Annons
Annons

”Nu är barnen och deras magar glada igen”

Martina Claessons söner är sju och tio år. De har precis som sina föräldrar känsliga magar och de första uppväxtåren levde hela familjen i ett kaos av kräkningar, lösa magar och sömnlösa nätter. I flera år fick hon kämpa i motvind inom den traditionella vården för att få en utredning om vad som varit fel på deras magar. Men när inget hände tog hon saken i egna händer. Gluten- och laktosfri kost, vitaminer och omega-3 fettsyror i kombination med probiotika gjorde till slut barnens magar friska.

Redaktionen

31 mars, 2017
”Nu är barnen och deras magar glada igen”
Dela inlägget

Martina Claessons söner är sju och tio år. De har precis som sina föräldrar känsliga magar och de första uppväxtåren levde hela familjen i ett kaos av kräkningar, lösa magar och sömnlösa nätter. I flera år fick hon kämpa i motvind inom den traditionella vården för att få en utredning om vad som varit fel på deras magar. Men när inget hände tog hon saken i egna händer. Gluten- och laktosfri kost, vitaminer och omega-3 fettsyror i kombination med probiotika gjorde till slut barnens magar friska.

När Martina Claesson, 31 år, i Värnamo var nio år fick hon reda på att hon var glutenintolerant. Hon vägde bara 18 kilo, var en decimeter kortare än de andra barnen i samma ålder och hon var alltid trött.
– Den dag mina föräldrar förstod vad som var fel på mig och jag fick mat min mage klarade av växte jag ikapp de andra barnen och alla magproblem upphörde, säger Martina.
När hon träffade sin blivande man Johan visade det sig att han inte heller tålde bröd och pasta.
– Johan kunde ändå äta en del livsmedel som innehöll gluten men för några år sedan protesterade hans mage plötsligt mot all mat med gluten och då uteslöt vi det helt ut vår kost, säger Martina.

Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

Glutenintolerant men fick rådet att äta normal kost
När Jakob, som nu är tio år, föddes var Martina orolig att även han skulle var född med glutenintolerans och när hon rådfrågade sin läkare om vilken kost sonen skulle ha fick Martina rådet att ge honom normal kost.
– Jag ville ju inte att Jakob skulle få lida som jag hade gjort. Men han fick vanlig mat och det gick ganska bra i några år, berättar Martina.

Fick inte göra gastroskopi
Men när Elias föddes kom hans problem med magen ganska tidigt. Redan när han var 1,5 år ville Martina ha en glutenutredning men då ansågs han för liten för en gastroskopi och ett vanligt blodprov visade inte på någon intolerans.
– Elias kräktes och hade svåra diarréer när han var bebis och jag var helt övertygad om att han var glutenintolerant trots att testerna på honom inte visade det. Jag minns en jul när han var riktigt dålig. På dagis trodde man att han hade magsjuka och de var de livrädda att ha honom där så att han skulle smitta de andra barnen, säger Martina och tillägger:
– Jag följde råden jag fick av doktorn men sett så här i backspegeln så skulle jag ha litat på mig själv mycket tidigare och gett honom en glutenfri kost. Hade jag stått på mig gentemot läkarna då hade Elias sluppit må så dåligt.

Läs också: Probiotikaskolan: Lär dig mer om bakterierna som styr hälsan

Stora problem varje månad
När Elias var två år fick han genomgå en gastroskopi men allt såg normalt ut och Martina fick rådet att fortsätta ge honom normalkost.
– En gång i månaden fick Elias magras, det vill säga allt gick rakt igenom honom och ibland var både jag och Johan uppe på natten och fick hjälpa honom till toaletten. Ofta kräktes han i sängen och sen lyfte vi in honom i badrummet. Det var jobbigt för alla att Elias hade det så kämpigt och att ingen visste vad som var fel på honom var ännu värre, säger Martina.
När Elias var liten fick de åka in på akuten med honom flera gånger. Ibland berodde det på magrasen men oftast på att han hade krupp.
– En gång blev jag så rädd att jag trodde att han skulle dö, säger Martina.

Fick diagnosen ADHD och Asperger
Martina och hennes man fortsatte att äta glutenfritt medan barnen fick normalkost. Men Elias har alltid varit ett aktivt barn och lite extra av allt. Vändningen kom den dag han fick diagnosen ADHD och Asperger.
– Vi fick en fantastisk läkare och när jag berättade om mina misstankar att Elias var glutenintolerant så berättade doktorn att glutenfri kost minskar inflammationen i hjärnan hos barn med ADHD, vilket gör att de mår bättre. När jag fick reda på detta så fattade jag beslutet att ge Elias samma kost som min man och jag åt, säger Martina.

Hade brist på järn och vitaminer
Vid en grundlig provtagning visade det sig att Elias även hade brist på järn och en del vitaminer. Något som är vanligt om man är glutenintolerant och inte äter rätt men också vid ADHD.
– Elias var blek och glåmig och vägde alldeles för lite. Vid magrasen var magen så spänd och svullen att han skrek om jag råkade röra vid buken, säger Martina.

Läs också: Tillskott av omega-3 kan hjälpa barn med ADD och ADHD

Växte ikapp sina kamrater och slapp diarréer och magont
Av sin svärmor fick Marina rådet att gå in på en hälsokostbutik för att få hjälp med de vitaminer Elias behövde. Där fick hon också tipset att ge sonen probiotika och hon provade med Holistics LactoVitalis Kids som är en tuggtablett för barn som innehåller en miljard mjölksyrabakterier och som påverkar tarmens immunceller positiv och är gynnsamt vid olika inflammatoriska tillstånd i tarmen. Varje tablett LactoVitalis Kids innehåller en miljard levande mjölksyrabakterier. Bakterierna i LactoVitalis Kids har en dubbel inkapsling som skyddar dem mot magsyran och släpper ut dem på rätt ställe i tarmen. Det gör att minst 80 procent av bakterierna kommer oskadda fram.
– Elias blev ett hel nytt barn. Han fick en normal färg i ansiktet, växte ikapp sina skolkamrater, diarréer och kräkningar upphörde och magen var varken spänd eller gjorde ont på honom längre, säger Martina och fortsätter:
– Och det mest fantastiska är att han blivit en glad kille. Det var länge sedan jag såg Elias må så här bra.

Inte längre några näringsbrister
Ett år senare visade nya provtagningar att Elias inte längre hade brist på järn, D-vitamin eller B12 som han hade tidigare.
Martina har ännu inte fått en diagnos som säger att pojkarna är glutenintoleranta men nu äter alla i familjen en glutenfri kost.
Elias har blivit mycket lugnare nu och i somras när Jakob fick diarré av att äta glass så uteslutet vi även laktos för honom. Både pojkarna får LactoVitalis Kids plus en del vitaminer vid behov.

Läs också: Ny forskning: Tarmbakteriernas inverkan på ADHD och autism

Probiotikan gjorde skillnad
Att probiotikan verkligen gjorde skillnad visade sig i somras när tuggtabletterna var slut och magproblemen kom tillbaka med en gång.
– Äntligen är vi en familj som mår bra. När jag frågar pojkarna hur de mår så svarar de alltid att de inte har ont i magen längre. Och för mig är svaret det bästa en mamma kan få höra, säger Martina.

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Mjölksyrabakterier kan:

  • Stärka allmänhälsan
  • Förbättra både diarré och förstoppning
  • Stärka ett svagt immunförsvar
  • Stärka under och efter antibiotikabehandling
Annons
Annons