livsmedelsverket – som denna myndighet alltid gör – rekommenderar en så varierad kost som möjligt. Kroppen har nämligen en kontrollmekanism som gör att den, till en viss gräns, kan kontrollera mängden kolesterol i blodet.

LÄS OCKSÅ: Det visste du inte om ägg! Eller..?

Studie följde deltagare under 31 år
Det nya är att forskare vid Northwestern University Feinberg School of Medicine nu hävdar att det kan finnas skäl att hålla nere äggkonsumtionen trots allt. Det har de i alla fall resultat från en aktuell studie som kraftigt indikerar. I studien, som presenteras i tidskriften Jama, ingick nästan 30 000 vuxna från sex olika prospektiva eller framåtsyftande undersökningar och deltagarna följdes i upp till 31 år.

Nya budet: Ökar risken för förtida död med åtta procent
Det visade sig att 300 milligram kolesterol per dag i kosten innebar att risken för hjärt-kärlsjukdom ökade med 17 procent och att risken för förtida död oavsett orsak ökade med 18 procent. Dessutom visade studien att tre till fyra ägg per vecka ökade risken för hjärtsjukdom och förtida död med sex respektive åtta procent. Orsaken tros vara kolesterolet, eftersom en enda äggula kan innehålla hela 186 milligram kolesterol.

LÄS OCKSÅ: Nej, ägg höjer inte ditt kolesterol

Forskaren: "Kan direkt mäta äggs effekt på risken för hjärtsjukdom"
Norrina Allen är en av forskarna bakom studien:
”Vår studie visar att om två personer har exakt samma diet och enda skillnaden är ägg, kan vi direkt mäta den effekt äggkonsumtionen har på risken för hjärtsjukdom. Kolesterol, oavsett var det kommer ifrån, var associerat med en förhöjd risk för hjärtsjukdom”, säger hon i ett uttalande, rapporterar TT.

 

Forskarna avråder inte från ägg helt och hållet, men anser att man bör vara medveten om deras höga kolesterolhalt och äta dem med måtta.

Så kommer dessa nya rön få fäste?
Kanske, men troligen inte.
Eftersom ägg för många är ett hyllat och högt hållet livsmedel – och för vissa dessutom utgör en extremt stor del av kosten (till exempel hos "high protein/low carb"-förespråkare såsom hårdtränande, LCHF-anhängare) – kommer dessa nya forskningsrön gissningsvis att till stor del ignoreras.

LÄS OCKSÅ: Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

 

Av Isabelle G Hedander

Referens: JAMA


Fakta

Kolesterol är ett blodfett som bygger celler och bildar hormoner. Det finns också i mat, som ägg och rött kött.

Om kolesterolet i blodet blir för högt kan fett börja lagras i blodkärlen, vilket kan resultera i hjärt-kärlsjukdomar som stroke och hjärtinfarkt.

Mängden kolesterol i blodet påverkas av ärftliga anlag, men kost och fysisk aktivet har också betydelse.

Källa: 1177 Vårdguiden

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

 

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

 

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.

Artros: Hjälper ingefära och gurkmeja?

TV

Flera studier på ingefära och kurkumin – den verksamma ingrediensen i gurkmeja – pekar enstämmigt på att dessa har antiinflammatoriska effekter. Forskarna vet till och med vilka komponenter i kroppen som örterna påverkar och hur – och har sett effekt vid bland annat artros.