Annons
Annons

Nu förenklas importen av ekologiska livsmedel

Nu lättar EU på kravet om tillstånd för import av ekologiska livsmedel från länder utanför EU. Det skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Redaktionen

24 februari, 2013
Nu förenklas importen av ekologiska livsmedel
Dela inlägget

Nu lättar EU på kravet om tillstånd för import av ekologiska livsmedel från länder utanför EU. Det skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

I dag finns tre system för import av ekologiska livsmedel:
1. Som import från godtagna länder
2. Som import under erkända kontrollmyndigheter och kontrollorgan
3. Som import med särskilt importtillstånd.
Men om kontrollmyndigheten eller kontrollorganet som kontrollerar exportören är erkänd av EU-kommissionen krävs inte längre tillstånd, skriver Livsmedelsverket.

Import från godtagna länder
Systemet för import av ekologiska produkter från länder utanför EU bygger på att EU-kommissionen godkänner det enskilda landet. För tillfället kan ekologiska produkter från Argentina, Australien, Costa Rica, Indien, Israel, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Tunisien och USA importeras med stöd av dessa regler. Från några av dessa länder är endast vissa produkter godkända för import. Varje land har ett tidsbestämt godkännande, vilket framgår av kommissionens förordning.

Erkända kontrollorgan
Det andra systemet för import av ekologiska produkter är nytt och bygger på att EU-kommissionen erkänner kontrollmyndigheter och kontrollorgan med verksamhet i flera olika länder utanför EU. De godkända kontrollorganen och kontrollmyndigheterna står omskrivna i förordningen, där det också framgår vilka länder och vilka ekologiska produkter som omfattas.

Särskilt importtillstånd
Kan produkterna inte importeras på ovanstående sätt ska importören av en ekologisk livsmedelsprodukt begära importtillstånd från Livsmedelsverket. Livsmedelsverket tar emot ansökan om import, kontrollerar dokumentationen och kan sedan ge tillstånd att få släppa ut den importerade produkten på marknaden.

Vad innebär ekologisk mat?
I den ekologiska odlingen använder man inte konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Fodret till djuren är i huvudsak producerat på den egna gården. Det är också viktigt att djuren får vistas utomhus och att de får utlopp för sina naturliga beteenden. Läs mer om ekologisk mat här.

Av Isabelle Hedander

Ingredienser

1/2-1 hel mango skuren i bitar
färsk spenat
1 tomat skuren i bitar
1 liten rödlök i tunna skivor
olivolja
pressa över lite lime eller citron juice
celtic eller havssalt
några varv på chili explosion krydd-kvarnen (suveränt god chilikrydda från Santa Maria)
(Det är supergott och skiva i stjälkselleri och avokado också)

Gör så här

Blanda samman och ät.

Från bloggen:
”Frukt i maten? Big NO inom raw food, iaf om du är sjuk!
Jag har alltid älskat att använda frukt i matlagningen. Dessvärre lärde vi oss under vår raw food utbildning i USA att man absolut inte ska blanda frukter med grönsaker pga olika matsmältningstider, kombon är en så kallad ”bad food combining”. T ex ska man alltid äta melon för sig och inte tillsammans med andra frukter. Men det är okej att blanda frukt med gröna blad. Chris får förklara lite närmre vid senare tillfälle. Så har man en känslig mage som lätt blir uppblåst så undvik frukt i mat och var försiktig med nedanstående recept. Just den här mangosalladen är en klar favorit hos oss, supergott och skiva i stjälkselleri och avokado också.”

Annons
Annons